Adolescenta, cu bucurii si suparari
Atunci cand vorbim despre adolescenta, vorbim despre acea perioada solicitanta si plina de neprevazut din viata fiecaruia dintre noi. Fie ca suntem in plina adolescenta sau am depasit-o, cu totii trecem sau am trecut prin indoieli, teama, confuzii si sentimente contradictorii. Este vremea mixtului de bucurii si suparari, de placeri si neplaceri, de emotii negative si pozitive, toate menite a ne mentine spiritul in permanenta treaz.
Cele mai minunate si vizibile schimbari emotionale, sociale si comportamentale se produc in intervalul de varsta 13 -19 ani.
Schimbarea atrage teama si incertitudine!
Asa cum spuneam, schimbarile atat la nivel corporal cat si la nivel psihologic ii bulverseaza pe adolescenti. Astfel ca adolescenta devine o perioada a incertitudinii si a temerilor de tot felul. Practic, transformarile suferite sunt perpetue, ceea ce le face si mai dificil de gestionat. Aspectul lor fizic constant modificat atrage trairi care de care mai diverse. Acest lucru se datoreaza in mare parte si diverselor tachinari si interese din partea celorlalti. Referitor la acest aspect, fetele au mai mult de suferit decat baietii, cei din urma fiind mai tachinatori din fire. Insa, totodata, baietii pot fi la randul lor deranjati de comentarii in ceea ce priveste problemele de acnee, inaltimea scazuta sau timbrul vocii lor, aspecte caracteristice perioadei de adolescenta.
Senzatiile sexuale, marea provocare
Pe planul constiintei adolescentilor apar noi senzatii si trairi pana acum necunoscute. Astfel ca adolescentii incep sa realizeze faptul ca sunt preocupati in ceea ce priveste extinderea cercului de cunostinte. Se pare ca transformarile corporale au avut ca efect perceperea lor de catre ceilalti ca fiind niste persoane diferite si pline de sens. Impulsurile sexuale sunt cele mai evidente pentru acestia. Practic, incep sa experimenteze acel razboi de independenta tradus printr-o stare accentuata de conflict intre nevoile de satisfacere a dorintelor sexuale si interdictiile sau cenzurarile din partea familiei dar si a societatii largi. Atunci cand imboldul sexual si nivelul de constientizare ating apogeul, adolescentul se simte, pe de-o parte, frustrat si, pe de alta parte, se lupta pentru controlul asupra propriilor trairi.
Comportamentul problematic se trage din familie
In masura in care vorbim despre niste parinti autoritari, amenintatori, vorbim si despre niste tineri dependenti, inhibati, timorati si lipsiti de incredere. In schimb, daca vorbim despre niste parinti inconsecventi si indiferenti, atunci vorbim si despre niste adolescenti indisciplinati, lipsiti de autocontrol, indecisi si, in general, cu mari probleme cu autoritatea.
De asemenea, categoria de parinti lipsiti de initiativa si curaj in fata schimbarilor pot transmite copiilor lor aceeasi atitudine de teama in situatii care cer schimbari si inovari. Practic, adolescentului ii este teama sa-si asume responsabilitatea propriilor actiuni.
Si nu in ultimul rand, parintii extrem de grijulii si protectivi pot bloca acumularea de experienta pe cont propriu in viata copiilor lor. Or, lipsa de experienta prin evitarea implicarii si rezolvarii de probleme conduce la sentimente de frustrare si inadecvare.
Text: Ioana-Corina Marcu
Consilier psihologic experientialist– formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei