“A darui” – un verb important
Conform definitiei oferite de Dictionarul explicativ al limbii romane, “a darui” inseamna “a da in dar ceva cuiva, a face cuiva un dar, a cinsti pe cineva cu ceva, a inzestra pe cineva cu ceva” etc. Indiferent de limba in care este definit, “a darui” a devenit un verb important la nivel mondial prin care oamenii se arata disponibili si generosi unii in raport cu ceilalti.
Va invit sa dezbatem in acest articol ce se intampla cu disponibilitatea noastra de a darui iubire celorlalti oameni.
Ne nastem inzestrati cu harul de a iubi neconditionat
Pasim pe aceasta lume ca fiinte umane nou-nascute cu o capacitate extraordinara de a primi si darui iubire cu toata increderea. Iubim in mod natural si firesc. Ne lasam iubiti de cei din jurul nostru fara nicio rezerva. Nevoia noastra fundamentala, pe langa cele de natura fiziologica precum hranirea sau igiena, este cea de contact emotional. Asadar, fiecare om se naste cu aptitudinea de a iubi neconditionat. Daca aruncam o privire mai atenta in jurul nostru, vom observa faptul ca direct proportional cu diversitatea oamenilor exista atatea forme sau feluri de a iubi. Ce ne diferentiaza asa de mult in conditiile in care toti venim pe acest pamant inzestrati cu capacitatea practicarii iubirii naturale? Ce-i determina pe unii sa iubeasca mai mult si pe altii mai putin? Sau ce se ascunde in spatele refuzului de a ne lasa iubiti uneori? Iata cateva intrebari la care merita sa meditam!
Pe parcurs, pierdem din capacitatea de a darui iubire
Pornim la drum avand toata increderea in iubire. Treptat, in viata noastra, am experimentat situatii in care am oferit afectiune si am primit inapoi critica, pedeapsa sau rejectie. De cate ori s-a intamplat acest lucru, am asociat aceasta traire negativa cu iubirea oferita si astfel disponibilitatea noastra pentru iubire a scazut putin cate putin. Ca o consecinta, la maturitate, ceea ce simtim noi cand vine vorba de iubire este TEAMA. Nu permitem iubirii sa prinda aripi in viata noastra deoarece ne temem ca va veni o zi in care o vom pierde si astfel vom suferi din nou. Mecanismul inconstient se traduce astfel: “Pentru ca pentru mine iubirea echivaleaza cu suferinta, pentru a ma proteja de suferinta, ma protejez si de iubire!”. Si atunci, decidem ca cea mai eficienta metoda de a evita suferinta este sa ridicam ziduri in jurul nostru.
A darui fara a cere nimic la schimb
Atunci cand iubim autentic, important este sa oferim iubire, sa impartasim iubire, sa daruim iubire… fara a cere nimic la schimb. Iubirea nu este o tranzactie economica analizata in termeni de cerere si oferta. Este puntea de legatura cu cea mai intensa si adanca forta umana, Sinele, centrul nostru spiritual. Acest lucru ne determina sa experimentam trairi intense si profunde. Intreruperea acestora este resimtita intr-un mod extrem de dureros. Este responsabilitatea noastra sa transformam iubirea intr-o stare interioara armonioasa si libera de zidurile ridicate in necunostinta de cauza.
Text: Ioana-Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei