Adolescentul la medic, o situatie cu totul speciala
Realizarea contactului cu adolescentul se poate dovedi extrem de dificila pentru medic. Acest fapt se datoreaza in mare parte atitudinii adultilor fata de adolescenti, in special a parintilor, care considera adolescenta in sine o adevarata boala.
Anxietatea adolescentului
Pus in situatia de a se prezenta pentru prima data la medic pentru o problema legata de sfera genitala, adolescentul se va confrunta cu o serie de trairi contradictorii dintre cele mai variate. Printre acestea regasim rusinea, teama, revolta, disperarea, neputinta existenta mai ales in momentul in care tanarul va banui ca specialistul nu va respecta principiul confidentialitatii. De asemenea, o alta problema care perturba linistea acestuia este temerea ca terapeutul este sau va deveni un aliat sau un spion al parintilor.
Unele remarce nepotrivite, bagatelizarea suferintelor pacientului, brutalitatea unor manevre sau lipsa de atentie din partea terapeutului vor fi percepute intr-o maniera dureroasa. Astfel, pentru adolescent, zona genitala se va transforma intr-un spatiu in care orice suferinta va fi relationata cu durerea.
O metoda eficienta de a preveni sau de a reduce anxietatea pacientului consta in informarea corecta atat asupra procedurilor medicale, cat si asupra progreselor realizate in cadrul tratamentului sau. Totodata, este necesara intelegerea nevoii de maturitate a adolescentului. In orice moment este posibil si indicat ca adolescentul sa fie inclus in luarea deciziilor mai mult sau mai putin majore in ceea ce priveste ingrijirea si tratamentul sau.
Medicul, obiect al fanteziilor sexuale adolescentine
Adolescentii au tendinta de a se indragosti de persoane pe care le admira in secret, mai in varsta, mai intelepte si mai inzestrate cu calitati deosebite decat cei de varsta lor. Adesea, se poate intampla ca personalul medical sa devina obiect de interes sexual pentru pacient. Acest lucru se datoreaza interpretarii eronate de catre adolescent a unui comentariu dragut sau a unui gest frumos. Se poate ca adolescentul sa nu-i vorbeasca persoanei respective despre sentimentele sale, dar le poate exprima mascat prin actiunile sale, prin anumite dorinte, cereri, scriind scrisori de dragoste sau vorbind altcuiva despre dragostea sa secreta.
Medicul sau specialistul trebuie sa sesizeze mica erotomanie a pacientului si sa-i arate cu blandete ca aceasta nu este decat o fantezie.
Reactii extreme la diagnosticele grave
Atunci cand medicul trebuie sa ii comunice tanarului un diagnostic grav sau sa-l anunte ca are o boala cronica ce va necesita tratament toata viata, precum diabet, epilepsie etc., apar inevitabil probleme importante. Reactiile adolescentului pot fi deosebit de grave, iar printre acestea vorbim de tentativele de suicid, mult mai frecvente in cazul adultilor.
Demitizarea bolii, empatia medicului, sustinerea psihologica clara, atitudinea deschisa si directa sunt cai de preventie a acestori reactii, dar si a fantasmelor legate de boala.
Text: Ioana-Corina Marcu
Consilier psihologic experientialist sub supervizare – Formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei
Web: