A comunica bine vs a comunica tot
A comunica bine sau comunicarea eficienta este cheia succesului. Statisticile arata ca aproximativ 80% din succesul in diferite actiuni intreprinse este datorat abilitatilor de comunicare. Nici ambitia, nici determinarea, nici educatia nu au o probabilitate mai mare de reusita cum are comunicarea. Sa spui ceea ce trebuie in momentele cheie, sa spui cum trebuie ca sa fii inteles, sa mentii o comunicare oportuna in ciuda barierelor inseamna sa mentii relatia si sa determini rezultate optime. Chiar daca oamenii sunt diferiti, au moduri diferite de a intelege lumea si viata, au conceptii diferite, dispozitii diferite, resurse diferite, capacitatea de a ramane conectati inseamna foarte mult.
Chiar si in cuplu, problemele de comunicare sunt iminente. Atunci cand apar, reflectati asupra urmatoarelor intrebari:
-
Ce numitor comun nu impartasim?
-
Ce anume din conversatie provoaca disconfortul?
-
Sunt cerintele sau raspunsurile mele pe intelesul celuilalt?
-
Intentia mea a fost clar definita?
-
Legatura dintre noi va avea de suferit dupa aceasta interactiune?
Tehnici de comunicare:
-
Invata sa asculti – Celalalt are nevoie sa simta ca il asculti, ca il intelegi, ca iti pasa; aceste considerente il vor face sa se simta mai bine cu el insusi si il vor ajuta sa se deschida fata de tine.
-
Foloseste intrebari deschise – Intrebarile deschise il vor ajuta sa vorbeasca despre interesele lui, astfel oferindu-ti o perspectiva reala asupra situatiei.
-
Acorda o atentie deosebita comunicarii non-verbale si paraverbale. Postura, mimica, gestica, tonalitatea vocii, ritmul vorbirii sunt, de cele mai multe ori, mai usor de decodificat decat mesajele verbale.
-
Arata aprobare – Spune ce admiri la celalalt si de ce – este un mod de a ramane conectati unul cu celalalt.
-
Asigura-te ca pui intrebari ajutatoare – Atunci cand pozitia celuilalt devine incomoda sau nu isi gaseste cuvintele, ajuta-l sa comunice prin intrebari din aproape in aproape.
-
Mentine contactul vizual – pentru a mari gradul de incredere.
-
Dezvaluie cat mai mult despre tine – Atunci cand vorbesti despre tine, povestesti evenimente de viata, situatii din viata de zi cu zi, castigi increderea celuilalt.
-
Exprima „Noi” in loc de „Eu” − pentru a evidentia importanta faptului ca sunteti in aceeasi barca, ca formati o echipa, cu scopuri si interese comune.
-
Nu uita sa zambesti – Zambetul aduce o doza de fericire.
-
Sinceritatea este, de asemenea, necesara in relatia de cuplu, deoarece afirmarea adevarului produce efectul de eliberare, de usurare, si de mandrie totodata pentru putinta de a realiza acest lucru.
Ce inseamna a comunica tot?
A comunica tot inseamna, pana la urma, a fi sinceri. Cuvintele pe care alegem sa le folosim nu ascund nimic, nu manipuleaza, nu genereaza confuzii. Noi doar exprimam sincer cine suntem si cum privim lumea si viata. Sinceritatea este nota de autenticitate pe care o putem aduce in cadrul relatiei si curajul de a ne dezvalui fara a incerca sa-l pacalim pe celalalt, pretizand ca suntem altfel decat suntem, de fapt. A comunica sincer este o expresie naturala care ne face sa ne simtim confortabil cu noi insine. Nu este un beneficiu mai mare in comunicarea de cuplu ca acela al comunicarii sincere, deoarece partenerii se deschid unul fata de celalalt fara jena, fara teama de represalii, de tradare sau intentii rauvoitoare. Respectul reciproc este format pe aceasta deschidere si incredere a unuia fata de altul.
Text: Psiholog Ionela-Janina Sabou