Contraceptia in timpul alaptarii
Pentru ca de obicei se recomanda o pauza de doi ani intre doua sarcini, este important sa stii ce metode de contraceptie poti folosi daca esti proaspata mamica. O alta sarcina imediat dupa ce ai nascut ar impedica organismul sa se refaca si ar opri lactatia, fapt daunator pentru noul bebelus.
Exista mai multe tipuri de metode de contraceptie in timpul alaptarii:
-non-hormonale: presupun folosirea prezervativelor masculine/feminine, a diafragmei, a steriletului, a spermicidelor
–hormonale: minipilula cu progesteron, injectiile si implanturile contraceptive, inelul vaginal cu progesteron
–sterilizarea: legarea trompelor in cazul femeilor si vasectomia in cazul barbatilor
–metoda naturala: amenoreea de lactatie se refera la primele 4-6 saptamani de la nastere si este 98% eficienta doar daca micutul are mai putin de 6 luni si este hranit exclusiv la san ( la interval de 4 ore ziua si 6 noaptea) iar tu nu ai avut nicio menstruatie dupa nastere. In caz contrar, trebuie folosita o metoda de contraceptie pentru a nu risca sa ramai insarcinata
–abstinenta: este cea mai eficienta metoda si protejeaza si impotriva bolilor cu transmitere sexuala
Nu se recomanda folosirea anticonceptionalelor clasice deoarece contin estrogeni pe langa progesteron iar acestia influenteaza productia de lapte si cantitatea de proteine si grasimi din acesta, influentandu-i astfel calitatea.
Cand alegi o metoda suplimentara de contraceptie, trebuie sa tii cont de varsta ta si a copilului, de starea de sanatate, de metodele folosite in trecut, de planurile legate de familia ta, de parerea partenerului, de starea financiara.
De retinut!!!
Pentru o dimensionare exacta, diafragma poate fi montata dupa o luna jumatate de la nastere. Daca te hotarasti asupra unei metode hormonale, asteapta macar 6 saptamani pentru a-i putea introduce bebelusului alimentatia diversificata.
Atentie:
Alaptarea poate fi considerata doar temporar o metoda de contraceptie!
Text: Diana Iacob, Farmacist