Decodarea limbajului corpului la bebelusi
Limbajul nonverbal ocupa un procent considerabil de 65% din procesul comunicarii.
De-a lungul timpului, limbajul corpului a fost studiat atent de catre specialisti in domeniu. In acest sens, au fost stabilite anumite “legi ale limbajului nonverbal”. Cu toate acestea, nu exista un dictionar cert de kinezica. Un anumit gest nu inseamna intotdeauna acelasi lucru. “Legile” limbajului corpului surprind regularitati de exprimare in comunicare, deci descriu cu aproximatie o realitate, aceea a comunicarii nonverbale.
Un semnal nonverbal ofera un indiciu, pe cand un grup de semnale este mai credibil atat timp cat ofera indicii care se valideaza unele pe celelalte.
Ce transmite limbajul corporal al bebelusului?
Limbajul nonverbal se manifesta prin miscarile corpului, gesturile, reactiile comportamentale si expresiile faciale. Acesta reprezinta principalul mijloc de comunicare al bebelusului cu cei din jurul lui. Pana cand invata sa vorbeasca si sa-si exprime nevoile, trairile si sentimentele cu ajutorul limbajului verbal, este important sa stii sa descifrezi si sa deslusesti limbajul corporal al micutului. Dincolo de deslusirea semnalelor nonverbale transmise de bebelus este important, de asemenea, sa il inveti si principalele semne ale limbajului, pentru a avea grija corespunzator de el si a-l ajuta sa comunice mai bine cu tine. Astfel ca exista cateva gesturi, expresii faciale si comportamente pe care le fac micutii nostri si pe care este bine sa stim a le decoda, pentru a sti ce nevoi au copiii nostri.
Plansul, principalul mijloc de comunicare al bebelusului
Plansul este principalul mijloc de comunicare al bebelusului. Prin intermediul plansului, acesta va transmite o multime de informatii folositoare – ca ii este somn, foame, sete, ca are pampersul murdar sau umed, ca se simte rau sau ca este plictisit.
Exista mai multe tipuri de plans, fiecare dintre ele exprimand nevoia pe care o are copilul. De exemplu, cel de durere este ascutit, strident si dureaza mult, cel de foame incepe lent si creste apoi in intensitate, copilul inghitind uneori bule de aer in timpul acestuia, iar cel de oboseala si extenuare este iritant, prelung, insotit de agitatie.
Daca micutului i se face foarte foame, veti constata ca va plange fara intrerupere. Insa, exista situatii in care va atentioneaza ca vrea sa pape prin simplul gest de a deschide si inchide gurita des, miscari ale gurii asemanatoare celor de supt la san sau la biberon.
Atunci cand bebelusul incepe sa devina iritat, sa mimeze tristetea printr-o fata posomorata, pare ca ii vine sa planga, dar mai ales se freaca la ochisori, comportamentul sugereaza ca ii este somn sau ca este obosit.
Bebelusul tau are chef de joaca!?
Copiilor le place sa se joace. Jocul reprezinta activitatea lor principala utila in dezvoltarea acestora. Prin joc, ei descopera lumea inconjuratoare si propriile lor fiinte.
Comportamentul copiilor transmite o serie de mesaje importante. De exemplu, atunci cand este vesel, agitat, da din manute si picioruse si deschide ochii larg, inseamna ca are chef de joaca.
Lipsa placerii!?
Bebelusul, desi nu pare, are inca de la nastere un temperament anume. Incet, dar sigur, personalitatea sa incepe sa prinda contur. El va sti sa isi impuna punctul de vedere si sa va comunice atunci cand ceva nu ii este pe plac. Cel mai probabil, va intoarce capul atunci cand vreti sa ii dati sa manance si nu ii este foame, dar refuza sa se uite in ochii dumneavoastra si isi arcuieste spatele, iar daca insistati, probabil ca se va lasa si cu plansete si stare de iritabilitate.
Text: Ioana-Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei