Traumatismele vulvo-vaginale
Ruptura perineala posttraumatica la femei este o afectiune frecvent intalnita. Traumatismul din timpul nasterii si activitatea sportiva intensa cresc riscul de lezare a acestei regiuni. In mod tragic, femeile continua sa fie victimele abuzurilor sexuale, insa multe din aceste leziuni implica doar structurile superficiale, care se vindeca spontan prin ingrijire locala.
Atunci cand leziunile tisulare se extind la structurile profunde, cand afecteaza vascularizatia anatomica sau integritatea perineului, interventiile chirurgicale sunt necesare. Traumatismele perineale la femei pot surveni in circumstante diferite. Cea mai frecventa situatie este nasterea vaginala secundara distensiei canalului vaginal din timpul expulziei sau nasterea instrumentala.
Traumatismul perineal, in termeni generali, apare prin unul din urmatoarele mecanisme:
- In timpul nasterii, capul fetal strabate canalul de nastere si introitul vaginal
- Leziuni acute prin strivire (caderea de pe bicicleta)
- Leziuni de insertie (coitus brutal, inserare de corp strain in timpul unei agresiuni sexuale, lovirea de obiecte contondente secundar unei caderi)
- Plagi penetrante cum ar fi cele de cutit sau impuscaturi
Leziunile perineale prin strivire rezulta prin intinderea rapida a tesuturilor implicate in asa fel incat elasticitatea tesuturilor este insuficienta pentru a se acomoda distensiei, iar tesutul se rupe. Profunzimea si extensia laceratiei sunt determinate de gradul de distensie, tipul de traumatism, localizare si elasticitatea tesutului afectat. In general, tesutul moale al perineului si structurile osoase ale pelvisului protejeaza structurile profunde.
Perineul este intens vascularizat. Chiar si in absenta unei laceratii epiteliale, leziunile prin strivire la nivel perineal pot cauza leziuni interne semnificative, cum ar fi hematoamele, strivirea tesutului si chiar devascularizare daca este compromisa circulatia locala.
De obicei, persoanele care sufera traumatisme perineale se prezinta la spital imediat dupa accidentare. Femeile si copiii pot relata un episod de cadere, in special cand este vorba de leziuni prin strivire, in care perineul intra in contact puternic cu un corp solid.
Nu sunt rare nici disfunctiile perineale rezultate in urma unui traumatism vechi. De exemplu, o femeie care a suferit traumatisme repetate in timpul contactelor sexuale brutale poate fi prea jenata pentru a cere consiliere, pana cand nu este obligata de durerea perineala. Leziunile aparute in urma unui traumatism repetat trebuie bine evaluate, altfel leziuni oculte pot trece neobservate si pot ramane necorectate.
Natura si gradul de extensie ale leziunilor trebuie bine intelese pentru ca reconstructia sa aiba loc cat mai curand posibil.
Istoricul si examinarea fizica sunt cele mai utile pentru diagnostic. O relatare amanuntita, daca este obtinuta, aduce informatii despre localizarea traumatismului. Acest lucru permite doctorului sa acorde o atentie crescuta perineului si vaginului. De exemplu, o lovitura prin cadere va directiona atentia catre zona perineala, anus si uretra distala, in timp ce o leziune prin penetrare poate afecta orice organ pelvian.
Traumatismele perineale majore, rezultate in urma unui accident rutier, sunt insotite de mai multe leziuni generale. Trebuie acordata atentie in primul rand leziunilor amenintatoare de viata.
Text: Dr.Corina Mat, Medic rezident obstetrica-ginecologie