Adolescente: de la ce varsta se pot administra anticonceptionale?
Anticonceptionalele reprezinta solutii terapeutice ce au drept scop intreruperea fecundarii ovulului in urma actului sexual si totodata au ca principal efect modularea si controlul planingului familial in functie de dorintele cuplului. Este binecunoscut ca perioada adolescentei reprezinta pentru majoritatea tinerelor perioada in care isi incep viata sexuala. Odata cu inceperea vietii sexuale adolescentele trebuie sa cunoasca principalele metode de contraceptie, cat si eventualele riscuri la care se expun atunci cand doresc sa utilizeze unele dintre tehnicile si metodele de contraceptie.
Contraceptia in adolescenta
Expertii in domeniu si-au centrat atentia pe aceasta perioada din viata femeilor intrucat au constatat o particularitate a contraceptiei si anume adolescenta reprezinta perioada biologica si cronologica in care pacienta face parte din categoria de varsta activa sexual, dar cu sanse de fecundidate extrem de ridicate comparativ cu restul perioadelor. Ca prima etapa in aceasta perioada pacienta trebuie sa isi insuseasca si sa isi formeze o educatie medicala specifica care sa cuprinda printre altele si caracteristicile principalelor metode de contraceptie si mai ales principalele riscuri ale unor eventuale sarcini nedorite mai ales ca o astfel de situatie poate schimba definitiv si irevocabil statul adolescentei in o viitoare mamica.
Cand sunt indicate anticonceptionalele?
Cea mai simpla, cea mai raspandita si cea mai utilizata tehnica de contraceptie este reprezentata de administrarea anticonceptionalelor, aceasta metoda dovedindu-si utilitatea si necesitatea doar in cazul in care cuplul nu doreste pentru moment copii. In cazul in care apare o sarcina in perioada adolescentei trebuie mentionat ca singurul risc pentru adolescenta este reprezentat de riscul social ca si risc principal. Implicatiile sociologic comportamentale si psihologice ale unei eventuale sarcini in perioada adolescentei pot fi amplificate si de lipsa de suport a a partenerului sau a grupului social din care face parte adolescenta. In mod normal la debutul vietii sexuale adolescenta trebuie sa consulte medicul ginecolog pentru a afla care este stadiul dezvoltarii si maturizarii aparatului reproducator feminin intrucat se pot administra anticonceptionale pentru prevenirea unei eventuale sarcini, doar daca menstruatia este prezenta, iar semnele clinice sunt sugestive pentru a indica maturitatea sexuala.
In tarile din Uniunea Europeana aceasta perioada este cuprinsa intre varsta de 14-18 ani, perioada in care ciclurile nu mai sunt anovulatorii, iar sistemul nervos central si adenohipofiza care coordoneaza procesele fiziologice ale mecanismelor hormonale, devin mature si capabile sa sustina o sarcina viabila. Dezvoltarea organismului adolescentei si maturizarea hormonala, insotite de accentuarea caracterelor sexuale putem spune ca reprezinta perioada ideala de administrare a anticonceptionalelor.
Farmaciile Catena va recomanda cardul Safe for You, care va ofera posibilitatea de a achizitiona produse pentru contraceptie si pentru uz feminin cu pana la 25% REDUCERE.
Text: Dr. Hetea Andreea Obstetrica-Ginecologie