Cum comunica bebelusul prin plans
Luarea copilului in brate, hranirea la san, sprijinirea la primii pasi si conducerea de mana, jocul activ cu acesta sunt doar cateva dintre actiunile pe care mama ar trebui sa le realizeze in contact cu micutul. De asemenea, comunicarea cu copilasul este indicat sa inceapa inca din primele zile de viata prin adresarea catorva cuvinte tandre, prin cantecele de leagan, prin mangaierea acestuia. Iar mai tarziu, se va continua prin povestirea unor istorioare accesibile, prin invatarea unor poezioare simple, prin raspunsuri la numeroasele intrebari puse de copil, prin conversatie directa, prin dirijarea verbala a diferitelor actiuni ale copilului. Sufletelul celui mic are nevoie de a i se raspunde atunci cand acesta surade si zambeste. Tonalitatea calda a vocii va armoniza comunicarea in plan afectiv cu cel mic. Totodata, mama incurajeaza exprimarea cat mai adecvata a celor mai variate emotii si sentimente.
Plansul bebelusilor – modul lor de exprimare
Bebelusul, neavand inca insusit un minim vocabular pentru a-si exprima nevoile sau emotiile, o va face in primul rand prin plans, apoi prin diferite sunete sau prin ras.
Desi o mare parte dintre parinti se simt inconfortabil atunci cand bebelusul incepe sa planga, aceasta reprezinta singura modalitate a copilului de a comunica in primele luni de viata. Apoi merita mentionat faptul ca plansul este modul prin care copilul tau isi dezvolta limbajul. Uneori se intampla ca parintii sa intre intr-o stare de panica si de nervozitate atunci cand nu reusesc sa-si linisteasca micutii. Cei mici simt starea parintilor, iar asta nu-i face decat sa planga si mai mult. Daca acest lucru ti se intampla adesea, ar fi bine sa vorbesti cu medicul. Parintii ajung sa cunoasca si sa inteleaga ce simbolizeaza plansul bebelusului si astfel invata sa distinga intre diferitele tipuri de plans.
Cel mai intalnit motiv pentru care plang bebelusii este foamea, dar acesta nu este singurul. Asadar, copiii plang pentru a-si exprima diferite nevoi. Este esential sa inveti sa intelegi plansul bebelusului tau si sa vii in intampinarea nevoilor lui de fiecare data.
De ce plange bebelusul?
Foamea: in primele luni de viata, bebelusii trebuie hraniti la intervale scurte de timp, uneori chiar mai des de 2 ore. Hranirea frecventa a bebelusului ii va fi de folos si, in timp, mesele se vor rari.
Setea: de obicei, nu se intalneste in cazul copiilor care sunt alaptati, dar se poate intalni in cazul celor hraniti cu biberonul, mai ales pe timpul verii.
Scutecele: daca scutecele nu sunt schimbate pentru mai mult timp, pot provoca bebelusului disconfort si chiar iritarii dureroase sau care provoaca usturimi. Schimbarea periodica a scutecelor poate preveni aceste situatii.
Temperatura: deoarece copiii nu se pot schimba singuri si nu se pot dezveli, vor plange pentru a-ti atrage atentia asupra faptului ca nu se simt confortabil. Cea mai buna solutie este sa verifici corpul bebelusului: daca ti se pare ca este rece, mai adauga o paturica sau un strat de haine, daca este transpirat sau foarte cald, inlatura un rand de haine.
Hainele sau pozitia: verifica intotdeauna ca hainele bebelusului sa nu aiba etichete sau parti care l-ar putea deranja. Este recomandat ca, din cand in cand, sa schimbi pozitia bebelusului din timpul somnului, el este prea mic pentru a se putea intoarce.
Scaunul: este posibil ca bebelusul sa planga, sa tipe si sa se inroseasca atunci cand isi face nevoile. Totul va trece imediat ce termina.
Teama si anxietate: zgomotele puternice sau miscarile bruste il pot speria pe micutul tau, asa ca fii cat mai blanda cu putinta.
Plictiseala: atunci cand sunt plictisiti, cei mici plang pentru a-ti atrage atentia. Daca il vei lua in brate si vei interactiona cu el, ai toate sansele sa-l opresti din plans.
Oboseala: unui bebelus ii este greu sa isi dea seama ca trebuie sa doarma atunci cand este obosit. Este de datoria ta sa-l linistesti si sa-l pregatesti de culcare, nu sa-l stimulezi.
Text: Ioana-Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei