Cele mai frecvente boli cu transmitere sexuala
Desi suntem intr-o era in care mijloacele de protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala (BTS) sunt la indemana oricui, numarul acestora a crescut alarmant in ultimii ani. Acestea pot fi prezente chiar si in cuplurile stabile care, din cauza lipsei simptomelor unor virusuri, sar peste analizele anuale obligatorii.
Urmatoarele boli cu transmitere sexuala au o frecventa crescuta
Herpes: virusul tipul 1 provoaca bubite dureroase, purulente in zona gurii iar tipul 2 – in zona genitala si se transmit de la gura in zona genitala si invers. Virusul persista in sange toata viata, apare si se retrage mereu, in special cand imunitatea este scazuta, se manifesta ca o gripa cu febra si mancarimi.
Negii genitali (HPV): apar in zona vaginului, anusului, vulvei, pe colul uterin la femei si sunt albi sau roz, iar la barbati – in zona penisului, uretrei, anala ca mici umflaturi galben-cenusii. Virusul este prezent in organism toata viata, se transmite prin contact direct genital iar negii se pot elimina prin cauterizare sau laser, cu posibilitatea reaparitiei lor.
Boala inflamatorie pelvina (BIP): este o infectie la nivelul uterului, colului sau trompelor uterine, determinata de patrunderea bacteriilor (chlamidia, gonoree) in sistemul reproductiv. Printre simptome se numara: durere in timpul actului sexual, dureri menstruale pronuntate, dureri in zona abdominala, scurgeri anormale, oboseala, ameteli, voma. Tratamentul prescris de medicul specialist consta in antibiotice si repaus. Gradul avansat al bolii si tratamentul necorespunzator duc la sterilitate.
Infectiile urinare: se intalnesc la femeile care schimba partenerul sexual si se manifesta prin urinare frecventa, dureroasa si urat mirositoare provocata de bacteriile care au blocat uretra. Tratamentul infectiilor urinare consta in antibiotice si antispastice asociate cu suplimente pe baza de merisor, care asigura sanatatea tractului urinar, si ceaiuri diuretice in cantitati mai mari de 2 litri/zi.
Vaginita: se mai numeste tricomonaza, se transmite prin sex oral sau vaginal, prin lenjerie sau toalete. Femeile prezinta o scurgere vaginala alba sau galbuie, densa, urat mirositoare, insotita de durere si mancarime. Barbatii vor simti durere in timpul actului sexual si mancarime genitala. Limba poate fi incarcata de o pelicula alb-verzuie. Tratamentul dureaza cateva zile, timp in care femeile vor evita lenjeria si hainele stramte, spalaturile intravaginale si tampoanele interne.
Paduchii genitali: se intalnesc in zona parului pubian, sunt mici, albi si se transmit prin toalete, paturi, haine. Provoaca mancarime, durere usoara, inflamatia amigdalelor, febra si se pot elimina prin folosirea preparatelor de uz extern sub forma de sampon, spray, emulsie care elimina si ouale paduchilor. Se spala foarte bine lenjeria si hainele.
Parazitii interni: giardia, amoeba pot ajunge in organism prin contact sexual anal sau oral, provoaca balonare, crampe si dureri abdominale, slabire inexplicabila si oboseala. Dupa identificarea lor, tratamentul consta in medicamente antiparazitare prescrise de medic.
Hepatita B: virusul se transmite prin ace infectate sau contact sexual si este des intalnit la homosexuali sau la persoanele cu parteneri multipli. Se manifesta prin oboseala, febra, dureri abdominale, icter, sangerari, coma si chiar deces in cazurile grave. Tratamenul poate fi medicamentos sau sunt necesare doar odihna si regim de viata echilibrat.
Candidoza: provocata de ciuperca Candida albicans, intalnita in flora normala de pe piele si mucoase, fara a provoca simptome neplacute. Cand imunitatea organismului e scazuta, in sarcina, diabet, in timpul tratamentului cu antibiotice, cand se poarta haine si lenjerie stramte, ciuperca se inmulteste si provoaca femeilor secretie albicioasa densa, mancarime, iritatie si durere la contactul sexual, iar barbatilor candidoza le provoaca durere in timpul urinarii, mancarime, scurgeri din uretra, iritatii. Simptomele se pot vindeca prin administrare de antimicotice sub forma de comprimate, creme, ovule sau dispar si fara tratament.
Scabia: este transmisa de capuse prin contact sexual, lenjerie, haine, mobila. Acestea isi depun ouale si materiile fecale sub piele si determina, in special noaptea, mancarimi puternice. Parazitii pot fi omorati prin aplicare locala de creme, sampoane si lotiuni antiparazitare.
Atentie:
Daca suspectezi ca ai o boala cu transmitere sexuala, trebuie sa te adresezi de urgenta medicului. Daca analizele o confirma, trebuie sa-ti informezi toti partenerii sexuali!
Text: Iacob Diana, Farmacist