Cum comunici eficient cu copilul tau?
Intre parinte si copil ar trebui sa existe o relatie buna. O relatie frumoasa bazata pe multa dragoste si incredere. Aceasta relatie se construieste inca din copilarie, inca de cand copilul este foarte mic. Iar esentiala pentru o relatie buna este comunicarea. Desi poate parea ca nu asculta pentru ca se joaca sau face altceva, copilul este intotdeauna atent la ceea ce ii comunica parintele. Ba chiar retine mult mai bine atunci cand se joaca si pare ca nu e atent. De aceea este extrem de important ce anume si cum vorbiti in prezenta copilului. Cel mai important este sa ii acordati copilului atentie. Aceasta inseamna ca, atunci cand purtati o discutie cu copilul, ar fi de preferat sa nu mai desfasurati nicio alta activitate. Este foarte important sa ii acordati atentie si sa il priviti in ochi atunci cand ii vorbiti sau va vorbeste. Contactul vizual este important. Si tonul vocii este important. Indiferent de subiect, incercati sa ii vorbiti cu blandete pentru a se simti iubit, inteles, apreciat si respectat. Nu uitati ca ceea ce ii oferiti acum copilului veti primi mai tarziu din partea lui.
Educatia parintilor
-Ascultati-l oricat de insignifiant pare ceea ce are de spus. Cand este mic, sunt lucruri mici, insa cand va creste, vor fi lucruri mari. Daca nu il ascultati acum, nu va puteti astepta sa vina sa va mai povesteasca ceva cand va creste.
-Ascultati-l cu atentie si dati crezare spuselor lui. Pentru el, ceea ce spune este adevarat si important. Acestea sunt framantarile, gandurile, intrebarile lui. Dati crezare fricilor sale.
–Ajutati-l sa aiba incredere in voi si sa va considere cei mai buni prieteni. Bineinteles ca acest lucru nu inseamma ca ii veti permite orice, oricand, pentru ca sunteti prieteni. Exista si vor exista intotdeauna o serie de reguli. Incercati pe cat posibil sa folositi un stil de comunicare pozitiv, motivational, constructiv. Nu il certati cand greseste pentru ca a doua oara va fi temator si nu va mai incerca nimic nou.
–Incurajati-l si ajutati-l sa vada unde a gresit si laudati-i incercarile. Va capata incredere in el, dar si in voi.
-Creati momente propice pentru discutii despre pasiunile si visele lui. Nu il descurajati indiferent cat de marete ii sunt visurile.
–Nu il comparati cu alti copii, nici macar pentru a-l motiva. Va intelege ca nu va multumeste si ca v-ati dori un altfel de copil.
–Nu il umiliti si nu il faceti sa ii fie rusine cu cine este. Spuneti-i cat de des puteti ca sunteti mandri de el si ca a facut o treaba minunata.
-Pentru copii, parintii sunt primele modele in viata. Asa ca incercati sa fiti intr-adevar un model pentru copilul vostru. Aceasta inseamna ca nu ii puteti cere ceea ce voi nu faceti. Nu ii puteti cere sa fie punctual daca voi intarziati, sa fie sincer daca voi mintiti, sa fie ordonat daca voi nu sunteti sau sa isi tina promisiunile daca voi le incalcati. Nu uitati ca si prin comportamentul vostru ii comunicati copilului.
-Violenta nu este o forma de comunicare, nici cea verbala, nici cea fizica. Nu violenta este forma in care ii comunicam copilului ca a gresit sau ca trebuie sa se indrepte. Violenta naste, la randul sau, violenta, nicidecum ceva bun.
Text: Psiholog Loredana Andrei