Riscurile maternitatii timpurii vs riscurile maternitatii tarzii
Inca de la inceput este nevoie sa clarificam terminologia folosita pentru incadrarea celor doua praguri dificile ale maternitatii: cand vorbim de maternitate timpurie (denumita “maternitatea minora” sau “maternitatea adolescentina”), ne referim la sarcini la varste fragede – 13-18 ani, iar maternitatea tarzie incadreaza sarcinile femeilor de peste 30-40 ani; ambele situatii au in comun faptul ca mamele din aceste categorii sunt vulnerabile din punct de vedere biologic si psihologic, sarcina implicand mai multe riscuri, la care ne vom referi mai jos.
Parca, in pofida dezvoltarii serviciilor de planning familial, sau campaniilor de informare privind contraceptia, sau altor servicii de consiliere privind educatia sexuala, fenomenul maternitatii minore este in crestere in tara noastra, Romania situandu-se in top in plan european, pe locul doi la sarcinile nedorite. Statistica Ministerului Sanatatii arata cifre ingrijoratoare in segmentul avorturilor, si anume: din totalul avorturilor, de peste 10.000 de cazuri in fiecare an, 25% reprezinta segmentul fetelor ce nu au implinit varsta de 18 ani.
Cauzele maternitatii timpurii
Maternitatea timpurie este intalnita cu o frecventa mai mare in mediile defavorizate din punct de vedere social, in zonele sarace sau in etnia rroma, cauza fiind educatia precara. In ceea ce priveste etnia rroma – o sarcina, fie asteptata, fie neasteptata, se aliniaza altor valori familiale sau culturale si este vazuta prin alte norme ale comunitatii sau traditiei.
O alta categorie cu risc in acest sens este categoria tinerilor institutionalizati, tinerii de la casele de copii etc, la care se observa la un nivel accentuat neincrederea, sentimentele de singuratate si respingere, depresia etc. Tinerele institutionalizate, victime uneori ale violentei domestice, simtind acut lipsa unui camin si a unei familii de provenienta, aleg sa faca sex pentru a se simti protejate si acceptate, ideea de a deveni mama fiind asociata cu schimbari pozitive in viata lor.
Riscul de a deveni mama peste noapte
In majoritatea cazurilor, ignoranta este principala cauza; tinerele mame motiveaza ca nu au stiut ce se poate intampla daca intretin o relatie sexuala neprotejata cu un adult. Fetele ajung la maturitate sexuala mai inainte de a deveni mature din punct de vedere emotional si intelectual. Riscul de a deveni mama peste noapte implica dificultatea asumarii rolului de mama, aceste copile neavand echilibrul afectiv pentru acest lucru si nefiind pregatite sa devina mame.
Minorele sunt incercate de sentimente de rusine si regret pentru ca nu au absolvit scoala, pentru ca se vor simti excluse din cercurile de colegi, prieteni, sunt incercate de frici, temeri fata de reactia parintilor sau a celor din jur, care, de cele mai multe ori, este de dezaprobare si respingere, sentimente de dezgust fata de partenerul care de obicei dispare dupa ce este pus in fata asumarii unor responsabilitati; starea pregnanta fiind cea de dezorientare in raport cu o situatie care, intr-un mod sau altul, le-a schimbat viata – multe dintre aceste fete tinere ajungand la acte de suicid sau la acte de agresiune fata de propriii copii. Dezamagirea este foarte mare si va persista mult timp.
Maternitatea timpurie neasteptata poate provoca in plan psihologic o serie de emotii negative, ganduri catastrofale asupra ceea ce va urma si negarea realitatii. Riscul abandonarii atat al copilului cat si al scolii este foarte des intalnit, tinerele mame confruntandu-se cu aspecte concrete ce tin de dependenta financiara sau lipsa aptitudinilor parentale, ce converg catre problemele de natura psihologica. Complicatiile de natura medicala sunt evidente in astfel de cazuri.
Maternitatea tarzie este rezultatul unei nehotarari sau al unui exces de control asupra propriei vieti? De ce aleg unele femei sa intarzie maternitatea?
Daca pe segmentul minorelor care ajung sa aiba copii, ignoranta este factorul cel mai evident, pe segmentul femeilor mature si trecute de varsta de 30-40 de ani, nasterea unui copil reprezinta in multe dintre cazuri o decizie procesata timp indelungat. Maternitatea tarzie este rezultatul unei nehotarari sau al unui exces de control asupra propriei vieti? De ce aleg unele femei sa intarzie maternitatea? Raspunsurile vor veni daca vom privi spre dinamica socialului:
– cariera tinde sa devina unul dintre cele mai importante lucruri din viata noastra;
– pe fondul unei lupte pentru asigurarea independentei materiale si a confortului psihic asociat acesteia;
– pentru asigurarea unei pozitii si a unui statut social, femeile aleg sa puna in plan secund nasterea unui copil.
In general, deciziile femeilor trecute de prima tinerete care devin mame iau in calcul multe circumstante legate de partener, siguranta materiala, confortul fizic si psihologic, dorind a contura un cadru perfect pentru acest lucru. Dincolo de acest aspect, al responsabilitatii crescute, evident la aceasta categorie nu putem ignora riscurile granitelor biologice si ale permisivitatii fiziologiei la femei trecute de 35 de ani, cand fecunditatea scade cu 50% (iar dupa 40 de ani, cu 75%) ca urmare a dereglarilor hormonale.
Daca pe segmentul minorelor care ajung sa devina mame, sarcinile sunt preponderent nedorite, pe segmentul mamelor mature, maternitatea este deseori dorita foarte mult, recurgandu-se deseori la tratamente de suport si alte resurse medicale, eforturile canalizate in acest sens incununand, de fapt, o relatie optima intre mama si copil, la momentul procrearii.
Riscurile unei sarcini tarzii
Mentionam cateva dintre riscurile la care se expun mamele peste 35 de ani:
– frecventa nasterilor premature este aproape dubla fata de perioadele anterioare,
– rata avorturilor spontane este de 50% din cazuri,
– hipertensiunea indusa de sarcina,
– aparitia unor handicapuri ce pot afecta copiii, cum ar fi Sindromul Down sau altele.
Maternitatea este un pas important in viata fiecarei femei. Este recomandabil a se constientiza ca maternitatea este cu atat mai optima, mai benefica atat pentru copil cat si pentru mama, cu cat ea si-a facut aparitia intr-un cadru securizant, adica inlauntrul unei familii, al unei casnicii sau cand educatia si dezvoltarea personala a mamei va inlesni intelegerea fenomenului.
Text: Ionela-Janina Sabou
Psiholog cu libera practica in psihoterapie cognitiv-comportamentala