Depresia usoara de maternitate, un risc de instalare a depresiei postpartum
Despre Maternity Blues sau Baby Blues
Fenomenul de “Maternity Blues” mai poarta denumirea de “Baby Blues”. Avand in vedere frecventa cu care intalnim acest fenomen in randul proaspetelor mamici, este legitim sa ne punem intrebarea daca, intr-adevar, vorbim despre o maladie sau nu.
In general, fenomenul de Maternity Blues este, de obicei, estimat la un procent de 80% din nasteri. Cu toate acestea, exista anumiti specialisti care apropie acest procent undeva de 100%.
Baby Blues survine in mod obisnuit intre prima si a zecea zi postpartum, cu un apogeu in cea de-a treia si a patra zi. Nu este necesar niciun tratament, pentru ca manifestarile dispar de la sine in doar cateva zile.
In atentia specialistilor, de curand
Ginecologii si psihiatrii nu au acordat niciodata atentie Baby-Blues-ului pana la sfarsitul anilor ’60, atunci cand s-a incercat o mai buna intelegere a acestuia. Ca o consecinta, au fost create chestionarele diagnostice, cum ar fi recentul “Chestionar Blues de Kennerly”. In ceea ce priveste acest fenomen, conteaza cu adevarat intensitatea starii Baby-Blues. Starea de Blues va fi cu atat mai intensa cu cat exista inaintea momentului nasterii o stare psihica depresiva, pronuntata sau cu antecedente de sindrom premenstrual. Iata inca o dovada despre cum afectiunile psihiatrice specifice sexului frumos sunt legate intre ele.
Fenomenul Maternity Blues, premergator depresiei postpartum
Fenomenul Maternity Blues are o valoare predictiva asupra aparitiei depresiei postpartum. Cu cat starea de Blues este mai profunda, cu atat riscul aparitiei unei tulburari depresive majore devine mai accentuat. Depresia postpartum survine cel mai adesea intre a doua si a opta saptamana postnatala.
Semnele depresiei postpartum
Aceasta afectiune se remarca printr-o stare de tristete si/sau diminuare a interesului, a placerii pentru activitatile practicate de-a lungul intregii zile. Alte simptome fac referire la: pierdere sau castig in greutate, insomnie sau hipersomnie, agitatie sau lentoare psihomotorie, oboseala, pierderea energiei, sentiment de devalorizare sau culpabilitate excesiva, diminuarea capacitatii de a se concentra si, in sfarsit, ganduri recurente la moarte (ideatie sinucigasa).
Consecintele depresiei postpartum
Consecintele depresiei postpartum, atunci cand ea nu este ingrijita corect, sunt multiple, ele afectand atat mama cat si copilul. Mama poate deveni iritabila, ceea ce o va face sa-si inteleaga gresit sugarul, care, la randul sau, devine si el iritabil. Astfel se creeaza un cerc vicios, care poate degenera in neglijenta, violenta sau maltratare.
Riscul cel mai grav il reprezinta suicidul matern sau pruncuciderea care survine in 0,2% din cazuri. Depresia postpartum are, in aceeasi masura, repercusiuni asupra vietii de cuplu, facand referire la depresia sotului si, in aproape un caz din zece, la divort.
Se impune o ingrijire timpurie. Este necesar ca mama sa invete din nou sa se ocupe de copil, paralel cu ameliorarea starii sale. Terapiile de cuplu sau de grup vor fi intotdeauna benefice.
Text: Ioana Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei