Rolul familiei in formarea si dezvoltarea identitatii sexuale
Poate ca titlul suna putin pompos si academic. In realitate, identitatea sexuala inseamna constientizarea genului din care copilul face parte. Altfel spus, este fetita sau baietel?
Cata vreme copilul este foarte mic, nu stie daca este fetita sau baietel. Si implicit, nu stie nici sa isi aleaga hainele, jocurile si jucariile potrivite genului sau. In jurul varstei de 2-3 ani, copilul incepe sa inteleaga ca intre fetite si baietei exista niste diferente. Insa, abia mai tarziu, pe la 4-5 ani poate spune despre sine daca este baietel sau fetita.
Bineinteles ca parintelui ii revine rolul de a-l ajuta pe copil sa constientizeze carui gen apartine, care sunt caracteristicile genului si ce comportamente ii sunt specifice. In aceasta perioada, cand copilul merge la gradinita, incepe sa isi doreasca sa fie asemeni parintelui de acelasi sex. Este perioada in care parintele incepe sa devina model si mentor pentru copil. Este perioada in care este important ce faceti si ce spuneti, pentru ca cel mic incepe sa va imite intru totul.
In responsabilitatea parintilor sta indrumarea copilului catre anumite activitati, jucarii specifice genului sau alegerea unor povesti care sa ajute la diferentierea sexelor.
Fetitele sunt delicate, fragile, sensibile, cochete iar baieteii sunt puternici, curajosi etc. Fetele poarta rochii, baietii pantaloni, fetele se joaca cu papusile iar baietii cu masinile. Bineinteles ca acum jocurile nu mai sunt impartite la fel de strict ca in societatea traditionala, insa un baietel care se joaca doar cu papusi si o fetita care se joaca doar cu masini ar trebui sa atraga atentia parintilor. Identitatea de gen se definitiveaza in jurul varstei scolare. Apoi nu prea se mai poate modifica sau este mai greu de modificat.
Urmatoarea etapa foarte importanta in viata copiilor nostri este pubertatea.
Aceasta este prezenta intre 11-14 ani, iar la fete chiar mai devreme. Pubertatea este o perioada de criza care face trecerea de la copilarie la adolescenta. Acum se dezvolta si se maturizeaza fizic si sexual copilul. Este o perioada delicate, cand incep sa aiba loc ciocniri intre parinti si copil. Nu este prea devreme sa discutati despre preocuparilor lor cu privire la sexualitate.
Nu este devreme sa le vorbiti despre cum ar trebui sa se poarte o fata cu un baiat pe care il place si invers. Copiii au nevoie de modele si de raspunsuri la intrebari, mai ales la aceasta varsta, iar daca voi nu le oferiti, si le vor obtine din alta parte. Este important sa le vorbiti fetelor din timp despre menstruatie, sarcina, importanta protejarii in cazul contactelor sexuale, iar baietilor despre dezvoltarea penisului, erectii si polutii nocturne.
Adolescenta este etapa-cheie a vietii viitorului adult.
Este perioada care se intinde intre 14-18 ani si este varsta la care din ce in ce mai multi adolescenti isi incep viata sexuala. Asa ca, daca inca nu ati stat de vorba cu copilul vostru despre schimbarile care au loc in viata si trupul lor, despre tensiunea sexuala pe care o resimt si despre miile de curiozitati, acum chiar nu mai puteti amana. Adolescenta este o perioada delicata si in ceea ce priveste tulburarile alimentare. Anorexia face ravagii in viata adolescentelor, mai ales a celor care si-au ales drept model femeia silfida. Familia, in special mama, are obligatia sa observe din timp acest lucru. Mai mult, o relatie buna si deschisa intre mama si fiica rareori o determina pe adolescenta sa ia calea infometarii.
Bineinteles ca oricat de buna va fi relatia parintilor cu propriul copil, in perioada adolescentei acesta tot va avea momentele sale de opozitie. Si aceasta pentru ca, in felul acesta, adolescentul simte ca exista independent de parintii sai si asa va incerca sa isi gaseasca un loc in lume. De aceea, multi parinti spun ca nu isi mai recunosc copilul. Insa este doar o perioada in care nu e bine nici sa intrati cu forta in viata lui, nici sa renuntati total la control. Rabdarea, increderea in copilul vostru si dragostea neconditionata va vor ajuta sa supravietuiti pana cand aceste crize se vor stinge.
Text: Psiholog Loredana Andrei