Infidelitatea in functie de varsta
Uneori, incepem sa ne temem presupunand ca societatea a devenit imuna la infidelitate si inselaciune, pentru ca frecvent auzim variante de genul: „jumatate din cuplurile pe care le cunosc au divortat din cauza infidelitatii”, iar un asemenea procent nu ne poate lasa insensibili chiar daca nu este provenit in urma unei cercetari stiintifice, ci este numai o opinie publica empirica.
Statisticile in aceasta privinta sunt limitate, deoarece acest aspect este sensibil si multi dintre oameni nu vor spune adevarul. Ce se poate reflecta intr-adevar intr-o statistica realizata stiintific este ca probabilitatea de infidelitate scade in raport cu gradul de religiozitate, scade in raport cu varsta si scade in raport cu educatia.
Infidelitatea capata mai multe forme, ea putand varia de la o noapte petrecuta cu alta persoana, pana la conexiuni emotionale legate cu alte persoane chiar la distanta sau relatii de lunga durata; infidelitatea presupunand implicarea aspectelor ce tin de emotional si sexual cu o alta persoana decat sotul/sotia sau partenerul/partenera de viata, aspecte ce nu se exclud neaparat, putand exista separat sau impreuna.
Infidelitatea emotionala ar putea consta intr-o relatie pe internet, o relatie la locul de munca sau o relatie la telefon si se pare ca este mult mai specifica etapei de varsta intre adolescenta si 35 de ani, infidelitatea sexuala implicand intalnirile si diferitele tipuri de activitati sexuale, fara vreo specificatie pentru o varsta anume, dar poate mai dorita de varsta a doua.
Infidelitatea poate fi incadrata destul de usor de situatii in care o persoana a explorat zona emotionala, s-a gandit la sex sau a facut sex in afara relatiei sale primare, cu diferite persoane care faciliteaza interactiunile virtuale, flirtul, excitarea sau chiar masturbarea, termenul de „cybersex” nemaifiind un mister in ziua de azi. Pentru persoanele peste 40 de ani, aceasta lume este mai noua si confuza, insa tinerii o exploreaza din ce in ce mai mult si o cunosc in detaliu.
Atat la persoanele tinere, care exploreaza mai dezinvolt zonele infidelitatii, cat si la persoanele de varsta a doua, efectele infidelitatii se resimt ca o rupere de incredere, pentru ca „tainele” intimitatii nu au fost pastrate, ci s-a dorit impartasirea acestora cu un alt partener.
Din pacate, multi trisori nu isi dau seama ca acest comportament sexual secret poate afecta profund viata emotionala pe termen lung in relatia cu sotul/sotia sau cu un partener de incredere. Indiferent unde sau cum a avut loc infidelitatea, prin act sexual fizic sau doar prin folosirea „lumii sexuale virtuale”, este la fel de dureros pentru partenerul inselat. Acesta se simte tradat iar efectele psihice asupra acestuia sunt asemanatoare trairii unei traume sau unei mari incarcaturi de stres, multe dintre persoanele inselate dezvoltand comportamente compulsive ce includ abuzul de alcool, droguri, mancare, exercitii fizice sau cheltuieli – ca un mecanism impotriva depresiei, anxietatii sau frustrarii in legatura cu relatia traita.
Fara indoiala ca aceste persoane tradate au tot dreptul de a se simti suparate, neincrezatoare, ranite si confuze si au nevoie de validare pentru sentimentele lor, validare pe care nu o mai regasesc in relatie, fiind cazul de a apela la un psiholog.
Cand infidelitatea se produce la o varsta in care cuplul a conturat o relatie maritala si au impreuna copii, repercusiunile sunt mult mai mari si cu efecte indirecte si asupra copiilor.
Multi dintre adulti decid in astfel de situatii sa divorteze, acest lucru avand efecte psiho-sociale importante asupra copilului (mai ales in cazul in care acesta este asistent la scandaluri, violente fizice sau verbale, sau cand, din „neglijenta” unor parinti axati pe rezolvarea problemelor de cuplu si mai putin pe protectia psihologica a copilului, afla adevaratul motiv al acestor aspecte).
Copilul poate dezvolta probleme comportamentale, poate suferi din cauza stresului, poate fi confuz in relationarea sociala din cauza unui atasament nesigur si problemelor emotionale, iar pe termen lung, in traiectul spre viata de adult, porneste cu pasi nesiguri, avand resurse minimale de a gestiona unele evenimente de viata negative. Parintii care expun neincrederea, nemultumirea, ambivalenta in urma unui act de infidelitate sau recurg la comportamente dezadaptative cum ar fi o slaba comunicare, schimb de emotii negative, evitarea de a solutiona un conflict, pentru a-si pastra totusi casnicia in picioare, dar dorind parca validarea imediata a starii lor de catre cei din jur, chiar a copiilor uneori, produc efecte negative pe termen lung, copiii ulterior pot „imprumuta” aceste comportamente in propriile casatorii.
Aceasta separare de concept – a privi infidelitatea in functie de factorul varsta – implica, de fapt, ponderea efectelor negative pe care actul de infidelitate il poate avea asupra celor implicati: membrii cuplului si copiii. Infidelitatea in cuplurile de adulti care au copii poate influenta negativ dezvoltarea psiho-fizica a acestora, ei putand reactiona la infidelitate prin comportamente riscante precum apelul la alcool, droguri, sex, comportamente ce pot degenera din cauza unei comunicari insuficiente parinte/copil si din cauza pierderii increderii in parinte.
Credintele copiilor ce traiesc experienta de infidelitate a unui parinte sunt afectate, multe din idealurile lor formate in raport cu normele sociale sau care incercau sa se formeze in raport cu educatia sociala sunt subminate, astfel incat copiii devin confuzi cu privire la ce este bine sau ce este gresit.
Infidelitatea parintilor conduce la comportamente riscante la copii, deoarece sentimentele de siguranta si incredere ale acestora au fost afectate, ei continuand sa caute aceste sentimente in alta parte. Totodata, drept urmare a unei disperate nevoi de apropiere si mentinand in acelasi timp o teama acuta de abandon, copiii care au experimentat infidelitatea parintilor pot dezvolta un atasament evitant sau chiar anxios in relatii.
Text: Ionela-Janina Sabou
Psiholog cu libera practica in psihoterapie cognitiv-comportamentala