Ce inseamna “acasa”?
Nu o singura data am auzit ca “nicaieri nu-i ca acasa” iar cei care fac aceasta afirmatie nu se refera la un acoperis deasupra capului. Sigur ca e foarte important sa avem un loc al nostru unde sa ne retragem, dar “acasa” inseamna mult mai mult decat atat. Mult mai mult. Iar acest lucru este evidentiat clar de cei care alearga intr-un suflet acasa, dupa o zi istovitoare, dar si de cei care prefera sa intarzie acasa. Pentru ca doar pentru primii casa inseamna “acasa”.
Sigur ca “acasa” poate avea o multitudine de semnificatii, pentru fiecare alta, de aceea as vrea sa definim ce NU inseamna “acasa”.
Ce inseamna si ce nu inseamna “acasa”
“Acasa” nu inseamna un adapost unde sa-ti odihnesti trupul ostenit de peste zi, nu inseamna lux si design modern, nu inseamna multi metri patrati, nu inseamna nimic din toate acestea. Si asta pentru ca daca iti lipseste linistea si nu ai pe cineva cu care sa te bucuri de viata, tot ce ai acasa nu mai valoreaza nimic.
“Acasa” inseamna inainte de toate familie. Inseamna cineva la care sa te intorci in fiecare zi cu drag. Cineva care sa te asculte si sa te inteleaga, sa te sustina cand ai nevoie si sa-ti ofere acea vorba buna care inseamna totul la momentul potrivit. Si spun asta pentru ca, mai ales in momentele grele, este mai important pe cine ai langa tine decat ce ai. Indiferent ca ziua ti-a fost grea sau incredibil de buna, “acasa” ai nevoie de cineva cu care sa imparti bucuria sau necazul.
“Acasa” inseamna liniste, armonie, dragoste. Este locul unde ne incarcam bateriile, unde ne umplem de fiecare data rezervorul de iubire. Iubire pentru noi si pentru ceilalti. “Acasa” este locul unde ar trebui sa ne intoarcem de fiecare data cu drag, cu dor, cu bucurie. Locul in care ne relaxam, visam cu ochii deschisi, gandim proiecte de viata.
“Acasa” inseamna naturalete. Este locul unde renuntam la masti fara sa ne fie teama ca vom fi raniti. Locul unde putem fi naturali, lipsiti de inhibitii, unde putem discuta orice despre orice. “Acasa” renuntam la incorsetari, la diplomatie, la jocuri de culise, renuntam la tot si suntem noi insine. Si ne simtim bine in pielea noastra pentru ca nu mai jucam roluri impuse de societate.
“Acasa” inseamna curatenie. Nu, nu la curatenia din casa ma refer, desi e importanta si aceea. Acum ma refer la curatenia sufleteasca. “Acasa” nu ar trebui sa fie locul unde ne varsam mizeria, unde ne aducem problemele de la serviciu. Tocmai de aceea este de preferat ca partenerii de cuplu sa nu lucreze impreuna, pentru ca in felul acesta inevitabil vor aduce problemele de la serviciu si acasa. Sigur ca jobul face parte din viata noastra si este normal sa discutam despre implinirile si dezamagirile profesionale, insa este interzis sa ne varsam nervii acumulati la serviciu.
“Acasa” inseamna amintiri dragi. Fie ca este vorba despre o fotografie care te face sa rememorezi momente importante din viata ta, fie ca este vorba despre o piesa de mobilier cu o semnificatie aparte pentru tine, sau lenjeria de la mama, sau cartea de la o prietena draga.
“Acasa” este un loc incarcat de amintiri, de marturii ale evenimentelor care ne-au marcat viata. Sa nu mai vorbim de mirosul de “acasa”. Fiecare “acasa” are un miros specific pe care il recunoastem dintr-o mie. Ma insel?
Text: Psiholog Loredana Andrei