Cauze psihologice ale disfuncţiei erectile: anerecţia
Tulburările de erecție sunt însoțite de frustrare deoarece, atunci când apar, actul sexual nu poate fi realizat și stârnește nemulțumiri partenerilor. Anerectia se întâlnește în mai multe forme și anume: erecția lipsește total și atunci vorbim de impotență sau lipsește numai în anumite momente sau în raport cu anumite persoane, producându-se înainte de începerea actului sexual propriu-zis sau după intromisiune. Ea apare sub influența mai multor factori, și anume: poate fi provocată de înaintarea în vârstă, de unele boli fizice sau de complexe psihice, emotivitate crescută, conflicte intrapsihice sau altele.
Disfuncțiile erectile ale bărbaților reprezintă incapacitatea de a menține o erecție astfel încât să aibă loc un act sexual normal, satisfăcător. Acestea diferă de alte circumstanțe care ar putea să ducă la inabilitatea consumării unui act sexual, precum lipsa de dorința din cauza libidoului scăzut și variază în severitate: unii bărbați nu sunt capabili deloc să obțină o erecție, pe când alții pot avea una, dar de foarte scurtă durată. Acest lucru este încărcat de rușine și, în general, nu se apelează la medic sau psiholog pentru tratament adecvat. Afecțiunea poate să apară și la vârste mai fragede, dar cel mai adesea după 40-45 de ani.
Aspecte psihologice cu influență asupra manifestării erectile
- Condițiile în care se desfășoară debutul vieții sexuale au un rol foarte important în evoluția sexualității; un posibil eșec sau un act sexual nedorit sau nesatisfăcător, cât și lipsa unei educații sexuale pot conduce la dificultăți în a menține plăcerea actului sexual în parametri optimi, la bărbați manifestându-se sub formă incapacității de a menține o erecție astfel încât să aibă loc un act sexual normal, satisfăcător.
- Partenera are un rol foarte important pentru a conduce către detensionare și pentru a se realiza apropierea fizică fără teama unui eventual eșec și a găsi un echilibru pentru relație astfel încât bărbatul care suferă de anerecţie temporară (cauzată de anumite temeri, frustrări, conflicte) să poată depăși această problemă.
- Problemele specifice femeilor și preocupările excesive în sfera frumuseții, fie că se îngrașă, fie că vor să slăbească, sau se văd imperfecte și vor pune pe primul plan preocuparea pentru înfrumusețare, vor influența negativ viața intimă, bărbatul fiind lăsat pe un plan secund în care vor apărea frustrările. La polul opus pot fi întâlnite neglijențele femeii în îngrijirea personală, complacerea într-o situație de confort ajungând până la comportamente de delăsare, la baza cărora stau credințe de genul „l-am cucerit deja” sau „focul pasiunii a trecut”.
- Problemele specifice bărbatului, și anume problemele de aspect fizic, încrederea în sine diminuată pentru că nu arată bine și nu i se recunosc meritele cuceritoare, fac să nu-și mai dorească intimitatea; totodată, dacă femeia nu validează comportamentele sale cuceritoare sau preocupările sale în sfera înfrumusețării fizice, el se va simți nedorit mai ales în condițiile în care primul pas către pat este făcut în general tot de el.
- Comunicarea defectuoasă în cuplu și lipsa comunicării pe teme sexuale fac ca partenerul să nu își cunoască pe deplin jumătatea, ajungându-se ca partidele sexuale să fie subiecte tabu sau partenera să își mimeze satisfacția sau orgasmul – în timp, aceste lucruri afectează imaginea de sine a bărbatului care se străduiește să „ghicească” ce anume îi face plăcere femeii, sau să vadă mereu că nici de dată asta nu pare să fi fost bine, aspecte ce pot conduce sau accentua sentimentele de incapacitate.
- Apetitul sexual al bărbaților scade atunci când sunt percepute presiuni din partea partenerei de a face amor; mai mult, se pare că poate interveni chiar impotența, chiar dacă bărbatul în cauză nu a avut vreodată probleme de acest gen.
De aceea, cuplurile sunt sfătuite să nu practice „sexul la comandă” pentru o perioada îndelungată, chiar dacă motivele pentru a face acest lucru sunt justificate de perioadele de încercare a conceperii unui copil. Această modalitate de a face sex la comandă, sub presiunea uneori a unei zile sau a unei ore prestabilite, stresează foarte mult bărbați, putând duce la apariția disfuncțiilor erectile.
Alte cauze și factori de risc pentru disfuncțiile erectile
– înaintarea în vârstă, atunci când apar sau se intensifică problemele de sănătate precum bolile de inimă care duc și la o erecție slabă, ateroscleroza care poate afecta arterele care irigă penisul, organul nefiind alimentat cu sânge așa cum ar trebui, diabetul, obezitatea, nivelul crescut de colesterol etc.
-fumatul, abuzul de alcool sau droguri, substanțe ce produc probleme la nivelul nervilor, impulsurile nervoase nu mai sunt trimise așa cum ar trebui și apar disfuncții erectile.
– depresia sau alte probleme de ordin psihiatric, care duc la sentimente de stres, anxietate, vină, toate distrugând viața sexuală.
Pentru a preîntâmpina apariția disfuncțiilor erectile trebuie eliminați factorii nocivi din viața de zi cu zi, precum alcoolul, drogurile, fumatul. Bărbații trebuie să înceapă să facă sport și să mănânce sănătos, pentru a evita colesterolul ridicat și ateroscleroza. Există și pastile pentru menținerea erecției, însă psihoterapia poate ajuta la creșterea stimei de sine a bărbatului, pentru ca acesta să aibă o viață sexuală, chiar dacă la început este ajutat de medicină.
Farmacistii Catenă recomandă produsul VirilMax, cu reducere de 15% în baza cardului Safe for You, utilizat pentru a îmbunătăți dimensiunea erecției și a performanțelor în timpul actului sexual. Mai multe detalii despre produs găsiți aici.