Ce este diafragma contraceptiva
Potrivit statisticilor, Romania se afla pe locul doi in Europa dupa Marea Britanie la incidenta mare de sarcini nedorite la femei cu varsta intre 15-20 ani. Aceasta situatie le ridica mari probleme cercetatorilor care incearca sa gaseasca o metoda contraceptiva ieftina si eficienta, care sa ofere protectie 100% atat impotriva bolilor cu transmitere sexuala cat si in privina sarcinilor nedorite.
Ce este contraceptia?
Contraceptia reprezinta prevenirea voita a conceptiei si a fecundarii. Totalitatea metodelor care impiedica obtinerea unei sarcini nedorite clarifica semnificatia cuvantului “contraceptie”. Metodele contraceptive sunt variate si au avantajele si dezavantajele lor, tocmai de aceea, inainte de alegerea unei metode de contraceptie, orice femeie trebuie sa consulte un medic ginecolog sau un specialist in planning familial. Metodele contraceptive necesita sa fie individualizate pentru fiecare femeie pe baza rezultatelor unui set de analize. Administrarea acestor metode de protectie sexuala fara prescriptia medicului poate avea numeroase efecte negative asupra sanatatii femeii, si anume: retentia lichidelor, sangerare intermenstruala, modificari ale secretiei, indispozitie, migrene, ingrasare, acnee, eritem, urticarie, sensibilitate la nivelul sanilor, greata. Pentru a se evita astfel de situatii, este necesar un consult medical general si o discutie cu medicul ginecolog care sa va ofere toate informatiile legate de sanatatea aparatului reproductiv, viata sexuala si importanta contraceptiei.
Clasificarea metodelor contraceptive
1.Metode hormonale: pilula contraceptiva, injectia contraceptiva, inelul vaginal, plasturele hormonal si implantul contraceptiv.
2.Metode nehormonale sau metode contraceptive de bariera: diafragma, prezervativul, calota cervicala, spermicidele, steriletul.
3.Contraceptia de urgenta sau pilula de a doua zi: metoda contraceptiva administrata la mai putin de 72 de ore de la un contact sexual neprotejat.
Ce este diafragma?
Diafragma este una dintre metodele contraceptive nehormonale, de bariera, destinata femeilor active sexual, dar care nu doresc copii. Diafragma vaginala intra in categoria prezervativelor feminine cu aplicare intrauterina. Este un dispozitiv fabricat din silicon sau cauciuc moale care se introduce in vagin pentru acoperirea colului uterin. Diafragma este o metoda de bariera pentru ca nu permite patrunderea spermatozoizilor in uter, prevenind fertilizarea. Diafragma contraceptiva se monteaza in vagin inainte de contactul sexual si se pastreaza cel putin inca sase ore dupa incheierea acestuia. Diafragma se foloseste in combinatie cu un gel spermicid pentru a creste rata de protectie la contactul cu spermatozoizii.
Ce eficienta are diafragma?
Potrivit studiilor, diafragma este o metoda contraceptiva foarte eficienta si sigura, cu o rata de succes de 96% impotriva sarcinilor nedorite. Pentru o utilizare perfecta, inainte de introducerea in vagin, femeile trebuie sa fie familiarizate cu aplicarea diafragmei. Pentru o eficienta de 100%, poate fi folosita impreuna cu prezervativul, intrucat diafragma nu ofera protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala. Diafragma poate fi reutilizata si folosita timp de mai multi ani daca este intacta si bine ingrijita.
Ce categorie de femei poate folosi diafragma?
Diafragma, ca orice alta metoda de contraceptie, este indicata tuturor femeilor active sexual, dar care nu se simt pregatite sa devina mame. In mod special, la acest tip de contraceptiv apeleaza femeile care sunt alergice la latexul din prezervative sau nu suporta efectul pilulelor contraceptive. Este o modalitate de protectie care ofera libertate actului sexual, fara sa implice disconfort, fiind alegerea ideala pentru femeile care au contraindicatii la utilizarea contraceptiei pe baza de hormoni, proaspetelor mamici care inca alapteaza, post-partum sau celor la premenopauza.
Avantajele diafragmei:
-este o metoda contraceptiva ieftina;
-poate fi folosita in timpul menstruatiei;
-poate fi refolosita;
-ofera protectie de 96% impotriva sarcinilor nedorite;
-se monteaza cu 2 ore inainte de actul sexual;
-este usor de utilizat si este confortabila;
-nu prezinta riscuri sau reactii adverse;
-nu afecteaza fertilitatea si ofera control asupra conceptiei.
Dezavantajele diafragmei:
-ofera protectie limitata;
-nu protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala;
-necesita montare de catre medicul specialist;
-favorizeaza aparitia infectiilor urinare;
-necesita timp de acomodare;
-prezinta riscul alergiei la latexul din care este creata sau la gelul spermicid.
De retinut!
Diafragma este o metoda contraceptiva de bariera care nu ofera protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala, inclusiv HIV/SIDA!
Text: Alexandra Lupu