Accepta-ti emotiile – primul pas in dezvoltarea emotionala
Exista diverse mituri referitoare la emotii, probabil nascute din multitudinea de incercari de a explica aceste fenomene. Emotiile sunt controversate. Unii ofera metode simple, atat de simple, incat te simti vinovat cand nu constati succesul dupa o practica serioasa. Se spune, de exemplu, ca atunci cand suntem furiosi, daca numaram pana la 10, furia va disparea. Un gram de adevar exista si in acest mit; explicatia ar fi comutarea focusului de la subiectul declansator al furiei la aceasta numaratoare simpla. Alte metode terapeutice pentru controlul furiei, al gandurilor negative, prin exercitii de respiratie controlata, pauzele si odihna, meditatia sau imageria, antrenamentul psihoton se bucura de rezultate optime in recastigarea stabilitatii mentale si emotionale.
Adevaruri despre emotii
Emotiile sunt greu de controlat. Poate ca fiecare dintre noi a incercat la un moment dat sa scape de emotiile puternice care i-au invadat mintea si care l-au determinat sa devina furios, iritat, frustrat, fricos sau anxios, constentizand ca nu ii sunt de folos cu nimic aceste stari. Adevarul este ca emotiile sunt o parte esentiala si inseparabila a constiintei si a personalitatii noastre. Ele fac parte dintr-un mecanism de supravietuire pe care omul si-l construieste incepand cu primii ani de viata, care-i permite sa faca fata fizic si mental atat obstacolelor cu care se confrunta, cat si starilor de fericire extrema. De exemplu: frica nu este buna pentru stima de sine, dar este necesara pentru supravietuire. Mania nu este buna pentru sanatatea noastra sau pentru relatiile noastre, dar uneori ajuta la apararea noastra impotriva unor posibile amenintari.
Emotiile fac diferenta intre starea generala si starea tensionanta. Ele sunt ca niste amortizoare flexibile in functie de intensitatea sau incarcatura situatiilor cu care intram in contact. Fara emotii nu vom fi capabili sa stabilim relatii normale cu persoanele din jurul nostru, sa ne adecvam experientelor, fara emotii nu putem trai sentimente de implinire sau de realizare atat de importante pentru conditia umana. Putem sa ne inchipuim viata fara emotii? Cred ca ar fi o incercare mult prea curajoasa si, totodata, paradoxala. Emotiile dau culoare vietii. Emotiile ne ajuta sa ne raportam la ceilalti, sa comunicam, sa actionam. Dar trebuie stiut ca omul functioneaza in societate potrivit regulilor si normelor impuse de aceasta; asadar, in ciuda a ceea ce simtim cu adevarat, ajungem sa ne mascam emotiile in favoarea comportamentelor acceptabile, a ritualurilor sau raspunsurilor conditionate. Experimentam recunoastere, aprobare si acceptare in unele situatii, dar ne mascam sentimentele adevarate si emotiile. Cel mai probabil, acest lucru ne va face sa ne simtim in conflict cu noi insine sau sa experimentam sentimente de vinovatie sau disconfort. Si-atunci se naste intebarea: cat suntem dispusi sa controlam aceasta parte care este autentica si spontana in relatiile noastre?
Ne dorim aprobare sociala, dar nu putem face rabat de adevaratele noastre emotii sau sentimente doar pentru a-i satisface pe cei din jur. Putem vorbi totusi de emotiile negative care pot lasa intr-adevar urme in planul relatiilor sau chiar asupra sanatatii noastre. Teama, furia, frustrarea, regretul, vinovatia, dezamagirea, inadecvarea, singuratatea etc. aduc cu sine mesajul ca trebuie sa schimbam ceva pentru a readuce starea de echilibru sau de bine in viata noastra. Se spune ca omul educat devine mai putin transparent, el tinde sa-si mascheze propriile trairi, deoarece se conformeaza sabloanelor invatate. Daniel Goleman, in cartea sa – Inteligenta emotionala –, vorbeste de necesitatea alfabetizarii emotionale, de educatie sociala si emotionala, de nevoia de a invata sa-ti recunosti si sa-ti etichetezi cu acuratete emotiile si felul in care acestea te-au determinat sa actionezi, de a invata sa identifici semnalele nonverbale ale sentimentelor altcuiva, de a fi capabil sa analizezi factorii stresanti, gandurile toxice, de a invata ascultarea si modalitati de a face fata pozitiv conflictelor, despre nevoia de a invata aceste aspecte incepand cu scoala primara – o educatie in scopul dezvoltarii emotionale, dezvoltarii EQ-ului, necesar in dezvoltarea noastra ca fiinte sociale. Analfabetismul emotional descris de D. Goleman aduce urmatoarele consecinte negative: izolarea, depresia, dependenta, delicventa, abuzul etc. El spune, de asemenea, ca inteligenta emotionala se poate forma si se poate imbunatati.
Hai sa facem un pas! Da un ACCEPT emotiilor tale!
Intelegerea modului in care apar emotiile, cat si a scopului pentru care apar ele, si anume pentru ca servesc supravietuirii noastre, adaptarii la situatii, ne determina sa le acceptam − sa le dam valoare fiindca exista –, sa le folosim pentru bunastarea noastra. Asa cum accepti emotiile pozitive, accepta si emotiile negative. Invata sa le accepti si nu sa le suprimi. Ca sa poti sa-ti intelegi frica sau furia, mai intai va trebui sa inveti sa o accepti ca pe ceva normal si uman. Nu este nimic pacatos sau imoral in a reactiona emotional, cu exceptia cazului in care emotiile te fac inuman, insensibil si te conduc spre cruzime fata de ceilalti. Sentimentele de vinovatie asociate cu emotiile tale sunt mai devastatoare si daunatoare decat experienta emotiei in sine. Ceea ce trebuie sa stim este ca fiecare emotie are un mesaj pentru noi. Emotiile negative aduc acel mesaj de schimbare: schimba perceptia sau modul de abordare pentru a te simti mai bine. Important este ca emotia vine si ne semnaleaza acest lucru. Este important ca noi sa fim atenti la ea si sa o acceptam. Sa ne bucuram ca am primit un semnal. Numai asa vom putea sa o controlam. Este mult mai greu sa controlezi sau sa gestionezi si vina sau remuscarea asociate emotiilor. Sunt furios! Dar ia gandeste-te… Sunt furios pe coleg, dar sunt furios si pe mine pentru ca am o asemenea stare – aceasta situatie devine mult mai greu de inteles si mult mai greu de abordat chiar de catre persoana responsabila de acea furie.
Text: Psiholog Ionela-Janina Sabou