Hemoroizii dupa nastere
Desi aducerea pe lume a unui bebelus este considerat cel mai frumos lucru din viata unei femei, organismul mamicilor trece prin schimbari majore in decursul unei sarcini. De cele mai multe ori, efortul la care a fost supus organismul timp de 9 luni, cresterea in greutate si nasterea isi lasa amprenta si multe dintre proaspetele mamici se pot confrunta cu aparitia hemoroizilor. Hemoroizii reprezinta dilatatii varicoase ale venelor situate in zona rectala. Ei tradeaza o insuficienta venoasa existenta. Hemoroizii pot fi interni (cu originea deasupra sfincterului anal) sau externi. Practic, este vorba despre venele zonei rectale care se dilata, isi pierd elasticitatea si capacitatea de a impinge eficient sangele inapoi catre inima. Astfel, sangele stagneaza in vasele dilatate, intretine cercul vicios de dilatare suplimentara si chiar poate perturba coagularea normala a sangelui cu formarea de trombi.
Simptomatologia hemoroizilor poate fi variata, de la simpla constatare a existentei lor, insotita sau nu de mancarime locala si jena, pana la durere intensa, trombozare sau hemoragii rectale.
Care este cauza aparitiei hemoroizilor in sarcina/postpartum?
Una dintre cauzele aparitiei hemoroizilor in timpul sarcinii este cresterea presiunii abdominale si scaderea intoarcerii venoase. Pe parcusul avansarii varstei gestationale si a cresterii in volum a uterului, precum si a cresterii comprimarii organelor si vaselor pelvine, apare predispozitia catre insuficienta venoasa, tradusa prin varice de membre inferioare si hemoroizi anali. Este important de retinut ca persoanele care au avut inainte de sarcina manifestarile clinice ale insuficientei venoase (varice de membre inferioare sau hemoroizi) cel mai probabil vor prezenta din nou aceste afectiuni sau acestea se vor agrava in sarcina.
De asemenea, hormonii secretati in timpul sarcinii, in special progesteronul, contribuie la dilatatia vaselor favorizand astfel intoarcerea venoasa deficitara. Multe gravide prezinta in timpul sarcinii, dar mai ales dupa nastere, constipatie cronica. Aceasta este o alta cauza des implicata in aparitia hemoroizilor anali. Se formeaza practic un cerc vicios de crestere suplimentara a presiunii abdominale in tentantiva de defecare, mai ales ca, dupa nastere, presa abdominala este deficitara din cauza laxitatii peretelui abdominal, edematierii suplimentare a hemoroizilor, fricii de durere si retinerii de la procesul de defecare care agraveaza si mai mult constipatia etc. Totodata, acumularea excesiva de kilograme pe parcursul sarcinii si terenul genetic contribuie la aparitia hemoroizilor.
Ce putem face?
Pacientele vor fi sfatuite:
– sa evite constipatia – aceasta intretine si agraveaza simptomatologia hemoroidala
– sa evite alimentatia picanta sau iute si iritativa pentru intestin, in special legume/fructe cu seminte/samburi
– sa adopte o alimentatie care sa includa iaurturi, supe, alimente bogate in fibre
– sa adopte o igiena locala corespunzatoare dupa fiecare scaun si sa tamponeze zona cu un prosop curat si uscat (se evita iritarea suplimentara a zonei prin frecarea cu hartie)
– sa faca bai caldute de sezut
– sa urmeze tratamente topice +/- sistemice la recomadarea medicului specialist obstetrician si medicului specialist chirurg.
Cand ne adresam medicului chirurg?
In ciuda adoptarii recomandarilor legate de stilul de viata, hemoroizii pot deveni problematici atat in timpul sarcinii, cat si dupa nastere si pot necesita consult de specialitate. Daca hemoroizii sunt persistenti, edematiati, intens durerosi si mariti de volum, este indicat sa consultati medicul chirurg pentru un consult de specialitate. Acesta va va recomanda tratament medical (produse topice sau sistemice) sau tratament chirurgical.
De asemenea, hemoroizii pot sangera (spontan, dar mai ales in urma unui scaun rezultat dupa o perioada de constipatie) sau, in cazul celor interni, ei se pot exterioriza depasind nivelul sfincterului anal, lucru care contribuie suplimentar la edematierea lor si eventual trombozare. In cazul in care hemoroizii devin intens durerosi (durere violenta, insuportabila), violacei si mult mariti de volum, este important sa consultati medicul chirurg in decurs de maximum 6 ore, pentru ca acesta sa poata aplica tratamentul corect in cazul trombozarii hemoroizilor.
Totusi…
De cele mai multe ori, hemoroizii aparuti in timpul sarcinii, regreseaza spontan dupa nastere, odata ce incepe procesul de refacere a organismului. Totusi, in unele cazuri, acestia persista dand batai de cap mult timp dupa nastere.
Text: Dr. Andreea Stavri
Medic specialist obstetrica ginecologie