Din tolba lui Mos Craciun… Tipsuri pentru o relatie de cuplu fericita
1. Noi cream relatia de cuplu!
Relatia de cuplu reprezinta rodul unei munci asidue care presupune implicare, actiune, constiinciozitate si travaliu. Chiar daca majoritatea oamenilor sunt tentati sa creada in dragostea magica si exuberanta care se infiripa la prima vedere, de fapt, dragostea reala nu este deloc spontana, ci se bazeaza pe alegerea constienta a partenerului si pe asumarea responsabilitatii evolutiei relatiei de cuplu.
2. Dragostea nu moare niciodata!
Se spune ca intre iubire si ura este doar un pas. Acest lucru inseamna ca sentimentul pozitiv, numit iubire, este foarte aproape de sentimentul negativ, numit ura, sau chiar se afla interconectate. Atunci cand suntem incarcati de emotii negative fata de celalalt, nu facem decat sa ascundem emotiile pozitive, calde si afectuoase simtite pentru acel cineva. Atitudinea negativa a partenerilor unul fata de celalalt tradeaza sentimentele lor de iubire, insa unele care au fost pervertite.
3. Partenerul nu este o solutie!
Fiecare persoana intra intr-o relatie de cuplu cu anumite asteptari, sperante, nevoi determinate de trecutul familial si amoros. Atunci cand trecutul a fost unul mai putin placut, avem tendinta de a spera ca noul partener de cuplu sa ne salveze din nefericirea traita. Insa partenerul nu este un om cu puteri supranaturale capabil sa stearga cu buretele experientele nefaste ale trecutului.
Singura fiinta capabila sa vindece ranile trecutului suntem noi insine si sta in responsabilitatea noastra sa o facem. De asemenea, este neindicata responsabilizarea celuilalt cu asemenea sarcini, deoarece, in timp, acest lucru va conduce inevitabil la dezamagire si frustrare.
4. Dragostea inseamna acceptare!
Toti oamenii au calitati si defecte. Calitatile ne plac, dar defectele nu. Atunci cand incepem sa ne cunoastem mai bine partenerul de cuplu, observam, treptat, ca acesta nu mai este persoana minunata si incantatoare de la inceput.
Evident, aceasta constatare ne displace si incercam sa indreptam situatia. Dar schimbarea celuilalt nu se va intampla decat daca singur isi va dori sa se schimbe.
Ce putem face? Il putem accepta si pretui asa cum este, pentru ca, daca celalalt se simte iubit si apreciat, are cele mai mari sanse sa devina o persoana din ce in ce mai buna.
5. Cei care se iubesc nu isi citesc gandurile!
De cele mai multe ori avem asteptarea ca partenerul nostru sa cunoasca de la sine, spontan sau intuitiv, ce nevoi si dorinte ascunse avem si cum sa le satisfaca. Or, acest lucru este imposibil deoarece universul nostru interior ne apartine in exclusivitate iar ceilalti n-au de unde sa stie ce se afla acolo decat daca noi insine devenim ghizii acestora.
Dezamagirea suferita atunci cand ne dam seama ca intuitia partenerului a esuat ne propulseaza adesea in postura “ingrata” de victima, dar cu mari beneficii. A comunica cu partenerul de cuplu, a-ti exprima nevoile si dorintele, a fi ascultata si a ti se raspunde favorabil reprezinta semnele certe ale unei iubiri reale si profunde. Altfel, relatia de cuplu va fi contaminata cu neintelegeri, falsitati si conflicte.
Text: Ioana-Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei