A iubi inseamna…..
Ce inseamna dragostea?
Raspunsurile nu includ o definitie exacta a acestui sentiment si pot incadra o arie diversa de aspecte la care ne raportam, pe care le apreciem sau care ne fac sa ne simtim bine gandindu-ne la ele….
A iubi este…
A iubi… este un sentiment care ne da incredere si senzatia ca multe lucruri pot fi posibile chiar daca unele aspecte negative stau in calea noastra…
A iubi… inseamna sa treci peste limitele personale si sa faci ceva pozitiv pentru cel drag sau pentru pasiunea ta…
A iubi… aduce in relatia ta armonie, sinceritate, dorinta…
A iubi… reflecta in modul de comportament al celuilalt tandrete, afectiune, daruire… iar persoana care iti pronunta numele cu dragoste te face sa te simti confortabil si in siguranta…
A iubi… inseamna a oferi: hrana, imbracaminte, un serviciu, ajutor de orice fel sau un zambet celui ce are nevoie….
A iubi… inseamna sa-l protejezi pe cel de langa tine: cand ii este frig ii oferi o haina, cand ii este foame imparti cu el hrana ta, sau daca este neputincios ii oferi un umar pe care sa se sprijine…
A iubi… inseamna sa apreciezi pe cel de langa tine si sa spui lucruri frumoase la adresa lui…
A iubi… inseamna prietenie si efort in mentinerea prieteniei…
A iubi… inseamna sentiment de siguranta langa cel drag, ceea ce determina diminuarea sentimentelor de frica, spaima, tristete etc.
Iata cateva repere comune, care incadreaza dragostea si pe care orice persoana le valideaza mai mult sau mai putin prin experienta de viata. O incercare de teoretizare a conceptului de iubire ne permite sa o incadram prin urmatoarele puncte esentiale, des vehiculate in literatura, astfel:
Iubirea este complet neconditionata:
Se spune despre dragoste ca nu are conditii si ca nu depinde de modul cum actioneaza sau vorbeste o alta persoana… daca iubim, gandim pozitiv despre cealalta persoana… si daruim fara a avea asteptari, sperante sau fara a astepta echivalarea a ceea ce daruim; o facem fara sa punem conditii, fara sa impunem, fara sa premeditam eventuale limite sau incadrari. Acest tip de iubire este des intalnita intre parinti si copii. Cel ce ofera acest tip de iubire nu asteapta ca aceasta sa fie reciproca, ci doar ofera, fara un scop anume. Greselile facute de celalalt conteaza mai putin, iar oferirea iubirii nu vizeaza controlul actiunilor sau starilor celuilalt. Iubirea neconditionata ofera libertate celuilalt sa aleaga si sa hotarasca singur ce anume il face fericit. A oferi iubire neconditionata inseamna a fi alaturi de celalalt indiferent de alegerile sale, fara a-l judeca, ci doar a-i oferi sprijin atunci cand are nevoie. Este un stadiu superior al iubirii, care il pune pe celalalt mai presus decat propria persoana.
Iubirea este dezinteresata:
Atunci cand ii judecam pe ceilalti in mod negativ, apar sentimentele de furie, dezamagire sau resentimentele, ceea ce ne impiedica de a ne manifesta dragostea. Acest mod va determina un blocaj sau o bariera in calea iubirii, deoarece nu suntem in conexiune cu celalalt, ci doar cu gandurile noastre despre celalalt – despre faptul ca nu este destul de recunoscator, nu este un bun tata, nu munceste destul de mult pentru a ajuta familia etc. Se spune ca iubirea dezinteresata este cel mai curat sentiment bazat pe a oferi fara a cere la schimb ceva, nici material, nici afectiv, nici atitudini si nici comportamente optime asa cum le proiectam noi.
Iubirea elimina sentimentul de separare si singuratate
Atunci cand nutrim ganduri sau judecati despre altii, credem in ele si ne motiveaza comportamentele si deciziile fara a tine cont de ceilalti, ci numai de ceea ce gandim noi, pare ca si cum am fi singuri sau separati de ceilalti. Iubirea creeaza sentimentul de a trai in prezent intr-o legatura stransa sau si mai mult in intimitate cu oamenii din jurul nostru. Fara a judeca, stigmatiza, critica sau incadra, sentimentul de separare de oameni dispare. Emotiile negative afecteaza functionarea psihologica normala – vom avea interese scazute in sfera activitatilor cotidiene, pentru prieteni, cat si pentru propria persoana, toate acestea fiind mana in mana cu un respect de sine scazut. Sentimentele de singuratate sau chiar dezamagire pot surveni in urma faptului ca nu avem suficient respect de sine si nu suntem multumiti de propria valoare, iar critica sau judecata fata de altii este un mecanism de compensare a acestor imperfectiuni. De foarte multe ori exista un transfer involuntar asupra celorlalti a unor trasaturi personale de comportament, fiind dispusi a atribui unora din exterior sentimentele propriilor noastre inferioritati, ca un mecanism de aparare. Acest lucru il faciliteaza, intr-adevar, anumite caracteristici imperfecte ale celuilalt, care activeaza anumite aspecte din noi insine mai mult decat in mod normal.
Care este sensul iubirii?
Este util sa intelegem sensul iubirii. Exista iubire daruita cat si primita, insa sentimentul de implinire apare datorita capacitatii de a oferi iubire, care ne va da senzatia de a ne simti in mod liber, deschis si minunat.
Intr-adevar, iubirea neconditionata si dezinteresata e un ideal al multora dintre noi, un ideal care ne atrage, determinanta de vise pentru starea si trairea pe care o inspira, insa ceea ce credem despre iubire si ceea ce se intampla in vietile noastre sunt lucruri diferite uneori. In majoritatea relatiilor, oamenii nutresc anumite interese potrivit asteptarilor lor. Oamenii, in general, au vise, sperante, dorinte si isi doresc relatii armonioase care sa contribuie la implinirea lor. Atat implinirea spirituala, cat si cea materiala contribuie la starea generala de bine, iar pe langa acestea cunoasterea de sine, dezvoltarea personala si o stima de sine ridicata sunt factori importanti in mentinerea sentimentelor de iubire autentice. Avand capacitatea de a reflecta asupra noastra, dezvaluim celuilalt atat aspectele placute cat si cele mai putin placute, incercam sa lucram asupra armonizarii lor, iar celalalt va avea dorinta de a actiona la fel de deschis, astfel incat prin intelegere si o buna comunicare sentimentul de unire se va realiza. Iubirea inseamna evolutia ta spirituala atunci cand ai capacitatea de a te dezvalui in fata celuilalt, a te demasca, sa impartasesti cu celalalt dorinte, nevoi, realitati existente, cat si respectarea independentei sa fie reciproca. Iubeste-te pe tine insuti pentru a iubi cu adevarat!
Text: Ionela-Janina Sabou
Psiholog cu libera practica in psihoterapie cognitiv-comportamentala