Insuficienta ovariana prematura
Este o afectiune care asociaza amenoree (lipsa menstruatiilor) si modificari hormonale similare menopauzei la femei cu varsta mai mica de 40 de ani. Incidenta este de 1% din totalul femeilor, 1 din 1000 femei cu varsta sub 30 ani, 1 din 250 de femei cu varsta pana in 35 ani si 1 din 100 de femei cu varsta pana in 40 de ani. Ovarul are o dubla functie: reproductiva si endocrina. La randul sau, ovarul este coordonat de centri superiori precum hipotalamusul si hipofiza. Astfel, disfunctia ovariana poate fi primara (legata direct de afectarea ovarului) sau secundara (leziuni, procese degenerative ale hipotalamusului sau hipofizei). Insuficienta ovariana primara poate fi la randul ei spontana sau iatrogena, in urma unei interventii medicale. Ovarul normal este alcatuit din multipli foliculi in stadii diferite de dezvoltare. Un folicul este o formatiune sferica ce contine ovocitul (se elibereaza la ovulatie pentru a obtine sarcina). Periferia foliculului contine celule cu functie hormonala.
Cauze pentru numarul scazut/functia deficitara a foliculilor ovarieni:
-afectiuni genetice (sdr Turner, Sdr. Cromozomului X fragil)
-deficite enzimatice
-asociere cu afectiuni autoimune precum cele tiroidiene, diabetul zaharat tip 1, ale glandelor suprarenale, ale tesutului conjunctiv
-iradiere/chimioterapie
-foarte rar infectii precum varicela sau malaria.
Clinic poate progresa de la forme oculte in care menstruatiile sunt prezente, insa pacienta are dificultati in obtinerea unei sarcini chiar si in urma tratamentelor de specialitate catre forme de insuficienta ovariana prematura in care lipseste menstruatia iar sansele de fertilitate sunt nule.
Clinica este in general nesugestiva. Examenul ginecologic poate identifica un vagin atrofic, ovare de mici dimensiuni. Diagnosticul diferential se face cu alte afectiuni endocrine precum boli tiroidiene, boli autoimune sau ale glandelor suprarenale. In anamneza sa, poate gasi istoric familial pentru insuficienta ovariana prematura. Studiile arata ca fumatul poate grabi aparitia menopauzei iar mamele fumatoare pot favoriza aparitia insuficientei ovariene premature la fetitele lor.
Diagnostic si tratament
Drept investigatii se recomanda pentru inceput efectuarea unui test de sarcina (desi pare absurd, principala cauza pentru lipsa menstruatiilor este in cele din urma sarcina). Apoi urmeaza un set de analize ce evalueaza functia ovariana, tiroidiana, si consecintele insuficientei ovariene premature: FSH, LH, estradiol, AMH (hormonul antiMullerian) anticorpi antiovarieni, TSH, ATPO, cariotipul (sexul genetic), osteodensitometrie (DEXA – a se repeta la 2-4 ani). Ecografia transvaginala are in vedere numararea si aprecierea dimensiunilor foliculare.
Una dintre cele mai frecvente intrebari este daca aceste paciente pot ramane insarcinate.
Raspunsul este da, intre 1-5% dintre aceste femei pot ramane insarcinate spontan, insa nu in formele severe. Pentru acestea din urma se poate apela la fertilizare in vitro cu utilizarea de ovocite de la donatoare. Din pacate, formele severe nu raspund la alte forme de stimulare ovariana. Pentru femeile care nu isi doresc o sarcina, se recomanda tratament de substitutie hormonala ce are drept scop combaterea riscurilor ce apar ca urmare a sintezei reduse de hormoni estrogeni (scaderea densitatii osoase de la osteopenie pana la osteoporoza, risc pentru afectiuni cardiovasculare). Alte simptome neplacute sunt cele vasomotorii cunoscute drept bufeuri si uscaciunea vaginala, insomnii, transpiratii nocturne, instabilitate emotionala, scaderea libidoului. A se evita utilizarea de contraceptive orale combinate. Se recomanda utilizarea plasturilor cu estrogeni sau a preparatelor speciale pentru menopauza. Varsta recomandata pana la care se face tratament de substitutie hormonala este in prezent pana la 50 ani. Se recomanda un stil de viata sanatos, evitarea fumatului si exercitiu fizic regulat. Pot fi luate in calcul suplimente de calciu sau vitamina D, daca dieta nu este suficienta.
Text: Dr Mitroi Brandusa
Medic specialist obstetrica ginecologie