Confuzia de identitate, un moment critic al adolescentei
Alegerile majore, factor de stres
Aflati in perioada tumultuoasa a adolescentei, tinerii se trezesc in situatii care de care mai provocatoare sau dificile. De cele mai multe ori, acestia se confrunta cu o pleiada de experiente pe parcursul carora trebuie sa-si ia un angajament sau sa faca o alegere. Fie ca este vorba de alegerea persoanei cu care sa-si imparta intimitatea fizica si emotionala, fie ca vorbim de decizii majore cu caracter decisiv asupra evolutiei sale profesionale, adolescentul trebuie sa aleaga.
Copil sau adult
Erick Erikson, un renumit psiholog care a prezentat memorabil cele opt stadii ale dezvoltarii personalitatii, descrie alternanta dintre statutul de copil si cel de adult ca fiind un “moratorium psihologic”. Cu alte cuvinte, adolescentul intra intr-o prapastie care se formeaza intre securitatea copilului si noua independenta a adultului.
Se creeaza noi identitati inspirate din mediul socio-cultural, ceea ce-i ofera adolescentului oportunitatea de a experimenta diferite roluri si de a observa care i se potriveste cel mai bine.
Specialistii in domeniu considera ca, pentru a-i sprijini pe adolescenti in conturarea unei identitati de sine puternice, este necesar ca adultii sa le ofere o libertate sporita in asumarea rolurilor de care va povesteam mai devreme.
Efortul depus de tineri nu este deloc usor, acestia fiind mai mereu preocupati de imaginea lor in ochii celorlalti, retusand permanent ceea ce ei, dar si ceilalti considera ca fiind eronat.
Evitarea relatiilor intime
Atunci cand prapastia este prea adanca, apar reactii de revolta sau dezinteres. Astfel, unii adolescenti refuza angajarea reala impreuna cu ceilalti in crearea unei intimitati placute, fie ca vorbim de prietenie, de flirt sau de dragoste. In plus, acestia vor cauta apropierea de prietenii cei mai ciudati sau se vor izola total.
Adolescentul se mai poate simti batran si tanar in acelasi timp. Consecintele sunt nefaste pe toate planurile vietii sale. Activitatile sunt esuate din cauza incapacitatii sale de a se concentra pe diferite sarcini. Derutat si umilit de propriile trairi, acesta isi poate dori sa moara, uneori dorinta transformandu-se in gest suicidar.
De la identitatea de sine negativa la delincventa
Adesea, adolescentul decide sa opteze pentru o identitate negativa. Astfel el isi exprima ostilitatea dispretuitoare si mofturoasa fata de asteptarile de rol pe care familia sau anturajul le are. Acest mod de a reactiona reprezinta o tentativa disperata de a controla o situatie in care sentimentele existente si disponibile de identitate pozitiva se anuleaza unele pe altele.
Asadar, confuzia de identitate are ca simptome conduite precum stari de disperare aparent inexplicabile, episoade de delincventa sau manifestari psihice la granita cu psihoza. Daca sunt diagnosticate si tratate corect, se poate preveni repetarea acestor comportamente la varste mai inaintate, unde efectul lor ar fi dezastruos.
Text: Ioana-Corina Marcu
Consilier psihologic experientialist sub supervizare – Formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei
Web: