Cum ne influenteaza amintirile viata?
Sinele experimental vs sinele memoriei
In ceea ce priveste fericirea, explica dr. Kahneman, amintirile joaca un rol important. Oamenii nu au un singur sine, ci doua: sinele experimental (the experiencing self) si sinele memoriei (the remembering self). Majoritatea oamenilor sunt ghidati de cel de-al doilea.
Pentru a exemplifica, dr. Kahneman pune o intrebare cititorilor: “Ati fi dispusi sa platiti pentru o vacanta grozava, dar la finalul careia ar trebui sa beti o potiune care ar sterge orice amintire a calatoriei si ati ramane totodata fara fotografii si inregistrari video”? Probabil ca nu.
Pentru a ilustra diferenta dintre amintiri si experiente, Kahneman relateaza dialogul pe care l-a purtat cu un membru al publicului dupa o prelegere. Interlocutorul a povestit despre momentul in care asculta captivat o simfonie exceptionala, la finalul careia s-a auzit un zgomot infernal, din cauza ca discul era zgariat. „Finalul mi-a stricat auditia”, a afirmat acesta. Kahneman i-a explicat ca, de fapt, experienta nu a fost distrusa, caci el se bucurase de muzica timp de 20 de minute. Fusese afectata, intr-adevar, amintirea despre aceasta experienta.
Confuzia celor doua aspecte reprezinta o eroare cognitiva ce poate avea consecinte neplacute. Acest lucru a fost demonstrat intr-un experiment in care voluntarii au fost supusi la 2 experiente dureroase. Rugati apoi sa aleaga una dintre acestea pentru a fi repetata, acestia au ales-o pe cea mai dureroasa dintre ele, per total, care durase mai mult dar se incheiase cu o durere mai putin intensa, deoarece aceasta lasase in urma o amintire mai buna.
„Sinele experimental tinde sa nu aiba o voce suficient de puternica atunci cand ne planificam activitatile. Atunci cand oamenii iau decizii, nu se intreaba «ce voi simti si pentru cat timp?» si tind sa neglijeze trairea in favoarea amintirii cu care vor ramane”, afirma Kahneman. „Din trecut invatam de obicei, sa maximizam calitatea viitoarelor amintiri, nu calitatea viitoarelor experiente. Numesc asta «tirania sinelui memoriei»”, scrie Kahneman.
Text: Ioana-Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei