5 comportamente daunatoare pentru un cuplu
Spatiul intim comun are avantajele si dezavantajele lui. Pe langa responsabilizarea si sprijinul reciproc al partenerilor de cuplu in vederea unei dezvoltari a relatiei in echilibru si armonie, coabitarea atrage dupa sine si riscurile ei. Fiecare are obiceiurile si preferintele sale, iar daca acestea nu pot fi intelese si acceptate de catre partener sau daca pur si simplu vor fi ignorate prin inventarea sau negarea lor cu buna stiinta in favoarea celuilalt, toate aceste aspecte vor ajunge sa distruga cuplul.
Iata cateva dintre cele mai daunatoare comportamente pentru un cuplu:
1.Negarea sau trecerea cu vederea
Minimalizarea sau negarea unor probleme care au reusit sa provoace tensiuni si sa va deranjeze este unul dintre obiceiurile gresite pentru un cuplu. Sa pretindeti ca este totul in regula, cand, de fapt, aveti resentimente nu face decat sa amane declansarea unui nou conflict. Problemele nediscutate nu vor disparea de la sine, iar comunicarea este cheia succesului in orice relatie de cuplu aflata in impas.
2.Neasumarea vinei
Atitudinea defensiva si debarasarea de orice responsabilitate au potential distructiv si conduc relatia in tabara esecului. Tendinta de a pasa vina pe umerii celuilalt poate deveni o adevarata prapastie. Faptul ca nu iti asumi greseala si pretinzi ca celalalt sa-si asume vinovatia atunci cand nu este cazul nu va face decat sa va instraineze si, in final, sa distruga echilibrul cuplului.
3.Compromisul lipsit de reciprocitate
Daca fiecare discutie degenereaza in conflict iar niciunul dintre parteneri nu cedeaza sau este unul care cedeaza in permanenta, sunt sanse clare ca relatia sa se apropie de final. O relatie de cuplu formata dintr-un dominator si un supus este o relatie toxica si fara sanse de evolutie. Compromisul aduce tensiune, frustrare, amagire si pierdere a propriei identitati. Este esential sa-ti cunosti limitele si sa oferi doar atata timp cat primesti.
4.Iubirea adictiva
Intr-o relatie sanatoasa si bazata pe iubire adevarata, nevoia de reciprocitate este temperata si are sens. O relatie in care unul dintre parteneri are un comportament manipulator nu va reusi sa se dezvolte si sa atinga pragul maturizarii emotionale. Iubirea adictiva este un spatiu inchis, in care se poate “respira” libertatea si independenta doar cu permisie. Si chiar si atunci, dependentul foloseste santajul emotional.
5.Lipsa unei viziuni comune si dezinteresul
Lipsa comunicarii conduce la instrainare si necunoastere. Nu poti trai langa cineva despre care nu stii nimic si alaturi de care nu iti poti trai idealurile. Echilibrul unei relatii il da tocmai impartasirea acelorasi valori, aceluiasi stil de viata, acelorasi idei, hobby-uri si pasiuni. Cuplul echilibrat trebuie sa ajunga la performanta de a deveni un “tot unitar” si sa renunte definitiv la propriul “eu”.
Text: Alexandra Lupu