Abuzul de substante, un fenomen din ce in ce mai intalnit in randul adolescentilor
Abuzul de substante este definit ca fiind consumul de tigari, alcool sau droguri, avand drept consecinta compromiterea starii de sanatate sau comportamente disfunctionale. Abuzul cronic de substante determina stoparea dezvoltarii psiho-sociale.
Folosirea drogurilor a crescut in tara noastra mai ales in randul adolescentilor si tinerilor (conform cercetarilor Institutului de Management al Serviciilor de Sanatate). In general, baietii consuma mai frecvent droguri decat fetele, exceptand amfetaminele, barbituricele si tranchilizantele, pe care fetele le folosesc la fel de mult sau mai mult decat baietii. De asemenea, baietii consuma mai mult alcool, in timp ce fetele fumeaza mai mult decat baietii. Romania se situeaza pe locul 26 din 28 de tari chestionate in privinta consumului de tutun, iar maxima de 85% a fost inregistrata in Groenlanda. Procentul elevilor din Romania care au consumat alcool in ultimele 12 luni este aproape de media celor mai multe din tarile chestionate, in timp ce procentul celor care au experimentat starea de ebrietate raportat la aceeasi perioada este substantial mai scazut cu 30%. Totodata, 57% din elevii chestionati consumau tutun la varsta de 16 ani si 10% droguri. In ceea ce priveste consumul de tranchilizante fara prescriptie medicala, proportia este de peste 5% si trebuie subliniat ca media de folosire a acestor substante este mai mare la baieti decat la fete, cu exceptia cocainei unde tinerele se situeaza pe primul loc.
Folosirea acestor substante deterioreaza sanatatea, ba chiar pun viata consumatorului in pericol. Categoria de varsta predispusa la consumul de droguri este de 16 si 28 de ani. Statisticile organizatiilor nonguvernamentale care au ca obiect de activitate prevenirea consumului de droguri arata ca, in cele mai multe cazuri, se sare de la consumul de droguri usoare la heroina si aceasta se datoreaza preturilor “promotionale” practicate sau chiar a ofertelor gratuite.
Exemple de droguri utilizate: tutunul, antidepresivele, narcoticele si inhalantele.
Stadiile abuzului de substante sunt:
- Experimentarea – Debutul se realizeaza sub presiunea colegilor, aparand schimbari comportamentale minore. Adolescentul se afla intre euforia determinata de drog si sentimentul vinovatiei.
- Ameliorarea stresului – Utilizarea se face mai des si chiar cand adolescentul este singur. Astfel isi va face rezerve de droguri si prieteniile se grupeaza pe criteriul consumului de droguri.
- Abuz regulat – Adolescentul se implica in societatea ce practica consumul de droguri. Toti prietenii se drogheaza. Problemele comportamentale sunt cronice, putand include chiar probleme cu legea. Apar depresia cauzata de lipsa de droguri si nevoia de bani mai multi pentru a-si intretine obiceiul.
- Dependenta – Drogul este folosit pentru a preveni depresia. Adolescentul poate parasi scoala si creeaza probleme in familia sa. Apar modificari fizice: pierdere in greutate, oboseala, tuse cronica.
Cresterea ingrijoratoare a numarului de consumatori de droguri impune crearea unui registru national pentru a se cunoaste dimensiunile acestui fenomen si, de asemenea, se impune crearea unei retele nationale de tratare specializata a dependentilor.
Text: Ioana-Corina Marcu
Consilier psihologic experientialist– formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei