Tipuri de casnicii
Desi nu mai este la moda, oamenii inca se casatoresc. Mai tarziu decat altadata si din cu totul alte motive, dar inca se casatoresc. Si inca isi doresc sa aiba o casatorie care sa treaca proba timpului. E drept ca traim vremuri in care divortul bate aproape orice casatorie. Mai ales pe cele din dragoste pasionala, cel putin aparent. Cum spuneam, daca pe vremea bunicilor nostri, casatoria traditionala era cam singurul tip de casatorie intalnit, acum vedem casatorii ce au la baza motive variate, unele mai durabile, altele mai putin.
Tipul 1: Casatoria traditionala
Dar sa incepem cu casatoria traditionala in care rolurile sunt clar stabilite. Barbatul se ocupa de cresterea veniturilor financiare iar femeii ii revine sarcina de a se ocupa de casa si de copii. In mediul rural, acest tip de casatorie este inca frecvent. Comunicarea dintre cei doi este destul de deficitara pentru ca femeia nu are prea multe de spus. Deciziile sunt luate de barbat, el fiind capul familiei. Relatia intima dintre ei nu este foarte romantica, neexistand comunicarea dorintelor. Acest tip de casatorie este destul de stabil iar cei doi sunt mai mult parinti si mai putin parteneri de cuplu.
Tipul 2: Casatoria conflictuala
Casatoria conflictuala este tipul de casatorie in care cei doi sunt obisnuiti sa aiba mereu conflicte. Legat de absolut orice, dar in general au cateva subiecte unde nu pot cadea de acord. Din cand in cand, din dorinta de conflict, abordeaza aceste teme. Bineinteles ca acest lucru se intampla aproape inconstient. Conflictul este conditia perfecta pentru a descarca tensiunea acumulata intre ei si a se reapropia. Tensiunea dintre ei le revitalizeaza relatia. In lipsa acestor conflictre, relatia nu este autentica si nu poate functiona foarte mult.
Tipul 3: Casatoria romantica
Casatoria romantica este cea mai frecventa forma de casatorie din vremurile noastre si, poate, cea care dureaza cel mai putin. Oamenii se casatoresc din dragoste si pasiune, convinsi fiind ca dragostea va invinge tot si va trece peste toate deosebirile si neajunsurile dintre ei. Dupa ce dragostea pasionala se mai domoleste, apar problemele uzuale ale traiului in comun. Multi sunt dezamagiti de aceasta intorsatura si, vazand ca nu pot trai o vesnica luna de miere, decid sa se desparta si sa caute un alt partener cu care sa traiasca fericiti pana la adanci batraneti.
Tipul 4: Casatoria financiara
Casatoria financiara este casatoria din interes. Fie unul dintre parteneri se casatoreste cu celalalt atras fiind de potentialul finaciar al acestuia, fie cei doi au realizat impreuna o avere frumoasa si, in ciuda neintelegerilor nu se despart, pentru a nu fi nevoiti sa imparta sau sa piarda averea. De obicei, acest tip de relatie este lipsit de intimitate si cu multe infidelitati pe care le trec cu vederea de dragul banilor si al confortului financiar. Sigur ca sunt si situatii in care cei doi sunt atat de prinsi si de satisfacuti financiar de joburile lor incat sunt casatoriti mai mult pe hartie. Atata vreme cat amandoi raman prinsi in relatie cu jobul, casatoria poate dura destul de mult. Insa, de obicei, lucrurile se schimba dupa ce apar crizele varstei mijlocii.
Tipul 5: Casatoria “colac de salvare”
Casatoria “colac de salvare” este tipul de casatorie in care unul dintre parteri sau ambii au o stima de sine foarte sifonata. Sunt fosti copii neiubiti neconditionat de familia de provenienta, refugiati de acasa intr-o relatie nesatisfacatoare, dar mai buna decat nimic. Acest tip de casnicie este un refugiu si functioneaza disfunctional destul de mult timp.
Casatoria ideala este destul de rara, dupa cum putem observa, si se intampla intre doi oameni care simt ca si-au gasit jumatatea cu adevarat. Comunicarea este excelenta intre ei, au idealuri si planuri de viitor comune, intimitatea este excelenta, relatiile cu familia extinsa sunt foarte bune. Este o casatorie care dureaza pana la adanci batraneti de obicei.
Text: Psiholog Loredana Andrei