Violența domestică nu ține cont de statutul social
Violența domestică este, din păcate, un subiect foarte cunoscut și discutat în ultimii ani. În sfârșit, se vorbește despre cât de nocivă este violența, există acces la informație și există și soluții, chiar dacă puține, în cazul în care suntem victime ale violenței. În sfârșit, se cunoaște că violența lasă urme adânci, nu doar fizice. Violența poate fi și verbală, psihologică, sexuală sau economică. Termenul de „violență domestică” este unul general, care include toate formele de abuz, îndreptate atât împotriva femeilor cât și a bărbaților.
Violența domestică se referă la orice formă de abuz îndreptată împotriva unui membru al familiei cu scopul de a intimida, de a controla și de a obține o poziție superioară în relație. Violența fizică este însoțită întotdeauna și de violență verbală și psihologică. Din nefericire, sunt familii/cupluri unde există violență psihologică, economică și/sau sexuală, și aceasta nu este percepută că fiind violență. În viziunea multor femei, căci ele sunt grupul cel mai afectat, termenul “violență” face referire numai la cea fizică. Dacă nu te bate înseamnă că nu e violent. Nu mai vorbim despre femeile care consideră că e normal ca bărbatul să te mai lovească din când în când. Multe dintre aceste femei au văzut acest “normal” în familiile în care au crescut.
Cum se definește violența domestică?
Se spune că violența naște violență și, din păcate, este foarte adevărat. Studiile arată că bărbații care își abuzează partenerele și/sau copiii au avut parte de violență acasă, în familia de origine. Iar mare parte dintre femeile care au fost supuse abuzului își vor abuza copiii. Așadar, violența se învață acasă. Dar, bineînțeles, nu este doar influența familiei. Nu doar modelul patern sau matern ne influențează. Să nu uităm că societatea le pretinde bărbaților să fie puternici. Sunt bărbați care înțeleg că a fi bărbat înseamnă să domini, chiar și prin violență. Apoi există și bărbați care nu își pot comunica dorințele decât apelând la violență. În cazul acestora, toleranța la frustrare este foarte mică. Este foarte important și anturajul agresorului, dar și valorile după care își ghidează viața.
Violență economică se referă la acele cupluri în care unul dintre parteneri, de obicei femeia, nu este lăsat să aibă o independență financiară, ba mai mult, este lăsat fără bani pentru a fi controlat și dominat mai bine. Violența psihologică se referă la amenințări, critică, umilire, ironie și sarcasm, ignorare, gelozie. Desigur, abuzul fizic este cel mai des întâlnit; acesta poate să ducă la rănire, sau chiar la deces în unele situații.
Violența domestică feminină și masculină
Este adevărat că există și femei agresive, însă, cel puțin în societatea noastră, în acest moment, sunt considerabil mult mai multe femei abuzate decât bărbați. Foarte important de știut este faptul că violența domestică există în toate mediile sociale. Nu contează câtă educație are un om, cât de școlit sau citit este, el poate abuza fără pic de remușcare sau poate fi abuzat. Violența domestică nu ține cont de statut social, nivel financiar, religie, rasă, cultură.
Putem admira anumite femei pentru viața minunată pe care o duc fără să știm că sunt victime ale abuzului în fiecare zi. Multe femei consideră că ele își provoacă partenerii să fie agresivi. Nimic mai fals. Violența domestică, de orice natură, nu trebuie acceptată pentru că se poate ajunge într-un punct în care viața ne va fi realmente în pericol.
Care este diferența dintre violența domestică și abuz fizic?
Rănile fizice se șterg în timp, în cazul în care nu s-a ajuns încă mult prea departe. Violența lasă urme emoționale și ne influențează alegerile în viață, însă nu în bine. Puțini sunt cei care consideră că violența domestică are și alte forme de violență în afara celei fizice. În situația în care se ajunge la violență domestică, cicatricile pot să nu se vadă neapărat – de exemplu, atunci când victima este trasă de păr sau dacă s-a aruncat cu un obiect în ea. Abuzul fizic poate avea multe forme, indiferent dacă este vorba despre o palmă sau violență extremă, ca de exemplu bătaia severă sau înjunghierea.
Abuzul fizic presupune orice tip de atitudine agresivă, inclusiv îmbrâncirea sau ciupirea unei persoane. Tot violență domestică înseamnă și întreruperea somnului partenerului sau refuzul de a-i oferi ajutor în momente critice.
Ce este abuzul emoțional?
Abuzul emoțional este acea formă de violență domestică pe care cei din jur nu o pot detecta cu ușurință. Sunt foarte multe situații în care abuzul emoțional include diverse amenințări cu abuz sexual sau fizic. Înjosirea unei persoane în mod repetat și criticarea cuiva în manieră constantă, limbajul jignitor folosit, toate acestea se încadrează la abuz emoțional și sunt forme ale violenței domestice. De asemenea, inclusiv verificarea mesajelor din telefonul altei persoane se încadrează la această formă de abuz.
Atunci când un partener încearcă să îl intimideze pe celălalt, când folosește tot felul de tehnici de manipulare pentru a-i modifică realiatatea, înseamnă că îl abuzează emoțional. Și atunci când ignori pe cineva, tot abuz emoțional este și tot la capitolul violență domestică poate fi încadrată și această atitudine.
Ce este abuzul financiar?
În situația în care unul dintre parteneri folosește banii pentru a controla acțiunile și comportamnetul celuilalt, avem de-a face cu abuz financiar. Este și aceasta o formă a violenței domestice atâta timp cât este vorba despre limitarea accesului unei persoane la resurse financiare cuvenite. Abuzul financiar este una dintre tacticile prin care abuzatorul încearcă să domine victima, prin izolare și dependență financiară.
De asemenea, dacă unul dintre parteneri alege să cheltuiască banii câștigați de ambii membrii ai cuplului doar pentru propriile plăceri și nevoi, este abuz financiar. Este cazul celor care preferă să își satisfacă viciile și să lase neplătite utilitățile sau mâncarea. În cazul în care nu există un consens în cadrul cuplului în legătură cu felul în care urmează să fie cheltuiți banii câștigați, iar lucrurile decurg exclusiv în funcție de dorințele unui singur partener, înseamnă că celălalt este victima unui abuz financiar.
Despre abuzul sexual în viața de cuplu
O altă față a violenței domestice este cea care se referă la abuzul și la intimidarea sexuală. În cadrul vieții de cuplu, aceste abuzuri au loc în situația în care abuzatorul consideră că este datoria victimei să întrețină relații sexuale, chiar dacă nu își dorește.
Atunci când o persoană este dezbrăcâtă cu forța se consideră că este abuzată sexual. În cazul în care o persoană este nevoită să întrețînă orice fel de raport sexual atunci când nu își dorește, din toate punctele de vedere, inclusiv legal, se consideră că este victima unui viol.
Violența domestică – ce măsuri trebuie să iei
Fără îndoială, în situația în care te simți victimă a violenței domestice, cel mai bun lucru este să suni imediat la poliție. Este dreptul tău să cauți ajutori în situații care îți pun sănătatea și viața în pericol. Nu trebuie să mai stai niciun minut în plus, pentru că de cele mai multe ori problemele pe care le ai vor fi din ce în ce mai mari, abuzurile din ce în ce mai susținute, iar efectele din ce în ce mai greu de depășit.
Mai ales în situația în care sunt implicați și copii, lucrurile se pot complica extrem de mult în cazul în care prelungiți o relație abuzivă, fie ea și căsătorie. Nu merită să îți trăiești viața cu frică, ci să te bucuri de ea pe cât de mult posibil.