Abuzul sentimental in cuplu
Abuzul este un comportament agresiv sau necorespunzator indreptat asupra unei persoane care se afla evident intr-o situatie inferioara si fara aparare si care are ca rezultat consecinte fizice si/sau emotionale negative. Abuzul poate fi de mai multe feluri: fizic, emotional, neglijarea si cel sexual.
Efectele abuzului
Efectele abuzului sentimental sau emotional sunt, in primul rand, legate de faptul ca persoana abuzata isi formeaza o conceptie negativa despre lume si viata, aceasta devenind pentru ei amenintatoare si nesigura. Persoanele abuzate devin astfel anxioase, labile emotional sau defensive, cu dificultati de exprimare si de control emotional.
Pot avea cosmaruri prin care retraiesc trauma in timpul somnului. Imaginea de sine va fi scazuta, victima crezand ca celalalt are intotdeauna dreptate si ca ea a gresit si de aceea a fost tratata astfel. Ceea ce este important de subliniat este faptul ca o parte din cei care au fost abuzati tind sa devina ei insisi abuzatori, cautand relatii cu persoane pe care le pot domina. Astfel ca o parte din copiii abuzati vor deveni, la randul lor, parteneri de cuplu si parinti abuzivi. Se recomanda acestora sa beneficieze de psihoterapie si consiliere, mai ales prin integrarea intr-un grup de parinti cu probleme similare. Acolo unde exista violenta sau abuz, fie ca este vorba de cel fizic, sexual sau emotional, se recomanda apelarea imediata la terte persoane sau la specialistii din domeniul asistentei medicale si psihologice in vederea vindecarii traumelor adanci lasate de abuzul celor care ar fi trebuit sa-i ocroteasca si sa-i iubeasca.
O relatie de cuplu bazata pe abuz, o relatie toxica de dependenta
O relatie bazata pe abuz este o amenintare constanta la adresa sanatatii tale psiho-emotionale. Poate ca ai incercat sa ameliorezi situatia si nu a functionat. Poate te simti demoralizat/a pentru ca stii ca eforturile tale au fost inutile. Cu toate acestea, nu esti capabil(a) sa pleci. Nu poti pune PUNCT, desi logica ta si a prietenilor tai iti spune sa o faci. Ceva din tine iti spune ca nu poti trai in felul acesta lipsit de respect si dragoste si totusi continui sa traiesti astfel. Este ca si cum relatia de cuplu ar fi o inchisoare la care tu ai fost condamnat, fara sa ti se spuna pentru cat timp. Usa este deschisa, insa parca te retine ceva. Intr-o relatie in care abuzul sentimental si dependenta sunt omniprezente, o persoana nu alege liber o alta persoana, ci este impinsa, fara a se putea impotrivi, spre o alta persoana. Dependentul simte panica atunci cand se gandeste la terminarea relatiei iar daca chiar incheie relatia, este cuprins de o stare de agonie, exprimata prin durere fizica (durere de cap, de stomac, de piept), perturbari de somn, plans prelungit, iritabilitate excesiva si sentimentul ca totul s-a sfarsit pentru totdeauna. Dorinta e atat de puternica uneori, incat dependentul revine la persoana abuzatoare. Atunci cand o relatie antreneaza acele elemente care se opun libertatii de a manifesta ce e mai valoros in tine, de a fi respectat sau respectata, de a te darui celuilalt fara sa te simti obligat sa faci asta, de a alege sa stai sau sa pleci, atunci aceasta devine toxica.
Text: Ioana Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei