Obezitatea in sarcina
Obezitatea constituie o importanta problema de sanatate la nivel mondial, care afecteaza in ultimul timp din ce in ce mai multi indivizi. Obezitatea in timpul sarcinii este o problema de sanatate majora care poate duce la complicatii serioase atat la mama cat si la copil.
Obezitatea afecteaza sarcina?
Exista numeroase mecanisme prin care obezitatea afecteaza reproducerea. Desi majoritatea femeilor obeze au un prognostic obstetrical favorabil, totusi exista o incidenta crescuta a mortalitatii si morbiditatii perinatale. Implicatiile obezitatii asupra fertilitatii sunt bine cunoscute: incidenta crescuta a tulburarilor sistemului de reproducere, tulburari endocrinologice si infertilitate. Un numar mare de femei supraponderale sufera de infertilitate, asociind sindromul ovarelor polichistice – o tulburare asociata frecvent cu obezitate, anovulatie cronica si menstruatii neregulate la care se adauga (sau nu) hiperandroginism si hiperinsulinemie. Mai mult decat atat, pacientele care totusi reusesc sa obtina o sarcina spontan sunt la risc crescut de a pierde sarcina inaintea viabilitatii fetale, risc care se mentine crescut si la sarcinile obtinute prin FIV.
Malformatii congenitale in cadrul sarcinilor la femeile obeze
De asemenea, s-a observat o incidenta crescuta a malformatiilor congenitale aparute in cadrul sarcinilor obtinute la femeile obeze. Cele mai frecvente malformatii congenitale inregistrate la copiii mamelor obeze in timpul sarcinii sunt: spina bifida; malformatii cardiace; atrezie anorectala; hipospadias; defecte structurale: absenta sau neregularitati ale degetelor, bratelor, picioarelor; hernie diafragmatica, omfalocel. Totodata, pot aparea feti cu macrosomie (Gfetala > 4000g) sau defecte de placentatie si greutate foarte mica la nastere. Acesti copii sunt la risc crescut de a dezvolta complicatii perinatale sau tulburari de dezvoltare ulterioara, confruntandu-se cu un risc crescut de a dezvolta diabet zaharat juvenil, boli cardiovasculare, afectari neurologice sau deficiente cognitive.
Evaluarea ecografica a embrionului este cu atat mai dificila cu cat stratul adipos este mai bine reprezentat, facand astfel dificila identificarea unor eventuale malformatii. Pacienta obeza este predispusa in timpul sarcinii la aparitia diabetului zaharat gestational si tulburari hipertensive cu incidenta crescuta a hipertensiunii cronice si a preeclampsiei
Probleme pot aparea frecvent si la momentul nasterii: travaliu prelungit – obezitatea este asociata unui travaliu prelungit la nulipare la termen in conditiile unei contractilitati uterine deficitare sau cezariana de necesitate cu complicatii anestezice si chirurgicale asociate.
Sarcinile depasite sunt, de asemenea, des intalnite la pacienta obeza
In postpartum, s-a demonstrat ca femeile supraponderale si obeze ce au avut un castig ponderal excesiv in cursul sarcinii au prezentat un risc de doua ori mai mare de a retine acest surplus in perioada postpartum, comparativ cu cele normoponderale. Alaptarea pentru mai mult de 12 luni poate contribui la scaderea ponderala postpartum si poate reduce riscul de aparitie a diabetului de tip 2.
Astfel, majoritatea expertilor recomanda obtinerea unui indice de masa corporala normal inainte de conceptie. Femeilor care doresc sa amane sarcina, in vederea aplicarii unor masuri de scadere ponderala, le vor fi prescrise metode eficiente de contraceptie, folosind cu precautie COC la pacientele obeze ce asociaza hipertensiune arteriala si/sau diabet zaharat.
Concluzii
Sarcina poate genera sau agrava obezitatea din cauza unui castig ponderal excesiv, iar obezitatea poate complica evolutia sarcinii datorita afectarii fertilitatii, cresterii fetale excesive, complicatiilor hipertensive si metabolice. Femeile obeze au un risc crescut de a necesita interventii cezariene si dezvolta mai frecvent complicatii perioperatorii. Activitatile de intesitate moderata, precum mersul pe jos, inotul si alte tipuri de exercitii concepute special pentru femeia gravida contribuie la imbunatatirea sanatatii atat pentru mama cat si pentru fat. Nu sunt recomandate dietele in timpul sarcinii!!!
Text: Dr Stavri Andreea, medic specialist obstetrica-ginecologie