Adevaruri despre viata in doi
Societatea in care traim si am crescut ne impinge usor, usor sa aspiram la o relatie de cuplu ca aspect fundamental in implinirea noastra personala. E drept ca fiecare individ simte la un moment dat in viata sa nevoia de a apartine, de a fi inteles in totalitate si acceptat pentru ceea ce e, dar acesta nu trebuie sa fie motivul central pentru care ne traim viata.
Oricat de idilic este portretizata viata in doi, trebuie sa tinem seama de cateva aspecte de care se lovesc oamenii de zi de zi in viata lor de cuplu:
Relatia nu garanteaza fericirea personala.
Pentru o relatie de success, trebuie sa pornim pe drumul in doi fara asteptari nerealiste. Nu este datoria nimanui sa ne asigure implinirea si nimeni nu ar trebui sa fie fortat sa poarte pe umeri asemenea povara. Daca vrem sa fim fericiti in doi, trebuie in primul rand sa fim fericiti cu noi insine.
O relatie defectuasa nu se repara de la sine, cu timpul.
Daca o relatie nu functioneaza, cu toate ca s-au facut eforturi de a o „corecta”, aceasta trebuie sa se incheie pentru binele ambilor parteneri. A sta intr-o relatie disfunctionala nu aduce niciun beneficiu, ci, mai mult, aduce frustrare, neimplinire si reprosuri.
Compromis sau sacrificiu.
In toate relatiile, nu doar cele de cuplu, ajungem la un moment dat sa fim pusi in postura de a face diverse compromisuri. Intr-o relatie de calitate, compromisul e facut de ambii parteneri, in urma discutiilor mature, iar acestea nu creeaza frustrare nimanui. Un sacrificiu, in schimb, produce multa frustrare unuia dintre parteneri, duce la rabufniri si certuri, afectand buna functionalitate a relatiei.
Rutina, dusmanul principal.
O relatie de durata, oricat de benefica ar fi, risca sa pice in plasa sufocanta a rutinei si a obisnuintei si incet, dar sigur sa se stinga flacara cuplului. Pentru a preveni riscul de a cadea in aceasta capcana, nu trebuie facute eforturi uriase, ci trebuie ca partenerii sa comunice si sa isi exprime nevoile.
O relatie de calitate trebuie sa evolueze constant.
Asa cum noi crestem si ne dezvoltam, asa trebuie sa creasca si relatia in care suntem. Desi lucrurile bune cresc de la sine, nu e nimic rau sa impulsionam putin relatia de cuplu in care ne aflam astfel incat sa o ajutam sa infloreasca si sa ajunga cea mai buna varianta a sa.
In relatie, aducem si familia.
Fie ca ne place sau nu, in relatia de cuplu aducem si familia. Este de datoria noastra sa delimitam clar cele doua aspecte astfel incat sa nu se incurce sau sa se amestece. Pentru binele ambelor relatii (de cuplu si familiale), totul trebuie sa fie transparent si sincer pentru a evita eventualele complicatii.
Adevarul iese mereu la iveala.
Trecutul nostru are abilitatea unica de a ne insoti oriunde mergem, iar acesta, poate crea situatii dificile atunci cand nu este discutat si asumat. De asemenea, daca o relatie se bazeaza pe minciuna, este automat sortita esecului.
Fara comunicare, apare frustrarea.
De multe ori suntem tentati sa „lasam de la noi” pentru a nu il supara pe al nostru partener, dar trebuie sa intelegem ca acest obicei este unul daunator pentru ca in primul rand partenerul invata ca asa e normal, iar in noi se acumuleaza frustrarea.
Citeste si Viata sexuala nesatisfacatoare – cum ii vorbesti despre asta
Text: Lupu Florentina, consilier psihologic