Folosirea prezervativului – Paza buna trece primejdia rea!
Prezervativul reprezinta una dintre metodele contraceptive cel mai frecvent recomandate de specialisti in cabinetele de planificare familiala. Insa misiunea sa este foarte grea si dificila.
Toata lumea stie ca sexul se reduce la senzatii. In cazul unui barbat, aceste senzatii se regasesc in capul organului sexual. Insa acesta este si locul prin care ies toate acele milioane de spermatozoizi.
In fine, daca acoperiti capul organului sexual masculin cu ceva gros, pur si simplu dispare senzatia. Daca il acoperiti cu ceva subtire, se va intampla ca acei spermatozoizi sa iasa la atac.
Istoricul prezervativului
La inceput, prezervativele erau numite “armura impotriva placerii si panza de paianjen pentru boli”.
Astazi, lucrurile nu mai sunt chiar asa de negative. Insa, pentru ca acest lucru sa se intample in prezent, a fost nevoie de experimentarea mai multor tipuri de materiale pentru a crea prezervativele.
Cel mai bun material pentru senzatii era cel numit “piei”. Acestea erau facute din intestine de miel si permiteau existenta unor senzatii destul de puternice. Marele lor dezavantaj era ca permiteau trecerea virusurilor, precum cel de SIDA.
De-a lungul timpului, cel mai comun prezervativ a fost realizat din latex. Acesta tine pe loc spermatozoizii in majoritatea cazurilor, insa senzatiile nu sunt cele mai fabuloase, sa spunem.
Cea mai eficienta metoda de contraceptie
Daca analizam prezervativul din punct de vedere al eficientei contraceptive, ne dam seama ca acesta este foarte bun. Statisticile in ceea ce priveste eficacitatea metodelor de contraceptie sustin ca prezervativele sunt eficiente in proportie de 97% in prevenirea sarcinii. Doar ca exista un “DACA”.
Acest “DACA” se refera la folosirea lui perfecta la fiecare contact sexual. Ce intelegem prin perfectiune? Ei bine, “perfect” inseamna ca prezervativul sa fie pus cu atentie si cu lubrifiant corespunzator. Mai concret, este esential ca, dupa ejaculare, baza penisului sa fie apucata cu mana, astfel incat lichidul seminal sa nu alunece sau sa nu se scurga in afara.
In realitate, dincolo de statistici, prezervativele isi fac treaba corespunzator cam in 88% dintre cazuri. Un procent imbucurator, daca tinem seama de costul ieftin al acestei metode contraceptive, de aplicarea simpla si rapida si de faptul ca nu contine hormoni care pot afecta echilibrul intregului organism uman.
Alte avantaje ale prezervativului
Unul dintre avantajele prezervativului este faptul ca sunt mici si discrete. De exemplu, femeile pot avea unul in poseta pentru diverse ocazii. Iar pentru ocaziile festive, exista prezervative care au desenate pe ele niste fete micute.
In plus, unele prezervative sunt tratate cu nonoxynol-9, un spermicid care le creste eficacitatea in contraceptie, continut de majoritatea cremelor si spumelor contraceptive.
Text: Ioana-Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei