Elimina barierele emotionale in cuplu
Pentru mentinerea unei relatii stranse si de durata in cuplu, cu interese din partea partenerilor de a constitui o familie si a se dedica acesteia cu dragoste si daruire, un element important il constituie depasirea barierelor emotionale si o comunicare eficienta pentru atingerea obiectivelor comune. Comunicarea eficienta presupune mult mai mult decat schimbul de pareri, consultari reciproce sau confruntari, implica, de asemenea, ascultarea activa si rezolvarea problemelor aparute.
De asemenea, nu se pot subestima dorintele sexuale si infranarea acestora datorita unor blocaje emotionale aparute pe fondul problemelor din cuplu. Efectul bulgarelui de zapada, pe fondul acestor probleme, poate fi usor evidentiat. Problemele se pot accentua, bulgarele devenind din ce in ce mai mare, daca nu se constientizeaza cauzele si nu se incearca a se depune efort in rezolvarea problemelor psihologice sau a posibilelor probleme fiziologice ce se repercuteaza in calitatea actului sexual. Desi partenerii par nonsalanti, ei pot fi devastati si profund raniti din cauza unor probleme ce se repercuteaza in plan sexual, ajungand sa evite intalnirile sexuale din cauza fricii de esec. Daca unul dintre parteneri a experimentat impotenta, probabilitatea de aparitie a anxietatii sau fricii este foarte mare in asociere cu actul sexual.
Obstacole in dezvoltarea armonioasa a vietii de cuplu
Dorintele sexuale scazute sau posibilele disfunctii fizice pot asocia rapid lipsa de incredere, depresia, tulburari de anxietate care complica relatia partenerilor. De asemenea, traumele legate de sex in antecedente sunt asociate cu sentimente de rusine sau compulsii, ajungandu-se la folosirea sexului ca modalitate de a obtine acceptare sau afectiune, cautandu-se cai de a depasi traumele emotionale care le-a suprimat. Teama de intimitate sau teama de a pierde controlul sunt intalnite in cuplurile care au experimentat abuzuri sexuale in copilarie, dependenta sexuala sau alte aspecte psihologice asociate cu lipsa unor repere echilibrate privind educatia sexuala. Aceste temeri inhiba in mod natural dorinta de exprimare sexuala sanatoasa.
Disfunctiile fizice reprezinta obstacole in dezvoltarea armonioasa a vietii de cuplu, obstacole care trebuie mai intai acceptate de parteneri si constientizate. De asemenea, trebuie lucrat pentru rezolvarea sau depasirea lor. Pentru acest lucru, care uneori pare jenant sau dificil de realizat, este necesar ajutorul unui medic sau al unui psiholog, pentru a aborda problema care interfereaza cu implinirea sexuala in cuplu.
Intelegerea dinamicii relationale, un aspect important in depasirea barierelor emotionale
Chiar daca partenerii sunt inzestrati cu trasaturi de personalitate diferite, ei isi gasesc echilibru in viata de cuplu prin obiectivele comune, interesele, responsabilitatile care se mentin datorita constientizarii rolurilor si a dinamicii relationale.
Furia conduce la blocaje emotionale
Furia determinata de o zi proasta sau de anumite suparari de la serviciu poate duce la o dezlantuire de comportamente sau de limbaj fata de partener, care nu te reprezinta. Ea poate afecta de asemenea modul in care creierul proceseaza informatiile, atat legate de context, de cauze, de reactiile celuilalt etc, rezultand interpretari neconforme cu realitatea lucrurilor, datorita limitarii capacitatii de a accepta explicatii si solutii oferite de celalalt. Este evident un blocaj, o bariera in relationare.
Mandria interfereaza cu o comunicare ineficienta
Mandria sau nevoia de a avea dreptate tot timpul ii enerveaza de obicei pe ceilalti si inchide orizontul unei comunicari. Deoarece cel care sufera de mandrie se concentreaza doar pe perspectiva in care el vede lucrurile, conduce discutia astfel incat sa castige fiecare argument sau pentru a obtine ultimul cuvant, sau incearca sa acopere prin aceasta maniera a superioritatii aparente nesiguranta emotionala personala, va gasi destul de greu resurse pentru comunicare eficienta. Problema care se evidentiaza este, de fapt, inacceptarea imperfectiunilor si dorinta de a reliefa doar ceea ce conteaza pentru propria persoana. Se spune ca mandria orbeste pe om.
Anxietatea si depresia au impact negativ asupra armoniei in cuplu
Depresia poate determina o persoana sa se izoleze si sa blocheze comunicarea cu ceilalti. Poate conduce, de asemenea, la sentimente reci fata de cei dragi sau remarce sarcastice si iritante fata de partener in relationarea intima. Anxietatea, grijile constante sunt o bariera in concentarea pe informatiile primite sau oferite in exterior si produc efecte negative in comunicare. Iritabilitatea si agitatia sunt si ele bariere emotionale si au efecte negative in cuplu.
Text: Ionela-Janina Sabou
Psiholog cu libera practica in psihoterapie cognitiv-comportamentala