Afectiuni frecvente in timpul sarcinii
Sarcina, prin fiziologia ei specifica, reprezinta un teren propice dezvoltarii unor simptome si afectiuni. Acest fapt se datoreaza modificarilor de natura imun-endocrina ce au loc inca din perioada de debut a sarcinii, modificari ce schimba receptivitatea organismului feminin la diversi factori de mediu extern.
Tipuri de afectiuni des intalnite la femeile gravide
Astfel, o afectiune relativ des intalnita la femeile gravide, mai ales daca debutul sarcinii are loc intr-o perioada de tranzitie a anotimpurilor, este raceala. Stranutul, guturaiul, starea subfebrila sunt simptome des intalnite la viitoarele mamici. Sistemul imunitar in sarcina sufera modificari inca de la inceput, receptivitatea virala si bacteriana este mai mare, femeile racesc mai usor.
Problema care se ridica in acest caz este ce medicatie trebuie adoptata in conditiile in care restrictiile determinate de prezenta sarcinii sunt foarte mari. Cazurile usoare, de origine virala vor fi tratate clasic, prin doze mai mari de vitamina C, bauturi calde (ceaiuri din fructe), baie de aburi, repaus. In caz de febra in timpul sarcinii, se recomanda aplicatii de comprese reci si consum ridicat de lichide. Mierea de albine si, in general, produsele de stup sunt eficiente in aceste cazuri. In caz de suprainfectie bacteriana, cand simptomele sunt alarmante iar febra ridicata, se impune tratamentul antibiotic sub supraveghere medicala de specialitate, utilizandu-se medicamente cu cel mai mic impact asupra evolutiei sarcinii.
O alta afectiune frecventa in timpul sarcinii este reprezentata de infectia urinara. Este determinata in principal de modificarile de ordin hormonal si se manifesta prin mictiuni frecvente, usturimi la urinare, dureri lombare si abdominale, stare subfebrila sau chiar febra.
De obicei, nu apar toate simptomele descrise, iar uneori infectia poate trece aproape neobservata. Consecintele in schimb pot fi majore – infectia rinichilor sau ruperea prematura a membranelor. In formele usoare, se recomanda consum sporit de lichide, multivitamine, extracte naturale de merisor sau afine. In formele patente, cu uroculturi pozitive, se recomanda tratament antibiotic sub supraveghere.
Vaginitele sunt alte afectiuni cu recrudescenta in timpul sarcinii. Scurgerile vaginale pot avea caracteristici diferite, in functie de agentul patogen care s-a multiplicat in exces. Modificarile hormonale stau la baza hipersecretiei vaginale, de cele mai multe ori fiind vorba de o recrudescenta a candidei.
Varicele membrelor inferioare sunt des intalnite in timpul sarcinii. Cresterea de volum a abdomenului si compresiunea pe returul venos pot determina staze venoase cu aparitia varicelor. Ele dispar de regula dupa revenirea la volumul normal al uterului, dar trebuie acordata o atentie speciala intrucat pot deveni permanente. Odihna cu picioarele mai ridicate fata de orizontala, atentia la surplusul de greutate precum si miscarea zilnica a gravidei pot influenta pozitiv progresia evolutiei varicelor.
Hipertensiunea arteriala este o afectiune care apare la unele femei gravide. Cresterea volumului lichidian al corpului, consumul dezechilibrat de sare precum si cauzele specifice prezentei sarcinii pot declansa cresterea tensiunii. Este o maladie reversibila dupa nastere, dar complicatiile pot fi severe pentru mama si fat. Medicatia se impune in aceste cazuri alaturi de un regim sever desodat.
De asemenea, in sarcina poate creste receptivitatea la contractarea bolilor cu transmitere sexuala, la aparitia si evolutia diabetului. Mult mai rar, dar nu neobisnuit, afectiunile maligne latente se pot dezvolta rapid in cursul sarcinii, in special cele de la nivelul sanului. La nivelul colului uterin, in sarcina apar modificari anatomo-structurale care nu pot fi evaluate corect din cauza schimbarilor hormonale din organismul gravidei. Astfel, o colposcopie efectuata in timpul sarcinii poate fi alarmanta, dar dupa nastere poate deveni normala. De aceea, orice interpretare trebuie facuta la o oarecare distanta de momentul nasterii.
La nivelul uterului, formatiunile fibromatoase pot creste, urmand apoi sa regreseze dupa nastere. In general, cu o supraveghere stricta a nasterii, afectiunile pot fi tinute sub control, iar riscul pentru mama si fat mult diminuate.
Text: Dr. George Vasilescu, medic primar obstetrica-ginecologie – Columna Medical Center