Vrem sa devenim parinti! Ce trebuie sa facem
Pentru ca oamenii care isi doresc sa devina parinti sa aiba succes, raporturile sexuale trebuie practicate in perioada in care femeia se afla la ovulatie. Multe cupluri se bazeaza pe metoda calendarului, care nu este tocmai exacta.
Studiile au evidentiat ca inclusiv la femeile care au un ciclu regulat, momentul ovulatiei poate fi foarte variabil de la un ciclu la altul, astfel incat raporturile sexuale practicate dupa un anumit program nu au dat rezultatele asteptate.
Insa perechile care incearca sa aiba un copil trebuie sa aiba raporturi sexuale frecvente, regulate, de doua sau trei ori pe saptamana. Cuplurile ar trebui sa se preocupe de frecventa raporturilor si nu de o perioada anume in care sa faca mai mult sex. Astfel, se vor asigura ca au avut cel putin un contact sexual in perioada fertila a fiecarei luni.
Este bine de retinut ca infertilitatea are mare legatura cu stresul, factor care poate crea la nivel de cuplu o reducere a increderii, a satisfactiei si a raporturilor sexuale. Or, a face sex dupa program reprezinta o sursa de stres continuu.
Depinde de pozitia sexuala?
Oamenii de stiinta considera ca nu exista dovezi certe cum ca o anumita pozitie ar creste sansele instalarii unei sarcini. Acestia sunt de parere ca orice pozitie care faciliteaza depunerea spermei in apropierea colului uterin poate avea un rezultat pozitiv.
Nici macar nu conteaza daca femeia se ridica imediat dupa raportul sexual deoarece la fiecare ejaculare a barbatului sunt propulsati in vagin milioane de spermatozoizi, suficient de numerosi, care in doar cinci minute pot ajunge in trompa uterina.
Exista insa si specialisti care le recomanda femeilor sa ramana culcate cu perna sub solduri timp de un sfert de ora. Exceptie de la aceasta recomandare fac femeile care sunt predispuse la infectii urinare, care ar trebui sa isi goleasca vezica urinara dupa fiecare raport sexual.
Orgasmul conteaza?
Se pare ca nu este neaparat necesar sa ai orgasm pentru a ramane insarcinata. Specialistii in domeniu sustin ca orgasmul femeii semnifica placere si nu o conditie pentru a concepe un copil.
Este adevarat ca orgasmul produce modificari hormonale la nivelul creierului, ceea ce are o influenta benefica asupra ovarelor in timpul ovulatiei. De asemenea, in timpul orgasmului, se petrec si anumite contractii uterine usoare care ar putea ajuta spermatozoizii sa traverseze uterul in drumul lor catre trompele uterine. Insa s-a demonstrat stiintific ca astfel de contractii apar si fara sa ai neaparat orgasm.
Numarul de ejaculari influenteaza?
Multa lume crede ca un numar mare de ejaculari pe o perioada determinata poate scadea fertilitatea masculina. Cu toate acestea, cercetarile realizate recent de oamenii de stiinta au demonstrat ca realitatea este total opusa. Astfel ca, chiar avand ejaculare zilnica, cantitatea si calitatea de spermatozoizi, cat si motilitatea acestora raman normale.
In schimb, lipsa de sex mai mare de cinci zile este asociata cu o scadere a numarului de spermatozoizi. Iar lipsa de sex pe o perioada mai mica de doua zile este asociata cu concentratii normale de spermatozoizi si cu o mai mare probabilitate de fecundare a ovulului.
Asadar, limitarea raporturilor sexuale este o eroare. Prin urmare, eficienta reproducerii creste cu numarul raporturilor sexuale si este cea mai mare daca acestea apar la fiecare 1-2 zile.
Text: Ioana-Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei