Singura si insarcinata. Ce este de facut?
Atunci cand suna ceasul biologic, o femeie isi doreste copii. Unele femei aleg sa aiba copii in ciuda faptului ca nu au o familie sau o relatie stabila. Isi doresc sa fie mame singure si nu vad nimic rau in asta. Altele aleg sa faca un copil in speranta ca astfel isi vor salva relatia sau il vor determina pe barbatul de langa ele sa nu le paraseasca. Aceasta este o alegere extrem de gresita. Sunt si situatii in care ambii parteneri isi doresc copilul, insa, pe parcursul sarcinii, el fie se razgandeste, fie alege sa plece pentru ca relatia nu mai merge. Si astfel femeia se trezeste peste noapte ca este insarcinata si singura. Atunci cand alegerea despartirii ii apartine, starea emotionala a femeii insarcinate este mai putin afectata. Dar chiar si asa sunt momente in care vrei sa imparti cu tatal copilului anumite emotii, prima ecografie, primele miscari ale copilului, nasterea. Indiferent de alegere, in astfel de momente, viitoarei mame ii lipseste prezenta partenerului.
In cazul in care alegerea de a ramane singura nu ii apartine femeii, stresul si framantarile din perioada sarcinii vor afecta viitoarea mama, dar si fatul. Stresul mamei poate declansa un travaliu prematur, avort spontan, anxietate cronica. Unele dintre efecte nu se observa in timpul sarcinii, dar apar mai tarziu. Bebelusul poate fi foarte anxios si va avea nevoie de mai multa afectiune si de prezenta permanenta a mamei langa el, mai ales in primul an de viata.
Sfaturi pentru mamele singure
In loc sa te lasi coplesita de stres, incearca sa faci un pas in spate, sa respiri adanc, sa te gandesti care sunt optiunile si sa mergi mai departe. Este extrem de important sa gasesti pe cineva care sa iti fie alaturi pe toata perioada sarcinii, fie ca este vorba despre familie, o buna prietena, o colega sau o doula.
Doula este mai putin cunoscuta la noi, dar este un fel de “moasa emotionala” care asista femeia inainte, pe timpul si dupa nastere. Aceasta ofera informatii, asista si ofera suport emotional.
Apoi este bine sa ai un grup de suport format din alte viitoare mamici singure. In felul acesta, vei observa ca nu esti singura asaltata de atatea intrebari si ca este normal sa iti fie atat de teama. Apoi faptul ca alte mame singure au reusit te va ajuta foarte mult. In viata noastra, nimic nu este intamplator, iar daca acest lucru ti se intampla, atunci exista un motiv. Dincolo de toate intrebarile, faptul ca nu stii daca vei face fata, daca vei fi o mama buna, daca vei putea sa ii oferi copilului tau tot ce are nevoie te framanta, poate, cel mai tare. Atunci cand apare un copil in viata ta, reusesti, fara sa simti efortul facut, sa gasesti toata forta necesara pentru a face fata provocarilor. Cumva, acest copil iti da forta. El reprezinta un motiv suficient de puternic pentru a face ceea ce trebuie, pentru el si pentru tine. Chiar daca, in acest moment, te consideri slaba si nu vezi nicio solutie favorabila, dupa aparitia copilului vei incepe sa privesti lucrurile altfel. Altele vor fi prioritatile si vei simti acest lucru.
In acest moment al sarcinii trebuie doar sa te proiectezi in viitor si sa-ti imaginezi cum va fi viata ta atunci cand vei tine in brate o alta viata, de care vei fi responsabila in totalitate. Tocmai aceasta responsabilitate si iubirea imensa pe care o vei simti iti vor da puterea sa treci peste orice obstacol.
Text: Psiholog Loredana Andrei