Modificarile corporale survenite in urma nasterii
Problemele femeilor dupa ce au nascut sunt legate in cea mai mare parte de modul in care corpul lor s-a schimbat de-a lungul celor 9 luni de gestatie. Aceste modificari corporale pot fi cauzatoare de depresii postpartum din cauza ca proaspata mama nu se mai simte la fel de atragatoare ca inainte.
Dupa sarcina, la nivelul corpului apar urmatoarele modificari:
Dimensiunea uterului se modifica deoarece, in timpul sarcinii, uterul este de 500 de ori mai voluminos si de 15 ori mai greu. Insa, dupa ce fatul este expulzat, acesta are o capacitate uimitoare de a se reface si de a redeveni la formele initiale.
Marimea sanilor se modifica deoarece, dupa nastere, corpul produce mai multi hormoni: prolactina ce stimuleaza productia de lapte si oxitocina care determina contractii la nivelul sanilor dar si la nivelul uterului. In primele zile dupa nastere, bebelusul va suge colostrul produs in timpul sarcinii, acesta fiind extrem de important in imunizare, deoarece este bogat in anticorpi,vitamine si minerale. Dupa incheierea perioadei de alaptare, sanii se lasa, isi pierd fermitatea si se micsoreaza. Micsorarea este determinata si de pierderea excesului de kilograme.
Schimbari vaginale: lohiile (scurgerile vaginale) ce contin secretii vaginale si sange sunt normale in prima luna dupa nastere. La inceput, acestea au aspectul unei menstruatii, insa dupa 10 zile devin albicioase-galbui si se mentin asa timp de circa o luna. Daca se face efort in exces, culoarea redevine rosiatica. Practicarea exercitiilor Kegel inainte si dupa nastere este foarte importanta deoarece contribuie la recapatarea mai rapida a tonusului mai ales daca nasterea s-a produs cu rupturi. Tot la nivel vaginal, vei simti modificari in timpul actului sexual deoarece lubrifierea nu va mai fi la fel si vei avea nevoie de lubrifiant cel putin pe perioada alaptarii.
Modificarea numarului la pantofi: este o schimbare mai ciudata ce se petrece postpartum si se datoreaza excesului ponderal din timpul perioadei de gestatie care a exercitat presiune asupra piciorului si a facut talpa sa se aplatizeze, devenind mai lata.
Burta lasata: pentru a scapa de excesul de piele din zona abdominala, trebuie sa apelezi la un regim de viata echilibrat cu o dieta hipocalorica, exercitii fizice sustinute si masaj cu produse speciale. Caloriile pe care le consumi cu bebelusul te ajuta in acest demers de a scapa de kilogramele in plus, dar vei avea nevoie si de odihna suficienta.
Modificarile pielii: se datoreaza modificarilor hormonale si pot cauza acnee dupa nastere. Daca s-a intamplat ca in timpul sarcinii sa ai acnee, aceasta se amelioreaza dupa nastere. La fel si petele maronii de pe obraji si nas vor disparea dupa nastere, cu conditia sa-ti protejezi tenul cu un factor de protectie solar. Daca din cauza intinderii pielii te-ai ales cu vergeturi, acestea se pot estompa, dar nu vor disparea si vor avea un aspect inestetic, putand fi indepartate cu laser sau vitamina A. Tot postpartum pot sa apara si pungi de cearcane datorate odihnei insuficiente.
Pierderea parului: are loc in primele luni dupa ce ai nascut. In timpul sarcinii e posibil ca parul sa se fi indesit datorita nivelului crescut de estrogen si a facut sa iti cada mai putin par decat de obicei.
Scaderea libidoului: este o problema des intalnita deoarece femeile sunt nesigure de modul in care arata, nivelul hormonilor este dat peste cap, iar apetitul sexual poate chiar sa lipseasca. Prin odihna suficienta, corpul isi va reveni in maximum 2 luni dupa nastere.
Text: Iacob Diana, Farmacist