A doua cezariană? Cu ce diferă de prima ?
Mamele care sunt la a două sarcină sunt în general mai relaxate, deoarece au trecut prin experiență unei nașteri, însă sunt și situații în care acestea sunt mai speriate sau îngrijorate deoarece nașterea anterioară care a decurs prin operație cezariană a avut anumite complicații. Aici vorbim de seroame sau infecții de plagă, echimoze sau hematoame la nivelul inciziei sau chiar durerea în perioada postoperatorie. Mămicilor le este teamă și de efectele anesteziei care pot să apară, cum ar fi: greaţa, vărsăturile, durerile de cap. Odată cu trecerea rahianesteziei sau a anesteziei epidurale apar durerile abdominale care trebuie combătute cu medicație. Atât la prima, cât și la a două cezariană mamele se vor confruntă cu constipație, balonarea și durerile abdominale.
Vrei să ştii cum să ai grijă de tine şi de copilul tău în fiecare etapă a vieţii lui?
Complicaţiile operaţiei de cezariană
Complicaţiile care pot să apară în cadrul intervenţiei sunt multiple, însă amintim:
- leziuni chirurgicale cum ar fi leziunile la nivelul vezicii urinare,
- pierderi importante de sânge,
- infecţii uterine (endometrita),
- complicaţii pulmonare (embolia pulmonară),
- complicaţii cardiace,
- trombembolism cerebral.
Riscul ca o gravidă să dezvolte anumite complicații crește cu numărul operațiilor cezariene. Ruptura uterină este o complicație care poate să apară, de aceea se recomandă o perioadă de cel puțin 1 an între sarcini, pentru că uterul să aibă timp să se refacă.
Aderenţele chirurgicale abdominale sunt mai multe odată cu creșterea numărului de operații cezariene, acestea pot genera în timp dureri sau crampe abdominale și pot să lipească organele pelvine unul de altul având că rezultat apariția infertilității sau mai rar a ocluziei intestinale.
Operația de cezariană crește riscul de apariție a placentei praevia ( placentă care acoperă parțial sau în totalitate orificiul cervical intern) sau a placentei accreta (placentă inserată în peretele uterin și nu se dezlipește în timpul nașterii). Riscul de hemoragie creşte cu numărul operaţiilor de cezariană, deci riscul de sângerare la a doua cezariană este mai mare decât la prima.
Ce implică operaţia de cezariană
Operația de cezariană reprezintă in principiu o intervenție medicală de tip chirurgical ce se efectuează doar în situații de urgență ce pot pune în pericol atât viața pacientei, cât si a fătului atunci când acesta este viabil. Scopul principal de efectuare al acestei intervenții este de a menține în viață atât gravida, cât și viitorul nou născut prin efectuarea de urgență a unei incizii la nivelul abdomenului inferior, evacuarea de urgență a conținutului uterin. Operația cezariană constituie așadar o intervenție de urgență iar în cazul în care gravida prezintă în antecedente un asemenea eveniment, medicul curant trebuie să afle cauza care a condus la abordarea acestei tehnici chirurgicale și de ce nu s-a apelat la nașterea pe cale naturală.
Cunoașterea istoricului pacientei referitor la existența unei anamneze în antecedentele pacientei, orientează medicul curant la atitudini terapeutice ce pot evita evenimentele ce au condus la efectuarea primei operații de cezariană, eliminându-se în acest mod riscuri cu caracter vital atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș. Dacă la efectuarea primei intervenții chirurgicale medicul obstetrician avea un risc foarte scăzut de incidență a anomaliilor anatomice, la efectuarea unei a doua intervenții acest risc crește deoarece în timpul procesului de vindecarea inciziei deseori se dezvoltă aderențe de vecinătate între structurile adiacente primei incizii, fapt ce poate modifica atât structurile vasculare cât și structurile tisulare ce pot modifica raporturile de vecinătate ale organelor interne, ale pachetelor nervoase sau ale structurilor anatomice.