Metode de examinare a sanilor
Glanda mamara este formata din 3 componente principale:
- Tesut glandular care este responsabil de productia de lapte, acesta fiind condus catre mamelon prin canalele galactofore.
- Tesut de sustinere care asigura consistenta sanului
- Tesut grasos care este responsabil de volumul sanilor
Compozitia sanilor difera in functie de varsta, astfel ca la femeile tinere tesutul glandular si de sustinere este foarte bine reprezentat, cantitatea acestora scazand cu varsta, la femeile in varsta compozitia sanului fiind in principal formata din tesut grasos.
Sanul este impartit in 5 cadrane:
- Cadran supero-extern (CSE)
- Cadran supero-intern (CSI)
- Cadran Infero-extern (CIE)
- Cadran infero-intern (CII)
- Cadran central (CC)
Examinarea sanilor cuprinde 3 aspecte:
– Examenul clinic: – auto-examinarea sau de catre medic
– Examen paraclinic: – ecografia/ mamografia / RMN
– Examen histologic.
1.Examenul clinic poate fi realizat fie prin auto-examinare, fie de catre medic.
A. Auto-examinarea sanilor este foarte importanta si ar trebui facuta de fiecare femeie lunar. Prin aceasta metoda puteti detecta modificari ale acestora.
Examenul clinic cuprinde:
– Inspectia sanilor: pozitioneaza-te in fata unei oglinzi cu mainile in sold. Observa daca exista vreo modificare de volum (asimetria- marirea prin inflamatie/ tumora sau micsorarea prin proces retractil difuz), modificarea conturului: boseluri circumscrise sau retractii limitate (mamelon sau zona tegumentara supraiacenta tumorii), modificari tegumentare: eritem, hipervascularizatie, edem, fisuri, cruste mamelonare, ulceratii.
– Palparea sanilor: ridica mana stanga deasupra capului, iar cu mana dreapta folosind 3sau 4 degete prin miscari circulare palpeaza-ti sanii in cele 5 cadrane. Ai grija sa cuprinzi intreaga suprafata a sanului. Acelasi lucru il faci si la sanul drept, ulterior palparea trebuie facuta si in decubit dorsal (pe spate).
B. Examinarea de catre medic:
Medicul dumneavostra va inspecta si palpa folosind aceleasi metode descrise anterior. In plus el va face si inspectia ganglionilor limfatici axilari si supraclaviculari.
2.Examenul paraclinic se realizeaza prin utilizarea unor metode imagistice, descrise in cele ce urmeaza.
A. Ecografia: este metoda imagistica folosita ca prima intentie la persoanele <30 ani; face diferentierea intre un continut lichidian sau solid al unor mase tumorale descoperite la examinarea clinica.
B. Mamografia: este o metoda imagistica care foloseste raze X pentru examinarea sanilor. Este principala metoda de depistare a cancerului de san. La femeile peste 50 ani este indicata efectuarea unei mamografii ca metoda de screening la fiecare 2 ani.
Rezultatele sunt standardizate in scara BI-RADS, care este cuprinsa intre 0 si 6, in functie de modificarile gasite la mamografie.
3.Examenul histologic:
Este practicat de catre un medic anatomo-patolog care examineaza microscopic tesutul mamar si pune diagnosticul de tumora mamara benigna sau maligna.
Concluzii:
– Autoexaminarea sanilor este importanta si trebuie facuta lunar. Depistarea unor situatii patologice descrise mai sus prezentati-va la medic.
– ATENTIE: auto-examinarea nu substituie controlul periodic la medicul dumneavoastra ginecolog.
– Ecografia este metoda imagistica preferata la femeile <30 ani pentru investigarea unor eventuale mase tumorale depistate la examenul clinic, datorita densitatii crescute a sanilor la aceasta varsta.
– Mamografia se foloseste ca metoda de screening sau de diagnostic pentru cancerul de san. Ca metoda de screening se recomanda efectuarea unei mamografii o data la 1-2 ani la femeile >50 ani.
Text: Dr. Pasare Maria Cristina, medic rezident obestetrica-ginecologie