Tulburarea de identitate de gen
Tulburarea de identitate de gen sau transsexualitatea este definita de sentimente puternice si persistente de identificare cu sexul opus si prezenta unui disconfort fata de propriul sex. Identitatea de gen este o stare psihologica ce reflecta trairea interioara de a fi barbat sau femeie. Inadecvarea interioara la aspectul exterior in contextul de viata si al conventiilor sociale devine extrem de anxiogena pentru individ, acesta ajungand sa traiasca rolul social al sexului opus. Persoanele cu tulburare de identitate de gen manifesta dorinta de a trai in calitate de membru de sex opus si sa se imbrace sau sa foloseasca manierele asociate cu celalalt sex. Problemele de identitate se pot manifesta intr-o varietate de moduri. De exemplu, unele persoane cu organe genitale normale si caracteristici sexuale secundare de alt gen se identifica mai mult cu celalalt sex. Unele pot purta rochie chiar daca sunt barbati, isi pot lasa parul lung, pot apela la tratamente hormonale sau la interventii de schimbare de sex. In cazul persoanelor cu organe genitale ambigue, problemele de identitate apar si persista inca din copilarie.
Caracteristici asociate tulburarii de identitate de gen
Multe persoane cu tulburare de identitate de gen devin izolate social, acest lucru contribuind la stima de sine scazuta, la aversiunea fata de scoala sau chiar la abandon. Perturbarea vietii din cauza acestui disconfort permanent poate fi intr-atat de puternica incat activitatea mentala a unor persoane graviteaza doar in jurul valorii asociate comportamentului care le diminueaza suferinta. Ele devin foarte preocupate de aspectul fizic, in special la inceputul perioadei de tranzitie catre sexul opus. Relatia cu parintii de asemenea poate fi afectata serios, mai ales in contextul in care acestia nu sunt de acord cu decizia copiilor lor (fete sau baieti) de a recurge la operatii chirurgicale prin care sa-si inlature propriile organe genitale. Preocuparea sexuala ocupa mentalul, multi barbati cu tulburare de identitate de gen se pot angaja in prostitutie, astfel fiind plasati in zona de risc ridicat de infectare cu virusul HIV. La aceste persoane sunt frecvente consumul sau dependenta de substanta si chiar tentativele de suicid. La copiii cu aceasta tulburare se pot manifesta anxietatea de separare sau generalizata cat si simptomele de depresie. Adolescenta prezinta risc crescut pentru tentativele de suicid. Adultii pot manifesta anxietate si simptome depresive. Tulburarile de personalitate asociate sunt mai frecvente la barbati decat la femei, acestia avand si o istorie de fetisism de travestire mai evidenta si mai bogata decat a femeilor, precum si alte parafilii.
Termenul de disforie de gen se refera la conditia in care o persoana experimenteaza disconfort sau suferinta pentru ca exista aceasta neconcordanta intre sexul biologic si identitatea de gen. Sexul biologic si identitatea de gen sunt aceleasi pentru majoritatea oamenilor, insa exista persoane care pot avea anatomia unui barbat insa se identifica cu o femeie sau invers. Aceasta nepotrivire intre sexul biologic si identitatea de gen poate duce la sentimente dureroase si disconfort, care sunt incadrate in disforia de gen. Disforia de gen este o conditie medicala recunoscuta. Nu este o boala psihica. Termenii de disforie de gen, tulburare de identitate de gen, incongruenta de gen, transsexualitate fac referire la aceasta conditie.
Semne care indica tulburarea de identitate de gen
Primele semne privind aceasta tulburare pot sa apara la varste fragede. De exemplu, un copil poate refuza sa poarte haine specifice de baiat sau, dupa caz, de fata, sau sa participe la jocuri sau activitati tipice. Acest tip de comportament intalnit in copilarie si abandonat in adolescenta sau dupa aceasta perioada poate fi incadrat in termeni normali, insa pentru persoanele cu disforie de gen, acest comportament persista in copilarie si mai tarziu pana la maturitate. Adultii cu disforie de gen simt un disconfort puternic fata de faptul ca sunt prinsi intr-un corp care nu se potriveste cu identitatea lor de gen.
Se recomanda a fi consultat medicul de familie sau un specialist pentru a face o evaluare in astfel de cazuri si a se acorda sprijinul de care este nevoie si sfaturile despre optiunile de tratament, bineinteles personalizate de la caz la caz. Tratamentul are scopul de a ajuta la reducerea sentimentelor dureroase survenite din neconcordanta intre sexul biologic si identitatea de gen, aceasta insemnand lucruri diferite pentru persoane diferite, ca de exemplu pentru unii poate insemna imbracaminte, adoptarea comportamentului si stilului de viata adaptat ca pentru genul lor preferat, iar pentru alte persoane poate insemna tratament hormonal sau interventie chirurgicala pentru schimbarea aspectului lor fizic.
O problema a celor ce sufera de aceasta tulburare este faptul ca se confrunta cu prejudecati si neintelegeri atat din partea celor din jur cat si a familiei sau prietenilor. Din cauza acestor temeri, abaterea identitatii de gen ramane pentru multa vreme sau pentru totdeauna un secret al celui in cauza sau al cuplului respectiv.
Text: Ionela-Janina Sabou
Psiholog cu libera practica in psihoterapie cognitiv-comportamentala