Impactul divortului asupra copilului
Separarea sau divortul realizate cu sau fara conflict sunt stresante si suparatoare pentru copiii implicati. Divortul antreneaza o serie de efecte psihologice negative asupra copilului sau copiilor. Se pare ca primii doi ani dupa separare sunt caracterizati de o perioada de tulburari ce poate evolua pana la criza, dupa care copiii se adapteaza gradual noilor roluri, relatiilor si altor schimbari in familia in care traiesc. Se pare ca exista sase dimensiuni ale experientei de divort: emotionala, legala, economica, parentala, comunitara si psihologica.
Parasirea familiei de catre tata prin divort pare a fi una dintre cauzele care conduc la aparitia familiei cu un singur parinte. Cu toate acestea, singurul parinte poate fi si tata. Se ridica o multitudine de probleme vizand noul stil de viata si de interactiune, noi solicitari in ceea ce priveste acomodarea atat cu mediul intern cat si cu cel extern.
Divortul afecteaza foarte mult copilul
Ce-i drept, mai putin decat in societatea traditionala specifica vremurilor trecute. Asa cum stim cu totii, copiii de altadata erau lesne stigmatizati social atunci cand parintii lor se desparteau, ceea ce le producea o suferinta acuta. In schimb, in prezent, lucrurile s-au mai schimbat. Mai ales la oras, unde acest aspect aproape ca a incetat sa mai conteze, exceptie facand acei copii care inca sunt agresati de ceilalti copii din pricina acestui fapt.
Un aspect tragic demn de luat in seama face referire la faptul ca exista anumiti parteneri care, in urma divortului, renunta si la rolul lor de parinti. Este necesar pentru buna dezvoltare a copilului ca amandoi parintii sa fie implicati in mod echitabil in procesul educativ familial.
Parintele, indispensabil in evolutia psihica a copilului
Parintii sunt cei care, din punct de vedere al dezvoltarii normale si sanatoase a copilului, sunt indispensabili evolutiei psihice a acestora. Din pacate, de cele mai multe ori, copiii cu parinti divortati prezinta dificultati de adaptare scolara si sociala, labilitate si regresie emotionala, fragilitate morala, stari de anxietate, tendinte exagerate spre izolare si violenta. Si lista acestor efecte negative ale divortului in viata copilului poate continua! De exemplu, o mama divortata nu va putea raspunde tuturor nevoilor copilului, deoarece “dublul” rol de parinte este unul extrem de covarsitor.
Ea va fi foarte centrata pe propriile ei dificultati de adaptare la statutul de femeie singura.
Text: Ioana Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei