Informatii utile despre hormonul beta-HCG
Multe dintre femeile gravide, dar și dintre cele care încearcă să rămână însărcinate ar fi putut auzi deja despre beta HCG, mai popular cunoscut sub titulatura de “hormonul sarcinii”. Este esențial ca orice femeie să cunoască această noțiune, mai ales când vine vorba despre aducerea pe lume a unui copil. În esență, valorile HCG se vor afla pentru a confirma și/sau a evalua o sarcină printr-un simplu test.
Ce este hormonul beta HCG ?
Beta HCG (β-hCG) este un test care măsoară cantitatea de gonadotropină corionică umană (HCG) din sânge. Acest hormon este produs după 10 zile de la concepție. În sarcinile sănătoase, nivelurile de HCG cresc rapid la începutul sarcinii. Un nivel peste normal poate confirma sarcina. Mai multe teste beta HCG efectuate de-a lungul timpului pot arăta dacă nivelurile de HCG cresc, ceea ce este un semn că sarcina decurge normal.
Testul beta HCG poate fi utilizat și în timpul evaluărilor tratamentelor de fertilitate – o formă sintetică a hormonului este uneori folosită pentru a ajuta foliculii să se maturizeze și să declanșeze ovulația, precum și atunci când există îngrijorări că ceva ar putea fi în neregulă cu sarcina.
Tipuri de teste HCG
Sunt două tipuri de teste care pot indica o sarcină. Vorbim despre testele care detectează hormonii din urină ce pot fi realizate acasă, dar și despre testele HCG, ce presupun teste de sânge, ce trebuie realizate la un laborator de analize – dimineața, pe nemâncate sau după masa de prânz – postprandial.
Și testele de urină realizate acasă pot determina prezența beta HCG prin intermediul anticorpilor monoclonali, ce sunt conținute în acest tip de teste. Mai exact, dacă urina intră în contact cu anticorpii și își schimbă culoarea, acest fapt va indica faptul că există hCG în urină.
Există mai multe tipuri de teste de sarcină care pot indica valori HCG. Printre acestea, sunt și testele de sarcină tip bandă. Multe dintre ele pot detecta niveluri scăzute de beta HCG, fapt ce presupune detectarea hormonului de sarcina în urină chiar și din prima zi de întârziere a ciclului menstrual.
Testul se va face prin colectarea urinei într-un recipient special și folosirea unui test bandă care se va menține pentru câteva secunde în contact cu urina. În cele din urmă, testul se va lăsa pentru câteva minute pe o suprafață plană, apoi se va verifica rezultatul. Pentru eficiență, trebuie să fie urmate întocmai instrucțiunile primite împreună cu testul.
Se pot afla valori beta HCG și prin folosirea unui test de sarcină digital. Acest tip de test poate detecta atât hormonul sarcinii, însă poate indica și cât de înaintată este sarcina. Ca instrucțiuni, și în acest caz se va folosi un recipient de urină și un test cu vârf absorbant. De menționat că, de regulă, rezultatul testului digital va rămâne afișat timp de 24 de ore.
Și un test de sarcină ultrasensibil tip stilou poate depista beta HCG în urină, încă din primele zile de sarcină. Tot prin acest tip de test poate depista sarcina extrauterină. Ca la celelalte teste, și testul tip stilou este ușor de utilizat de acasă, produsul fiind însoțit de instrucțiuni pas cu pas.
Beta HCG, valori de referinţă
Iată care sunt intervalele tipice ale nivelurilor de beta HCG în timpul sarcinii. Însă, de menționat, acestea sunt doar linii directoare, având în vedere că fiecare sarcină este diferită.
Iata o listă de valori așteptate de HCG în primul trimestru de sarcină:
- 3 săptămâni: 5 până la 72 mUI/ml
- 4 săptămâni:10 până la 708 mUI/ml
- 5 săptămâni: 217 până la 8.245 mUI/ml
- 6 săptămâni:152 până la 32.177 mUI/ml
- 7 săptămâni: 4.059 până la 153.767 mUI/ml
- 8 săptămâni: 31.366 până la 149.094 mUI/ml
- 9 săptămâni: 59.109 până la 135.901 mUI/ml
- 10 săptămâni: 44.186 până la 170.409 mUI/ml
- 12 săptămâni: 27.107 până la 201.165 mUI/ml
- 14 săptămâni: 24.302 până la 93.646 mUI/ml
- 16 săptămâni: 8.904 până la 55.332 mUI/ml
De ținut minte! Dacă se înregistrează niveluri mai ridicate sau mai scăzute ale hormonului, aceste valori beta HCG nu sunt indicatori cheie pentru sănătatea sarcinii. Mulți factori pot influența nivelurile totale de HCG, inclusiv fumatul, greutatea, paritatea – numărul nașteri prin care a mai trecut femeia, dar și alți factori fizici.
Ce indica valorile prea mari ale hormonului beta HCG?
Motivele pentru care nivelurile de beta HCG pot fi mai mari decât cele așteptate includ:
- sarcină multiplă
- data incorectă a sarcinii
- sarcina molară – atunci când o masă de țesut crește în interiorul uterului.
Din nou, un rezultat atipic va fi urmat de teste repetate și/sau alte evaluări pentru a afla ce se întâmplă.
Ce indica valorile prea mici ale hormonului beta HCG?
Dacă nivelul beta HCG este scăzut, este probabil ca în câteva zile să fie efectuat un alt test pentru a confirma dacă nivelul crește sau nu. Dacă nivelurile dumneavoastră de beta-hCG sunt mai mici decât cele așteptate (și rămân scăzute în teste repetate), acest lucru poate indica:
- vârsta gestațională greșită
- posibil avort spontan
- sarcina ectopică – atunci când un ovul fertilizat se implantează în afara uterului.
Dacă există una dintre aceste suspiciuni, medicul va cere alte teste, de obicei o ecografie transvaginală, pentru a determina starea sarcinii.
Cum funcționează un test de sarcină?
Este o întrebare al cărui răspuns e bine să fie cunoscut de orice femeie. Există un același principiu după care funcționează majoritatea testelor de sarcină: ele detectează hormonul HCG – gonadotropină corionică umană, care se va regăsi în sângele și urina femeii la un interval de 6-10 zile de la fertilizare, după ce ovulul fertilizat s-a atașat de peretele uterului, fiind cea mai la îndemână formă de control al unei posibile sarcini.