Adolescenta, varsta debutului sexualitatii
Trecerea de la lumea copilariei la cea a maturitatii este poate etapa cea mai incarcata de experiente ce nu vor putea fi uitate niciodata. Aceasta perioada atat de bogata in nevoi noi, in dorinte inflacarate si experiente excitante, este, in mod inevitabil, presarata cu o serie de indoieli, de incertitudini si de riscuri ale unui asemenea val de noutate.
Linistea copilariei se estompeaza
Multimea de schimbari sau de transformari fizice si psihice, sub influenta impulsurilor si dorintelor straine inca, face ca relativa liniste a copilariei sa se estompeze.
Copilaria lasa loc unei perioade de analiza personala, dar si asupra relatiilor cu ceilalti. In momentul in care aceasta analiza va fi dusa la bun sfarsit, adolescentul va gasi acel echilibru cu ajutorul caruia va fi capabil sa-si conduca viitoarea sa viata de adult in acord cu nevoile si dorintele sale.
Asadar, adolescenta reprezinta varsta celei de-a doua nasteri si vorbim aici de nasterea intru maturitate.
Misiunea grea a parintilor
Afirmatii de genul “pe vremea mea” sau “cand eram de varsta ta, lucrurile se intamplau altfel” sunt doar niste justificari ale greutatii sau ale incapacitatii unor parinti de a face fata provocarilor copiilor care nu mai sunt chiar niste copii acum.
Astfel ca parintii nu sunt nici ei crutati sa treaca prin momente de neliniste, de confuzie sau de enervare. Iar acest lucru se datoreaza ignorantei sau nepriceperii in a-si aborda propriii copii.
Avand in vedere valul de noutate care se apropie cu repeziciune de acesti copii inca fragili si nesiguri, este necesar ca mediul, si ma refer aici la anturaj, profesori, consilierul sau psihologul scolar si indeosebi familia, sa ii ajute sa-si consolideze identitatea de sine.
Debutul sexualitatii la adolescenti
Si totusi, nu s-a schimbat chiar totul de pe vremea parintilor sau a bunicilor nostri. Perioada adolescentei a fost, este si va fi mereu acelasi moment unic si special al primei iubiri, al primelor intrebari existentiale, al primei decizii luate de unul singur, al primei calatorii fara parinti, acel voiaj initiatic in lumea adultilor.
Vorbim despre varsta debutului sexualitatii, a aparitiei nelinistilor legate de sensul vietii, a paradoxului iubirii si urii.
Sexualizarea isi pune amprenta pe toate modificarile biologice si anatomice survenite, deoarece tanarul se vede acum dotat cu o noua functie, aceea de a intretine relatii sexuale si de a procrea.
Renuntarea la trupul de copil nu este usoara. Transformarile corporale obliga tanarul sa-si reevalueze relatia cu propriul trup, acum sexuat, cu propria persoana si cu ceilalti.
Insa, cu ajutorul programelor de informare si preventie organizate de psihologii scolari, al mijloacelor de informare in masa si, nu in ultimul rand, al parintilor, mult mai receptivi la a discuta despre problemele sexualitatii adolescentine, acesti tineri pot trece mai usor prin tumultul adolescentei.
Text: Ioana-Corina Marcu
Consilier psihologic experientialist sub supervizare – Formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei