Limitele principiului „Totul sau nimic”
Cele mai multe evenimente de viata nu le putem incadra in termenii de „complet dezastruoase” sau „absolut minunate”, viata in sine nu este constuita in alb si negru. Depresia determina oamenii sa gandeasca in termeni absoluti. Acest model de gandire absolut nu este potrivit pentru a ne plia pe diversitatea si complexitatea situatiilor, insa genereaza atat lupta cat si fuga ca raspunsuri la pericol, la stresul care apare in diferite momente ale vietii. Modelul de a gandi in termenii totul sau nimic genereaza de asemenea o puternica excitare la nivel emotional, pe acest fond eventualele esecuri fiind surse de alimentare a depresiei instalate astfel, mentinandu-se o perioada lunga de timp.
Specialistii considera ca a vedea lucrurile in termenii totul sau nimic determina cele mai primitive raspunsuri umane in situatii de stres, si anume: lupta sau fugi, or, nu toate situatiile ivite sunt amenintatoare fizic pentru propria persoana si nici nu le percepem pe toate ca implicand fenomenul de supravietuire. Numai in astfel de situatii, cand viata e pusa in pericol, nu este loc pentru incertitudini si atunci o astfel de gandire isi poate arata eficienta. Cele mai multe situatii de viata au nevoie de raspunsuri mai evoluate, de comunicare, de toleranta, de negociere, de intelegere, de privire de ansamblu, de reflectie etc., toate in scopul echilibrului psihologic al individului, al sanatatii mentale, al dezvoltarii armonioase din punct de vedere psihologic. O gandire care implica si nuante de gri opreste gandurile puternic excitante care mentin starea depresiva. Polarizarea gandirii stimuleaza emotiile si ingreuneaza gasirea unei cai decizionale adecvate, deoarece conduce persoana spre o percepere a realitatii in mod vadit simplificata. Afirmatii de tipul: „e perfect” sau „sunt un om groaznic” simplifica viata si vor determina schimbari emotionale masive si comportamente de acceptare a situatiei in prima situatie sau de evitare a unor contacte in varianta secundara.
Este studiat faptul ca persoanele care sufera de depresie au adesea nevoie de o stimulare mai joasa a emotiilor pentru a ajunge la o adecvare comportamentala si adesea psihoterapia determina intelegerea faptului ca, pentru o viata emotionala sanatoasa, nu este nevoie de o fericire extrema, ci doar de echilibrarea emotionala.
Cercetarile arata ca persoanele care au experienta emotiilor extreme (atat pozitive cat si negative) sunt mult mai predispuse la depresie, la fel si persoanele cu o anume dependenta de a obtine niveluri ridicate de stimulare emotionala in experiente, conversatii, relatii etc.
Intelegerea realitatii inconjuratoare nu poate fi limitata de o viziune in alb-negru sau in termenii totul sau nimic, deoarece acest lucru este continuu, iar aceste limitari intervin in mod daunator asupra psihicului uman. Putem invata sa evitam termeni absoluti cum ar fi: niciodata, perfect, imposibil, dezastruos, ingrozitor etc si sa incepem sa incorporam nuante de gri atat in limbajul curent cat si in formarea unor credinte despre noi sau despre ceilalti. In locul autocriticii excesive care ne va impiedica sa gasim variante de dezvoltare si ne va conduce catre inhibitii, stima de sine scazuta, frustrari, putem sa ne concentram pe alternative cum ar fi: „Sunt prost la matematica, dar sunt destul de bun la anatomie, iar asta ma va ajuta sa urmez medicina”. Este un simplu exemplu de a gasi elemente alternative la gandirea alb/negru si putem face din toate declaratiile noastre interioare adevaruri despre noi insine, dar in termeni care nu sunt indicatori pentru o stare depresiva. Ne putem gandi la faptul ca poate nu am cuprins toate aspectele problemei sau problema in complexitatea ei si atunci sunt justificate intrebarile:
Poate partenerul ma iubeste inca, dar uneori este mai insensibil sau poate prea ocupat sa imi perceapa starea?
Poate sunt, de fapt, o persoana inteligenta, dar care in mod constant face ceva gresit si atunci sunt perceputa ca o persoana proasta sau care nu isi da seama ce face, va trebui sa fiu atenta la acest detaliu… Poate o parte din viata mea este mai dificila acum, dar in viitor voi avea parte de situatii mai bune sau mai usoare…
Intelegerea repercusiunilor negative ale unui mod rigid de a gandi lucrurile ne va permite sa evitam folosirea modelului totul sau nimic si sa formulam declaratii fara a ne deprima si care sunt mai predictibile pentru a-si dovedi validitatea.
Motivul major pentru care oamenii se deprima este, de fapt, modul in care percep realitatea si implicit faptul ca nu gandesc a fi posibile unele tehnici de restructurare cognitiva, care contribuie la modificarea cognitiilor dezadaptative. Problemele psihologice generatoare de distres rezida in modul subiectiv de a percepe realitatea, interpretare care intra in discrepanta cu asteptarile si dorintele subiectului. Tehnicile de restructurare cognitiva modifica modul in care subiectul interpreteaza realitatea reducand discrepanta cognitiva si in consecinta distresul.
Text: Ionela-Janina Sabou
Psiholog cu libera practica in psihoterapie cognitiv-comportamentala