Esti o mama ocupata? Incearca aceste tipsuri de organizare eficienta!
Jobul de mama, un job full-time 24 h din 24 h!
A fi mama este un lucru minunat. Insa pe cat de minunata, pe atat de provocatoare este misiunea de parinte. Printre tot soiul de probleme si obstacole inerente vietii cotidiene, o femeie trebuie sa se imparta intre mai multe roluri: angajata, mama, sotie, femeie, fiica, sora, prietena si lista poate continua in functie de scenariul de viata al fiecaruia dintre voi. Pare destul de dificil sa iti asumi cu succes toate aceste roluri. Intr-adevar, asa este. Realitatea multimii de femei supraincarcate, supraresponsabilizate si epuizate demonstreaza acest lucru.
Mama este, de regula, personajul central in jurul caruia se desfasoara intreaga viata a copilului. Chiar daca in anturajul copilului apar si alte persoane, cum ar fi tatal, fratii si surorile, bunicii, ce vor determina o indepartare fizica de mama, mult timp persoana mama ramane totusi centrala.
Mama este cea care revine, intr-o maniera directa si intima, in viata copilului pe tot parcursul dezvoltarii sale, ea ingrijindu-l atunci cand este bolnav, ea conducandu-l la gradinita sau in primele zile la scoala etc. Prin prezenta sa directa, mama este cea care asigura copilului un sentiment de securitate si un echilibru afectiv.
A fi mama reprezinta un job full-time care ii ocupa femeii 24 de ore din 24.
Constientizarea bioritmului
Ai remarcat vreodata ca, in anumite momente ale zilei, te simti extrem de lucida, alerta si plina de energie? Si ca in altele esti gata sa pui capul pe birou si sa adormi?
Acestea sunt momentele de energie maxima si minima.
Majoritatea oamenilor au doua „varfuri”: de la 10:00 la 11:00 dimineata si de la 14:30 la 15:30 dupa-amiaza. Totusi, exista diferente individuale.
Unele persoane se trezesc devreme si realizeaza deja o multime de lucruri inainte ca ceilalti sa se trezeasca. Alte persoane nu functioneaza pana nu si-au baut cea de-a doua ceasca de cafea pe la 09:30 dimineata.
Important este sa fii constienta de „varfurile” si „golurile” proprii si sa iti planifici activitatile in consecinta. Este recomandat sa iti planifici activitatile creative sau importante pentru momentele de „varf” si pe cele de rutina pentre cele de „gol”.
Cum sa iti maximizezi timpul?
Te-ai surprins vreodata spunandu-ti „Pur ?i simplu nu sunt destule ore intr-o zi pentru a face tot ce doresc sa fac. Uneori nu sunt destule nici pentru ceea ce trebuie sa fac.”?
Ti-ar placea sa mai adaugi o ora zilei. Sau doua, sau trei. Ei bine, acest lucru este posibil maximizand timpul de care dispui. Pentru a-ti maximiza timpul, trebuie sa elimini activitati, sa combini activitati, sa rearanjezi activitati si sa delegi activitati.
Pentru a realiza toate aceste lucruri, iti propun cateva teme de meditatie:
- Din ceea ce fac, ce nu ar trebui sa fac?
- Din ceea ce fac, ce ar putea si ar trebui sa faca altcineva?
- Din ceea ce fac, ce imi ia mai mult timp decat ar trebui?
De asemenea, un instrument foarte util in eficientizarea timpului este TO DO list-ul. Cu alte cuvinte, este vorba despre „Lista lucrurilor pe care le ai de facut azi”.
Prioritizarea activitatilor curente este cheia organizarii desavarsite. Exista trei categorii de lucruri cu care te confrunti zilnic:
- LUCRURILE PE CARE TREBUIE SA LE FAC
- LUCRURILE PE CARE AR TREBUI SA LE FAC
- LUCRURILE PE CARE AS PUTEA SA LE FAC
Text: Ioana Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei