A ierta – verbul iubirii
A invata cum sa iertam si sa extindem dragostea si compasiunea pentru ceilalti din jurul nostru este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le putem invata. Fara sa constientizam, detinem nemultumiri si frustrari, care isi coboara un val de intuneric peste noi, peste energia pozitiva care ar trebui sa primeze si sa dezvolte experienta noastra de viata, de iubire. Atat conceptiile filosofice cat si cele religioase conduc la ideea ca scopul de a ierta trebuie sa intruneasca mai intai de toate pacea si fericirea personala si mai apoi dorinta de „a fi corect” sau de a analiza greselile altora. Aceste conceptii ne pot fi de folos pentru a constientiza ca daca suntem mai inclinati spre partea analitica a greselilor, putem resimti mai dur disconfortul evaluarilor negative sau esecurilor.
Terapia prin iertare
Inainte de a putea invata cum sa-i iertam pe altii, noi in general trebuie sa fim constienti in primul rand de autovindecare si autoiertare. Ni s-ar putea parea abstracti acesti termeni, insa in practicile psihoterapeutice se folosesc si sunt activati in scopul binelui pacientului.
– Primul pas in aceasta sfera a iertarii personale ar putea fi recunoasterea pozitiei noastre in ansamblul suferintei sau durerii. Nu putem vorbi despre vindecare pana nu admitem ca noi insine suntem acolo si avem responsabilitatea propriilor sentimente. Putem continua prin a aduce compasiune, iubire, acceptare si iertare pentru noi insine, dupa care sa extindem aceste sentimente si la cei din jur.
– Un alt pas pe care il putem face in aceasta sfera a iertarii este de a identifica propriile rani care stau la baza modului in care actionam si care dau nota asupra echilibrului nostru emotional fata de altii. Intelegand propriile noastre trairi, vom intelege mai usor unele actiuni ale altor persoane motivate de ranile lor personale. Cu aceasta intelegere, empatie, vom incepe sa deschidem linia comunicarii cu ceilalti, comunicare ce pleaca de la premisa ca nemultumirile si frustrarile ne pot exploata si putem ajunge la oboseala psihica sau chiar sa suferim din cauza negativismului si a pasivitatii; de aceea, dorinta puternica va introduce drumul clar pentru „a ierta” si implicit pentru „a iubi”. Iertarea este esenta iubirii, deoarece iubirea nu exista acolo unde nu exista iertare.
De cele mai multe ori, iertarea poate fi privita ca slabiciune. Insa, de fapt, o persoana are nevoie de multa putere pentru a ierta pe cineva care a nedreptatit-o. Este nevoie de multa stima de sine pentru a face asta. Iar altfel privit, poate fi un fel de sacrificiu. Un citat din Mahatma Gandhi reliefeaza foarte bine acest aspect: „Cei slabi nu pot ierta. Iertarea este atributul celor puternici”.
Nicio fiinta umana nu este perfecta. Cu totii avem propriile noastre puncte forte si puncte slabe. Uneori este posibil sa se faca greseli. Dar, intr-o relatie, daca nu putem ierta, ne aflam in imposibilitatea de a accepta un om cu greseli, pe care de altfel il iubim. Nu putem vorbi de dragoste adevarata in cazul cand nu exista iertare. O alta consecinta a lipsei iertarii este ura. Persoana care nu poate ierta poseda si manifesta sentimente de ura. Furia asociata urei creeaza neliniste si stres, inutile pentru oameni.
De ce este important sa stim sa iertam?
A ierta este un verb asociat iubirii, dar trebuie stiut ca a ierta este un o calitate a oamenilor care va aduce beneficii atat celor din jur, cat mai ales propriei persoane. Unele persoane nu stiu sa exprime iertarea. A ierta nu inseamna ca trebuie sa exprimam ceva sau intr-un mod anume.
Acelor persoane care nu stiu ce inseamna a ierta le propun un mic exercitiu de imaginatie:
Ganditi-va la cineva care v-a nedreptatit. Inchideti ochii, imaginati-va ca persoana este in fata voastra, luati-i mainile in mainile voastre si spuneti-i „te iert”. Vedeti daca puteti face asta. Incercati sa repetati exercitiul.
Daca experimentati iertarea, aceasta va aduce o senzatie de pace si liniste in sufletul vostru. Poate ca veti simti senzatia de a plange, iar asta va ajuta la descarcare si va avea un efect benefic in sensul ca va permite scaderea acelei tensiuni interioare sau transformarea ei prin canalizarea spre un moment mai placut. Daca vrem sa traim cu pace si multumire in suflet si pentru a simti spiritul liber, neincatusat, dispus la iubire sincera, este necesar a ierta.
A ierta poate fi o virtute umana, dar care nu este deloc usor de adoptat, deoarece este nevoie de sfidarea egoului si de un efort cu adevarat special in acest sens.
Text: Ionela-Janina Sabou
Psiholog cu libera practica in psihoterapie cognitiv-comportamentala