Reguli esentiale pentru prevenirea infectiilor vaginale
Pentru a impiedica dezvoltarea bacteriilor la nivel vaginal, mucoasa trebuie sa aiba un pH acid. Insa orice femeie a suferit cel putin o data o infectie vaginala cauzata de ciuperci care au proliferat in vagin.
Simptomele care te ajuta sa recunosti o infectie vaginala sunt:
– secretiile vaginale au culoare, consistenta, abundenta sau miros modificate
– jena locala
-sensibilitate vaginala crescuta
– disconfort la contactul sexual
– dureri locale, inflamatia mucoasei din jurul orificiului vaginal
– aparitia unor bubite sau pete pigmentare locale.
Reguli pe care trebuie sa le respecti pentru a preveni infectiile vaginale
Ai grija ce mananci! Dieta trebuie sa fie echilibrata si sa contina produse lactate bogate in Lactobacillus, responsabil de mentinerea sanatoasa a florei vaginale.
Atentie dupa folosirea toaletei! Tot timpul dupa folosirea toaletei trebuie sa eviti stergerea dinspre anus spre vagin, pentru a nu transfera bacteriile din zona anala si a risca astfel o infectie.
Acorda atentie produselor pe care le folosesti! Atat produsele destinate igienei corpului, cat si cele cu care speli hainele trebuie sa fie hipoalergenice. Evita sa faci baie cu sare sau spuma parfumata, nu folosi crema de corp si in zona genitala, nu folosi geluri intime cu pH diferit de cel vaginal, evita balsamul de rufe daca ti-a creat iritatii, nu folosi nici macar hartie igienica parfumata si colorata. Folosirea apei este suficienta pentru curatarea zonei vaginale.
Ai grija ce haine porti! Poarta doar lenjerie din bumbac alb, pentru ca permite circulatia aerului, dormi fara lenjerie, pentru a lasa pielea sa respire, nu pastra costumul de baie ud pe tine, nu purta ciorapi sau colanti prea mult timp, pentru ca mentin umezeala si favorizeaza aparitia bacteriilor.
Nu folosi antibiotice decat cu recomandare medicala! Antibioticele distrug flora vaginala si creeaza un dezechilibru al pH-ului. Daca este necesar sa faci un tratament cu antibiotice cu spectru larg, asociaza-l cu administrarea unui antimicotic si a unui probiotic, pentru a tine sub control flora vaginala.
Fereste-te de dusurile interne! Nu este bine sa faci dusuri interne decat de 1-2 ori pe luna, daca nu ti s-a prescris altfel de catre un medic.Vaginul are un sistem prin care se curata singur, iar aceste dusuri pot aduce schimbari florei vaginale, dar pot sa si raspandeasca bacteriile dinspre vagin spre uter si trompe, cu aparitia bolii inflamatorii pelvine.
Spala-te inainte si dupa actul sexual! Pentru a nu raspandi bacteriile din zona vaginala catre uter, este bine ca inainte de actul sexual sa faci un dus rapid. Daca ai folosit lubrifiant, trebuie sa-l indepartezi dupa actul sexual, deoarece umezeala favorizeaza rapid aparitia infectiilor. Spalarea trebuie sa se faca doar extern, nu si intern.
Evita tampoanele interne! Apeleaza la acestea doar in situatii limita si nu mai mult de cateva ore, deoarece mentin umezeala si pot lasa fibre in vagin. Alternativa este reprezentata de cupa menstruala, un dispozitiv nou pe piata.
Foloseste doar produsele speciale pentru lubrifiere! Evita folosirea uleiurilor si a cremelor pentru lubrifiere inainte de contactul sexual. Acestea produc iritatii si dezechilibre ale florei.
Nu te scarpina daca ai mancarime vaginala! Majoritatea infectiilor determina prurit vaginal insa este contraindicat sa te scarpini, pentru a nu inrautati situatia.
Urmeaza corect tratamentele! Daca ti s-a prescris un tratament pentru o infectie vaginala si te simti mai bine chiar si dupa doua zile, nu intrerupe tratamentul, pentru a preveni o recidiva intr-o forma mai grava.
De retinut!
Consuma multe lichide pentru sanatatea vaginului, dar si a intregului organism!
Text: Iacob Diana, Farmacist