Sexualitatea si contraceptia dupa nasterea naturala
Raporturile sexuale pot fi reluate, dupa unii autori, incepand din saptamana a 3-a de lauzie. Protectia lauzei fata de o infectie si necesitatea mentinerii unei igiene locale riguroase recomanda reluarea raporturilor sexuale numai dupa 6 saptamani de la nastere.
In caz de epiziotomie sau de ruptura de perineu, trebuie controlata calitatea cicatrizarii inainte de reluarea raporturilor sexuale. Cicatricea postepiziotomie poate fi initial dureroasa in cursul raporturilor sexuale. Aceasta durere va disparea in cateva saptamani. Chiar daca, in lauzia tardiva, persista mici pierderi vaginale, acestea nu trebuie sa impiedice raporturile sexuale. Toaleta vaginala, printr-o usoara irigare inainte de raportul sexual, satisface nevoia de igiena. Se constata faptul ca, dupa nastere, etapele fiziologice ale actului sexual sunt incetinite si mai putin intense, insa vor reveni progresiv la nivelul anterior in 2-3 luni.
Libidoul dupa nastere
In lauzie, libidoul este deseori scazut din cauza oboselii, durerilor, lohiilor, fricii de a nu leza perineul, uscaciunii vaginale. Reluarea contactului sexual difera la lauzele care alapteza la san fata de cele care alimenteaza artificial copilul. In prima situatie, durata de timp pana la reluarea contactului sexual este mai mare, fapt determinat de disfunctia ovariana (productia scazuta de estrogeni), care poate genera o vaginita atrofica cu dispareunie superficiala (durere la contact). Se corecteaza simptomatologia prin creme pe baza de estrogeni administrate saptamanal. In aceasta situatie, femeia trebuie informata ca aceste pomezi nu au si rol contraceptiv.
Scaderea sexualitatii feminine poate fi explicata si prin aparitia copilului, ceea ce determina avansarea pe primul plan a rolului de mama, inaintea celui de partenera. Aceasta reactie, desi normala, nu trebuie sa ameninte echilibrul cuplului. Astfel, sotul nu trebuie sa se simta neglijat in favoarea copilului. Desi este o etapa delicata pentru numeroase cupluri, parcurgerea acesteia presupune o intarire a increderii si a intelegerii mutuale intre barbat si femeie, cu gasirea unui nou echilibru familial. Aparitia unei noi sarcini in lauzie nu este de dorit pentru restabilirea completa a femeii.
Cuplurile in care femeia alapteaza nu trebuie sa considere alaptarea mijloc contraceptiv (contraceptie obligatorie) in urmatoarele situatii:
– copilul este alaptat numai la san si are mai mult de 5 luni;
– un copil < 5 luni care are deja alimentatia diversificata sau primeste pe zi > 150 ml lapte in completare sau doarme toata noaptea (interval intre alaptari – peste 6 ore);
– daca reapar menstruatiile.
Este convenabil sa se aplice o metoda contraceptiva care va fi aleasa tinand cont de alaptare, dorinta cuplului, de contraindicatiile medicale. Aceasta contraceptie este provizorie si va fi revazuta la examenul medical al mamei de la sfarsitul perioadei de lauzie. Alegerea metodei contraceptive este limitata, deoarece multe dintre metode nu pot fi utilizate.
Intre nastere si prima menstruatie pot fi utilizate:
– prezervative masculine;
– produse spermicide ce contin nonoxynol (geluri, ovule, aerosoli, spumante);
– coitus interuptus, care are o eficacitate indoielnica cu o rata de esec de 20%;
– pilula contraceptiva cu progesteron in absenta alaptarii, incepand din ziua a 25-a dupa nastere, care este cea mai eficace metoda contraceptiva, cu rata de esec de 0%.
Nu sunt utilizabile:
– metode numite de “abstinenta periodica” (metoda calendarului, metoda masurarii temperaturii), din cauza imposibilitatii cunoasterii datei primei ovulatii;
– prezervative feminine (diafragme, cape vaginale), din cauza relaxarii tesuturilor vaginale;
– dispozitive intrauterine (sterilet), din cauza marii fragilitati a peretelui uterin – steriletul poate fi utilizat dupa 3 luni de lauzie.
Text: Dr. Luiza Bercaru, medic rezident obstetrica-ginecologie