Controlul precoce, singura arma impotriva aparitiei cancerului de san
Aproape 6.000 de romance au fost diagnosticate cu cancer de san in anul 2011, potrivit datelor Institutului National de Statistica, si mai mult de 90% dintre paciente au aflat despre boala lor intr-o faza avansata, ceea ce scade dramatic sansele de supravietuire ale acestora.
Cancerul de san este tumora maligna cu cea mai ridicata incidenta in randul femeilor, reprezentand 16% din toate formele de cancer depistate. La nivel mondial, numarul de cazuri de cancer la san s-a triplat in ultimele trei decenii, de la 641.000 in 1980 la 1,6 milioane in 2010.
De altfel, cancerul de san este si cea mai frecventa cauza de mortalitate prin cancer la femei – aproape jumatate de milion de femei din intreaga lume si-au pierdut viata anul trecut din cauza acestei afectiuni. Alaturi de informarea despre boala, controlul precoce reprezinta, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, principala arma in lupta impotriva acestei boli devastatoare.
Depistarea cancerului mamar in faza incipienta este cu atat mai importanta cu cat, potrivit studiilor, aproape 97% dintre femeile care sunt diagnosticate cu cancer in stadii incipiente supravietuiesc acestei boli pentru mai mult de 5 ani.
Modalitati de depistare precoce a cancerului la san:
– Palparea periodica a sanilor;
– Screeningul ecografic sau mamografic;
– Vizita la medicul specialist.
Cauza directa a producerii cancerului mamar nu este cunoscuta. In unele cazuri pot fi regasiti unii factori de risc cum ar fi: factori genetici, utilizarea de medicamente anticonceptionale sau tratamente substitutive hormonale, nuliparitatea, lipsa alaptarii copilului la san, menarha precoce sau menopauza instalata tardiv, consumul de alcool, obezitatea.
Recomandarile medicilor, de care se poate tine seama pentru a scadea riscul aparitiei cancerului de san, sunt urmatoarele:
– Prima sarcina sa apara inainte de 30 de ani si sa alapteze la ambii sani;
– Evitarea sedentarismului printr-o viata activa si sport;
– O dieta saraca in grasimi si dulciuri rafinate si bogata in fructe si legume;
– Evitarea alcoolului si a fumatului.
Text: Ysan Vaner, Psihoterapeut – psihologie comportamentala